Criză de locuri de veci în Ploieşti: doar 10 mai sunt disponibile în tot oraşul

Criză de locuri de veci în Ploieşti: doar 10 mai sunt disponibile în tot oraşul

Cimitirul Mihai Bravu din Ploieşti, singurul unde mai sunt 10 locuri de veci libere FOTO Adevărul Ploieşti

În Ploieşti, municipiu reşedinţă de judeţ cu aproape 210.000 de locuitori şi patru cimitire, mai sunt disponibile doar 10 locuri de veci potrivit ultimelor centralizări ale autorităţilor locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Ploieşti există patru cimitire, însă trei dintre acestea, localizate în cartiere ale oraşului, sunt „închise“ de ani de zile, după ce întreaga suprafaţă a fost epuizată. În regim liber funcţionează doar cimitirul Mihai Bravu din estul oraşului, însă întârzierile de aproape doi ani de zile în amenajarea suprafeţelor fac ca, în acest moment, numărul locurilor de veci să fie unul foarte mic.

„În cele patru cimitire ale oraşului sunt 54.500 de locuri ocupate şi doar 10 locuri libere. Nu au fost calculate în aceste centralizări locurile de veci rezervate veteranilor şi cele deja concesionate unor ploieşteni“, a spus Adrian Dobre, primarul Ploieştiului.

Proiect neaprobat din 2014

Problema nici măcar nu este una foarte complicată, având în vedere că în cimitirul Mihai Bravu există suficientă suprafaţă pentru extinderea cu noi locuri de veci, însă un astfel de proiect trenează din noiembrie 2014. De fiecare dată când s-a pus problema unei alocări bugetare pentru extinderea cimitirului, proiectul nu a trecut de consilierii locali.

Cu doar 10 locuri de veci libere, administraţia actuală este nevoită să aloce bani, de urgenţă, chiar de luna aceasta, aproximativ 500.000 de lei, fonduri care să rezolve problema doar pentru anul 2016. „Este o situaţie destul de neplăcută. Am demarat deja o procedură. Săptămâna aceasta va fi o rectificare de buget pentru a putea demara proiectul de extindere a cimitirului. Sperăm ca din luna august să înceapă lucrările“, a mai spus Adrian Dobre.

În total şi pe parcursul a mai multor ani, cimitirul va fi extins cu o suprafaţă de aproximativ 3,2 hectare. Pe viitor sunt căutate şi alte locuri pentru un nou cimitir, una din soluţiile avansate în prezent fiind o zonă din vestul oraşului, vizavi de cel mai nou parc al Ploieştiului, construit pe fonduri europene.

O portiţă de ieşire până la finalizarea lucrărilor de extindere ar fi, în caz de extremă urgenţă, locurile de veci pentru care proprietarii nu şi-au plătit taxele de concesiune. Aproximativ 16.000 de astfel de litigii sunt pe rolul instanţelor judecătoreşti. În cazurile în care Societatea de Gospodărire Urbană Ploieşti, administratorul cimitirelor din oraş, are câştig de cauză, acestea ar putea reconcesionate altor beneficiari.

Vă mai recomandăm

Record în amânarea unui proiect european la Ploieşti. Încă un an şi jumătate pentru pasajul Vest

Tânărul din Ploieşti care vrea să acopere cu graffiti  toate cele 297 de clădiri din oraş care adăpostesc transformatoare electrice

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: