Cât timp le-a luat poliţiştilor români să dea de urma unui tâlhar care a ucis un bătrân. Este revoltător

Cât timp le-a luat poliţiştilor români să dea de urma
unui tâlhar care a ucis un bătrân. Este revoltător

Poliţiştii şi procurorii prahoveni au avut nevoie de aproape opt ani pentru a da de urma unor tâlhari care au jefuit şi omorât un bătrân de 83 de ani. Chiar şi aşa, doar unul dintre autori a fost prins, iar celălalt este în continuare liber.

Bărbatul a murit la câteva zile după ce a fost atacat în propria casă, din cauza loviturilor cu toporul primite în timpul jafului. Unul dintre agresori a fost arestat preventiv abia în mai 2020, adică la şapte ani şi patru luni de la comiterea faptei.

Bătrânul în vârstă de 83 de ani a fost atacat în casă în noaptea de 19 spre 20 ianuarie 2013 de către doi bărbaţi mascaţi. A fost lovit cu toporul în cap de către cei doi tâlhari care în cele din urmă au plecat cu mâna goală din casa victimei, pentru că bătrânul era prea sărac pentru a avea bunuri de valoare. Rămas singur, bărbatul a sunat la 112 pentru a cere ajutor. A fost internat, dar în data de 24 ianuarie 2013 a murit „urmare a leziunilor suferite”, conform rechizitoriului.

În zilele cât a supravieţuit după ce a fost tâlhărit, bătrânul a apucat să le explice poliţiştilor cum s-a petrecut totul, însă nu a fost capabil să dea prea multe detalii despre cei doi infractori, decât că unul era gras şi altul slab.

„La scurt timp în camera în care locuia au pătruns doi bărbaţi tineri, mascaţi (descrişi de victimă ca unul fiind mai slab şi unul mai gras) care l-au lovit cu un topor în cap, ce aparţinea victimei, după care au plecat”, se arată în rechizitoriu.

În cauză au fost efectuate pe parcursul mai multor ani ample cercetări pentru identificarea autorilor infracţiunilor - Rechizitoriu

Conform procurorilor, cercetarea la faţa locului a arătat că persoanele care au pătruns pe timpul nopţii fără drept în locuinţa victimei, au spart becul care lumina curtea după care au spart uşa de intrare. Cu ocazia cercetării nu s-a constatat lipsa unor bunuri sau bani din locuinţă. De asemenea, au fost identificate două urme de încălţăminte.

Pantoful din pod

Unul dintre infractori a fost identificat după urma lăsată în casa bătrânului de către pantofii purtaţi în noaptea jafului. Pantofii respectivi au fost găsiţi, în timpul unor percheziţii, ascunşi în podul casei.

„Urmare a acestei situaţii XX a fost testat poligraf cu privire la participarea sa la comiterea infracţiunii şi a răspuns negativ iar prin Raportul de constatare tehnico-ştiinţific nr.369248/30.01.2013 s-a arătat că a avut un comportament simulat. Pantoful drept al încălţămintei găsite în podul locuinţei inculpatului a fost expertizat şi s-a identificat o urmă de culoare brună (...) care a relevat  atât profitul genetic al inculpatului XX, cât şi al victimei  XX şi testul a indicat prezenţa sângelui”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Suspectul a fost audiat în cauză de procuror, cât şi de judecător cu ocazia luării măsurii arestării preventive însă nu a recunoscut comiterea faptei şi nici nu a explicat în vreun fel existenţa probelor care îl incriminau.

Suspectul interceptat în arest

Tribunalul Prahova a emis mandatul de arestare preventivă pe numele lui Ion Gheorghe, principalul suspect al tâlhăriei din ianuarie 2013, în data de 21.05.2020 la 19.06.2020, măsură prelungită până la data de 19.07.2020 inclusiv, când procurori au cerut din nou prelungirea mandatului de arestare. Cât timp a fost arestat, suspectul a fost supravegheat din punct de vedere tehnic, dar în tot acest timp nu a scăpat vreo informaţie care să-l incrimineze.

Ion Gheorghe a fost deferit justiţiei în data de 7 iulie 2020, fiind acuzat de tâlhărie urmată de moarte victimei. Complicele bărbatului nu apare ca inculpat în acest dosar, conform portalului instanţelor de judecată.

Vă mai recomandăm şi:

Tâlhar „dovedit” de victimă într-o casă de schimb valutar. Ce pedeapsă i-au aplicat judecătorii

Trei tineri aflaţi în căutare naţională şi internaţională, reţinuţi de ofiţerii de investigaţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările