Cea mai mare şcoală de agenţi de poliţie din România nu poate organiza admitere în acest an din cauza pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie de la Câmpina FOTO scoalapolitie.ro
Absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie de la Câmpina FOTO scoalapolitie.ro

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“ din Câmpina, cea mai mare de acest gen din ţară, nu va mai organiza, cel mai probabil, în acest an o sesiune de admitere din cauza pandemiei de coronavirus.

În mod tradiţional, unitatea aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) programa examenul de admitere la finalul lunii august. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când şcoala de la Câmpina se confruntă cu o astfel de situaţie.

Pentru că la examenul de admitere la Şcoala de Poliţie de la Câmpina se înscriu an de an peste 5.000 de absolvenţi de liceu, reprezentanţii MAI nu au identificat până la această dată o procedură de examinare care să nu pună în pericol candidaţii.

Cea mai mare problemă ţine de cazarea candidaţilor şi a rudelor acestora care îi însoţesc la Câmpina în perioada admiterii. Pentru că examenul constă în mai multe probe eliminatorii (psihologic, medical, sportiv), dar şi într-o testare scrisă, concursul se întinde pe o perioadă de zece zile, timp în care candidaţii care vin din toate judeţele ţării trebuie să se cazeze în apropiera şcolii.

Municipiul Câmpina, acolo unde are sediul Şcoala de Poliţie, are o capacitate de cazare în hoteluri şi pensiuni care nu depăşeşte câteva sute de locuri. Aspiranţii la cariera de poliţist se cazau „la negru“, la particulari. Dată fiind teama provocată de prezenţa noului virus, este puţin probabil ca localnicii să mai primească în case, fie şi contra cost, străini pe care nu au cum să-i verifice dacă au sau nu virusul.

În timpul examenului, în căminele şcolii sunt cazaţi profesorii examinatori, câteva sute, care nu au voie să interacţioneze cu vreunul dintre candidaţi.

O a doua problemă ţine de modul în care candidaţii vor fi testaţi pentru aptitudinile fizice. Până acum, aceştia susţineau probele sportive în sălile de sport din Prahova. Nu este clar dacă până la finalul lunii august autorităţile vor renunţa la restricţiile impuse de pandemie, pentru ca sălile de sport să poată redeveni funcţionale.

Potrivit unor surse, MAI nu a luat o hotărâre certă cu privire la organizarea examenului de admitere în sesiunea din vară, dar cel mai probabil aceasta va fi amânată pentru luna ianuarie a anului viitor.

750 de elevi ai Şcolii de Poliţie de la Câmpina urmează să termine cursurile în luna decembrie a acestui an. Ei au început şcoala în luna februarie şi au rămas la cursuri până la mijlocul lunii martie, când au fost trimişi acasă din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Aceştia au fost instruiţi on-line sau la sediile Inspectoratelor de Poliţie din judeţele de domiciliu. O parte dintre profesorii (toţi ofiţeri) care predau viitorilor poliţişti au fost repartizaţi la secţiile de poliţie din Prahova pentru a-şi ajuta colegii în timpul crizei COVID-19.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite