Casa muntenească de secol XVI, reprodusă integral într-o clasă din Şcoala Gimnazială din comuna Măgurele. „În casă se va intra printr-o prispă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă tradiţională muntenească, din secolul al XVI-lea, va fi realizată de meşteri populari chiar într-o sală de clasă din cadrul Şcolii Gimnaziale din comuna prahoveană Măgurele.

Casa, construită integral din lemn de brad, va fi transformată într-un veritabil muzeu etnografic al Văii Teleajenului, unde vor fi aduse obiecte specifice epocii, de la război de ţesut funcţional, până la uneltele folosite la prelucrarea lânii.

 Pentru a reproduce un cadru cât mai autentic, în faţa căsuţei munteneşti va fi amenajată inclusiv o curte cu tot ce se regăsea în gospodăria unui ţăran în anii 1500-1600. Muzeul, unic în ţară, va fi inaugurat în data de 12 mai, odată cu vizita la Măgurele a unui grup de elevi din Franţa, Italia şi Portugalia.

image

O parte dintre obiectele vechi au fost recuperate de la bătrânii din zona Valea Teleajenului FOTO Diana Frîncu

„Este o etapă ce se desfăşoară în cadrul proiectului <<Monumente istorice şi tradiţii locale>>. Ne-am propus să aducem în lumină ceea ce reprezintă valoarea noastră cea mai importantă, tradiţia, folclorul, datinile şi obiceiurile. Este un proiect îndrăzneaţ pentru că ne dorim să reconstituim în cadrul sălii de clasă,  într-o şcoală gimnazială, o casă aşa cum arăta ea în seculul al XVI-lea cu toate cele utilizate de către ţăranul român în gospodăria sa. O primă etapă a reprezentat desfăşurarea unei şezători, pot spunea cea mai mare şezătoare de pe Valea Teleajenului”, a declarat Claudia Iliescu, directorul Şcolii  Gimnaziale din comuna Măgurele.

Ideea căsuţei tradiţionale munteneşti s-a născut odată cu organizarea unei şezători, în iarna acestui an, la care au fost invitaţi să participe localnicii din localităţile din zona Văii Teleajenului. Atunci au fost strânse din gospodăriile bătrânilor obiecte vechi pentru a decora căminul cultural în care a avut loc evenimentul.  

image

Şindrila folosită la acoperiş, cioplită din lemn de brad sau plută    FOTO Diana Frîncu

„Ne-am propus, în cadrul acelei şezători, să ne întâlnim cu păstrători de obiecte vechi, iubitori de tradiţie şi folclor şi cu ajutorul dumnealor am reuşit să strângem din casele bătrânilor noştri, nu numai din comuna Măgurele, ci din toate localităţile de pe Valea Teleajenului, aceste lucruri pe care vrem să le punem în valoare în cadrul acestui muzeu etunografic. În căsuţa muntenească reprodusă în sala de clasăvor fi aduse lada de zestre, care se regăsea în casa fiecărul ţăran cu un pic de stare, vârtelniţa pe care o folosea doamna casei, covata, copaia, ustensile folosite la tors, un pat al ţăranului autentic din comuna Măgurele, o sobă specifică zonei, putinei, covoare şi, bineînţeles costume tradiţionale foarte vechi. În faţa căsuţei va fi reprodusă şi o curte cu toate cele ce se regăseau în curtea ţăranului. Vom avea aici şi o cărţă în miniatură, probabil vom amenaja chiar o culme pentru uscat rufe, unde vom întinde <<la soare>> câteva costume populare. În casă se va intra printr-o prispă, reconstituită integral de meşterii comunei. Arhitectura prispei este specifică zonei este realizată din lemn”,  a adăugat directorul şcolii.

image

Interiorul casei munteneşti va fi reprodus respectând tradiţia locului  FOTO Diana Frîncu

Căsuţa muntenească va rămâne permanent în sala de clasă din şcoală, iar aici urmează să fie organizate o serie de evenimente cu specific folcloric la care au fost invitaţi elevi din Italia, Franţa şi Portugalia, care vor veni la Măgurele într-un schimb de experienţă. Elevii străini vor învăţa, printre altele, să picteze oale de lut.

image

Obiect vechi, folosit pentru degustarea ţuicii, recuperat din podul unei case bătrâneşti      FOTO Diana Frîncu

„Ne dorim să rămână în permanenţă aici, încât copiii noştri să poată vedea cei care sunt acum la şcoală, dar şi cei care vor veni în viitor, lucruri pe care nu le mai pot regăsi decât pe la Muzeul Ţăranului român de la Bucureşti. Să ştie ce înseamnă o covată, ce înseamnă o saltea din paie, un cuvor ţesut de mână şi colorat fără coloranţi artificiali, cu vopsea făcută din frunză de nucă. Din păcate nu mai poţi vedea aşa ceva orinde şi era şi păcat să nu le scoatem la lumină, ţinând cont multe dintre aceste obiecte vechi era depozitate prin podurile caselor bătrâneşti sau cine ştie pe unde” a declarat, Vasile Diaconu, primar comuna Măgurele.

Căsuţa muntenească din şcoala din comuna Măgurele va putea fi vizitată începând cu data de 12 mai.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite