Cel mai longeviv proces din România postcomunistă. De ce s-a judecat un medic cu o primărie timp de 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verginia Cornoiu Jităraşu versus Primăria Câmpina este unul dintre cele mai longevive procese care s-au aflat pe rolul instanţelor din România. A debuat în anul 1992 la o instanţă din Prahova şi s-a finalizat 17 ani mai târziu, după ce a trecut pe la instanţe din Craiova sau Timişoara.

A fost vorba despre un litigiu civil, în baza legii fondului funciar, susţin juriştii din cadrul Primăriei Câmpina.

Pe urmele acestei cauze se poziţionează un alt dosar afalt pe rolul Tribunalului Prahova, de data aceasta judecat de o instanţă penală, din anul 2009. Este vorba despre o tentativă de omor nelămurită din punct de vedere juridic nici la zece ani de la comiterea faptei.

Litigiul dintre fostul magistrat Cornoiu-Jităraşu şi administraţia publică locală din Câmpina a fost purtat de cinci primari ai municipiului, iar despre numărul instanţelor civile din ţară la care a ajuns a fost uitat chiar şi de juriştii care s-au implicat în cauză.

Procesul a debutat în anul 1992, iar la bază a fost o nemulţumire a familiei Cornoiu Jităraşu care achiziţionase un teren în municipiul Câmpina în vederea construirii unui imobil. Parcela de pământ respectivă nu avea o cale de acces, iar proprietarii au considerat că reprezentanţii administraţiei locale poartă o parte din vină. În timp, de la un singur dosar s-a ajuns la alte câteva zeci, astfel că pe rând, toţi primarii municipiului Câmpina din anii 90 şi până în 2009 au fost chemaţi în instanţă, personal sau reprezentaţi de apărător.

“Prin 1991-1992 ne-au dat în judecată în baza legii 18/1991. Era vorba despre o alee de acces către terenul lor pe care şi-o doreau. De la acel drum de acces au derivat mai multe dosare, câteva zeci, nici nu-mi mai aduc aminte exact. Procesele s-au tot strămutat din Prahova la instanţe din Timişoara, Bucureşti, Craiova”, a declarat Laurenţiu Olăraşu, juristul Consiliului Local Câmpina.

Apărătorul medicului care a reclamat în instanţă Primăria Câmpina a fost fostul magistrat Victor Cornoiu Jităraşu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe urmele acestei cauze care s-a întins pe 17 ani se află un alt dosar celebru în Prahova. Este vorba despre o tentativă de omor care s-a petrecut în noaptea de Crăciun din anul 2008. Atunci, în faţa unui club din Ploieşti mai mulţi tineri au fost implicaţi într-un scandal care a degenerate într-o încăierare soldată cu victime. Una dintre ele a fost Răzvan Cosma, sprotiv de performanţă, care a fost snopit în bătaie. Tânărul a rămas cu sechele grave, după mai multe lovituri primite în zona capului, a avut inclusiv o rană provocată de un toc ascuţit, iar acum este paralizat pe partea stângă.

În cauză au fost trimise în judecată 11 persoane, suspecte de tentativă de omor sau complicitate. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în anul 2009, dar nici acum nu s-a finalizat. Prima instanţă a aplicat pedepse cu închisoare pentru majoritatea inculpaţilor, dar în urma contestaţiilor înaintate la Curtea de Apel, cauza s-a întors la Tribunal unde se judecă şi în prezent.

Practic, tentativa de omor se judecă de nouă ani pe fond, adică la prima instanţă. Indiferent de decizia Tribunalului Prahova, toate părţile implicate în dosar vor avea posibilitatea să conteste la instanţa superioară unde judecata va fi reluată.

Pe cel de-al treilea loc ca vechime în instanţă se află dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, în care au fost implicaţi angajaţi ai primăriei comunei prahovene Gorgota, dar şi Universitătea de Ştiinţe Agronimice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Este o cauză trimisă în judecată în anul 2008 de DNA Ploieşti având ca obiect infracţiuni de corupţie. Judecătorilor prahoveni le-a trebuit zece ani să dea sentinţa în cauză. Dosarul a avut un prejudiciu de 25 de milioane de euro, iar în discuţie au fost 250 de hectare de teren care au aparţinut Univeristăţii din Bucureşti. Terenurile au fost retrocedate în baza unor documente false, unor persoane din Bucureşti, cu acordul angajaţilor Primăriei Gorgota pe raza căreia se afla pământul.

Dosarul a început în vara anului 2008 la Tribunalul Prahova şi s-a finalizat în decembrie 2017, la Curtea de Apel cu condamnarea inculpaţilor care au mai rămas în viaţă. În total DNA a trimis în judecată 16 inculpaţi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite