Prima staţie din România de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz, inaugurată în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţia de biogaz a fost construită la Filipeştii de Pădure, în Prahova, iar beneficiar este fabrica de mezeluri CrisTim. Proiectul a fost dezvoltat de Genesis Biopartner, un holding românesc format din parteneriatul  Baupartner România şi Vireo Energy Suedia

Staţia de biogaz construită la Filipeştii de Pădure este un proiect iniţiat, dezvoltat şi finanţat integral de Genesis Biopartner şi are o capacitate de 1MW/h electric şi 1,2MW/h termic şi procesează zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic. Proiectul a presupus o investiţie de aproximativ 5 milioane de euro.

Implementarea proiectului, unic în România până în prezent, a început în luna iunie 2012 cu scopul de a produce energie regenerabilă (electrică şi termică), în cogenerare, prin utilizarea de substrat organic (vegetal şi, ulterior, deşeuri organice) în zona amplasamentului.

Noutatea proiectului constă în furnizarea către un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibilă (peste 8000 ore funcţionare/an), precum şi posibilitatea de stocare a energiei (biogazului).

Primul beneficiar este fabrica de mezeluri CrisTim. Parteneriatul Pentru Genesis Biopartner, parteneriatul constă în valorificarea energiei termice produsă în cogenerare, în timp ce CrisTim beneficiază de scăderea costului pentru producerea energiei termice, precum şi gestionarea eficientă a deşeurilor rezultate din procesarea cărnii.

Acest parteneriat prin care, lângă fabrica noastră de mezeluri s-a construit staţia de biogaz, în cogenerare, ne va asigura livrarea unei cantităţi importante de abur tehnologic  la un cost mult mai scăzut decât până în prezent”, explică Radu Timiş, Preşedintele Grupului CrisTim.

“În prezent realizăm studii de fezabilitate pentru alte locaţii. Totodată, căutam alţi parteneri pentru amplasarea în zona lor a staţiilor de biogaz şi de producere a energiei în cogenerare. În special, ne interesează parteneri care au resturi sau deşeuri organice, din industria alimentară sau parteneri industriali care au consum de energie termică”, a spus şi Michael Dietrich, fondator Genesis Biopartner.

Mai puteţi citi

Cum scăpăm de Gazprom: Prima staţie de biogaz în cogenerare din România a fost inaugurată la Filipeştii de Pădure

Biogazul şi biomasa, noile vedete ale sectorului energetic
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite