Castelele Peleş şi Pelişor vor fi închise pentru conservare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 30 octombrie - 30 noiembrie, Castelul Peleş va fi închis pentru programul anual de conservare preventivă. Castelul Pelişor va fi închis între 15 şi 30 octombrie.

Totuşi, turiştii vor putea vizita expoziţia temporară „Gustav Klimt si Kunstlerkompagnie", din incinta Castelului Peleş.

VIDEO Expoziție Gustav Klimt la Castelul Peleș

Muzeul National Peleş este unul dintre cele mai importante instituţii culturale ale României. Valoarea sa de excepţie ca monument arhitectonic - adăpostind o colecţie de artă decorativă de nivel european, de peste 60 000 de piese, aminteşte vizitatorilor de o perioadă deosebită din istoria noastră.

Castelul Peleş impresionează şi prin modul în care sunt păstrate şi etalate piesele şi acesta este rezultatul respectării legislaţiei în vigoare cu privire la păstrărea condiţiilor de microclimat, precum şi a integrităţii patrimoniului.

Ca urmare a unui studiu realizat după redeschiderea muzeului din 1990, s-a constatat că în noiembrie este luna când se înregistrează valorile cele mai reduse, în ceea ce priveşte dinamica numărului de vizitatori şi, astfel, s-a stabilit ca este perioada potrivită pentru desfăşurarea curăţeniei generale, menţinând tradiţia instituită la fondarea muzeului, în 1953.

De asemenea s-a luat în consideraţie şi faptul că agenţiile de turism care includ Peleşul ca obiectiv principal în sejururile lor, îşi încheie contractele de sezon în luna octombrie.

Pentru luarea acestei decizii s-a avut în vedere şi anotimpul care permite efectuarea operaţiunilor de curăţenie, ce presupun deschiderea şi spălarea geamurilor.

Castelele Peleș şi Pelişor trec la programul de iarnă

Spaţiile supuse acestui program complex sunt numeroase şi cuprind atât pe cele muzeale (160 de camere, 30 de băi, coridoare), precum şi corpul administrativ, podurile, subsolul.

Pentru reuşita acestui program complex se stabileşte ordinea operaţiilor, după cum urmează: prelucrarea şi însuşirea normelor de protecţie a muncii, stabilirea echipelor pe trasee şi a desfăşurătorului pe etape de lucru; distribuirea materialelor necesare şi confecţionarea platformelor din lemn pentru susţinerea scărilor.

Fiecare echipă lucrează sistematic, respectând ordinea operaţiilor: se degajează spaţiile de piesele de artă decorativă, care sunt păstrate în spaţii-tampon, unde sunt curăţate şi protejate până la reetalare; piesele de mobilier masive se protejează, apoi se desprăfuiesc pereţii, tavanele, candelabrele,se curăţă tâmplăria, se şterg geamurile, se curăţă covoarele, parchetul şi se protejeajă corespunzător toate spaţiile de acces în vederea reetalării pieselor de artă decorativă.

După încheierea operaţiunilor efectuate de personalul muzeului, înainte de redeschiderea lui pentru public au loc dezinsecţia şi deratizarea, desfăşurate de o firmă autorizată.

Unele dintre aceste activităţi presupun un grad de risc ridicat şi o concentrare a unui număr mare de angajaţi în vederea asigurării securităţii persoanelor executante, datorate configuraţiei spaţiilor: Holul de onoare, cu înălţimea de 16 m, în care tapiseriile sunt expuse la nivelul etajului I, partea superioară a lambriului din lemn, plafonul glisant din sticlă, corpurile de iluminat de sub plafon etc.), decoraţiei (casei) Scărilor de onoare (spre Holul de onoare şi spre etajul I), geamurile cu vitralii, înalte de câte 2,5 m, plafoanele decorate cu lemn sculptat ale încăperilor înalte de la parter etc.

peles.ro

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite