Carp, singura pârtie neagră omologată din România. Marea tentaţie: aici se poate schia şi în luna mai VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început amenjarea pârtiei Carp FOTO Facebook/Gondola Sinaia
A început amenjarea pârtiei Carp FOTO Facebook/Gondola Sinaia

Destinată exclusiv celor care au deja o relaţie îndelungată cu sporturile de iarnă, pârtia Carp din Prahova îşi aşteaptă oaspeţii chiar şi până la începutul lunii mai, după cum spun administratorii celui mai întins domeniu schiabil de la noi, cel din Sinaia.

Ninsorile abundente de la mijlocul lunii martie i-au determinat pe administratorii domeniului schiabil din Sinaia să ia în considerare amenajarea celei mai dificile pârtii din România, pentru a doua oară în istoria staţiunii.

Carpul a fost bătătorit deja în proporţie de 80 la sută, până la cota 1.600, zonă în care, din cauza temperaturilor ridicate, stratul de zăpadă s-a redus, iar pârtia nu mai prezintă siguranţă. Sunt aşteptate însă ninsori abundente la munte în perioada 17-19 martie 2022, astfel că există în continuare şanse mari ca pârtia neagră din Sinaia să fie deschisă în acest sezon de schi.

Pârtia Carp, aflată pe domeniul schiabil de mare altitudine din Sinaia, destinată doar celor experimentaţi, a fost închisă întreaga iarnă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Au fost săptămâni la rând de ninsoare viscolită, chiar cu cod portocaliu sau roşu de vânt, motiv pentru care administratorii domeniului nu s-au încumetat să abordeze Carpul cu ratracul, utilajele de mari dimensiuni, cu şenile, cu care este bătătorită zăpada. 

„Viscolita“, stivuită

„Niciodată nu e prea târziu să începi amenajarea Carpului“, este mesajul postat în dimineaţa zilei de 9 martie 2022 pe pagina de Facebok a domeniului schiabil Sinaia, care a stârnit interesul pasionaţilor de schi. Era informaţia aşteptată încă din decembrie anul trecut, dar care întârzia să vină.

„La noi a tot nins în ultimele zile, cam cum a plouat în decembrie-ianuarie. De data asta liniştit, fără să viscolească tot. Stratul este uniform, nu foarte mare, dar bine aşezat. Sperăm la rezultate bune, dar nu putem garanta longevitatea pârtiilor de pe abrupt (2.000-1.400-1.000 de metri) în cazul probabil al unor încălziri considerabile. În Valea Soarelui, parazăpezile au stivuit toată «viscolita» astfel încât stratul depăşeşte lejer un metru pe pârtiile principale. Acolo nu ne facem griji“. Mesajul a fost însoţit şi de un avertisment pentru schiori amatori de sporturi extreme, de care Sinaia nu duce lipsă deloc: pârtia rămâne închisă până la noi anunţuri.

Atracţie pentru schi extrem

Carpul, amenajat sau nu, reprezintă de departe cea mai mare tentaţie din România pentru cei care stăpânesc bine sporturile de iarnă. Este abordată în sistem freeride/off-piste de mulţi amatori de senzaţii tari care ignoră cu bună ştiinţă riscul enorm de avalanşă. Iarna aceasta a fost total atipică, spun salvatorii montani. A nins viscolit o lungă perioadă de timp, pentru ca apoi să urmeze zile cu ploi, astfel că zăpada s-a aşternut în straturi care nu oferă deloc siguranţă nici măcar pentru un montaniard experimentat care ştie cum „să calce“ în astfel de condiţii. S-a întâmplat chiar în data de 2 martie 2022 ca doi schiori, tată şi fiu, să fie surprinşi de o avalanşă după ce au schiat în afara pistelor amenajate. Bărbatul de 46 de ani, tatăl celui care a declanşat avalanşa, a fost salvat în ultima clipă de echipele Salvamont Sinaia, rezistând ca prin minune nu mai puţin de 34 de minute sub zăpadă. Este motivul pentru care administratorii domeniului schiabil nu recomandă schiul în afara pistelor, mai ales în zona de mare altitudine de la Cota 2.000, dar prea puţini sunt cei care ascultă.

Incepe amenajarea carpului

Pârtia Carp din Sinaia a fost bătătorită cu ratracul în proporţie de 80 la sută FOTO Facebook/Gondola Sinaia

Traseu modificat

Amenajarea singurei pârtii negre omologate din România a început încă din 10 martie. S-a lucrat la foc continuu timp de două nopţi la rând, dar utilajele s-au împotmolit cu puţin înainte de Cota 1.400 din cauza unui strat insuficient de zăpadă, acesta fiind motivul pentru care Carpul nu a fost deschis până acum. „Nu ne lipseşte mult, undeva la 10, 20 la sută din pârtie, pe culoarul Văii cu Brazi. Acolo sunt probleme, dar fără această porţiune nu o putem deschide pentru că există un risc mult prea mare pentru schiori. Se anunţă însă ninsori spre final de săptămână, iar şanse încă sunt“, a declarat unul dintre reprezentanţii Domeniului Schiabil din Sinaia.

Administratorii au gândit în acest an puţin altfel traseul, diferit faţă de sezonul anterior, mai aproape de Hornuri, evitându-se „S“-ul care a pus probleme anul trecut, pârtia urmând o cale mai dreaptă în zona Căldării. Cel mai probabil, noul Carp ar putea fi gata pentru schi la începutul săptămânii viitoare.

Costuri mari

Pentru amenajarea unei astfel de pârtii, cu un grad mare de înclinaţie, se lucrează cu două ratrace în tandem, ancorate în troliu care are puncte de ancroare bătute încă din vară special pentru o astfel de operaţiune, iar costurile sunt uriaşe: spre exemplu, un utilaj consumă, în medie, cam 30 de litri de motorină pe oră.

Carp porneşte de la altitudinea de 2.056 de metri şi ajunge până la 1.607 de metri, unde se intersectează cu pârtia Drumul de Vară care ajunge la Cota 1.400. Lungimea pârtiei Carp este de aproape un kilometru şi jumătate, lăţimea variază între 50 de metri şi 124 de metri şi este deservită de gondola care urcă până la Cota 2.000 din Sinaia.

Pârtiile din golul alpin, deschise de Paşti

În prezent sunt amenajate şi deschise pârtiile Lăptici 1, Lăptici 2, Lăptici 3, Valea Soarelui 1, Valea Soarelui 2, Valea Soarelui 3, Varianta, Călugărul 1, Călugărul 2, Călugărul 3, Genune, Valea Dorului 1, Valea Dorului 2, Începători (deservită de banda de la Cota 2.000), Drumul de Vară şi Pârtia Nouă. În zona de mare altitudine, statul de zăpadă este constant de un metru, iar pe alocuri ajunge şi la un metru şi jumătate, motiv pentru care administratorii consideră că vom putea schia în golul alpin chiar şi de Paşti sau de 1 Mai.

La Sinaia, un ski-pass pentru adulţi, valabil o zi costă 170 de lei în weekend şi 160 de lei în timpul săptămânii, în timp ce copiii cu vârsta de pâna la 12 ani, plătesc 110/117 lei. Programul instalaţiei pe cablu care deserveşte pârtiile din Sinaia începe la ora 8 dimineaţa, iar ultima cursă este programată pentru ora 17.00. Este important de urmărit însă pagina de Facebook a Gondolei Sinaia pentru a fi informaţi cu privire la modificările de program din cauza vremii nefavorabile. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Schior accidentat în masivul Şureanu, recuperat de salvamontişti dintr-o zonă cu pericol de avalanşă VIDEO

Schiorii surprinşi de avalanşă la Sinaia după ce au schiat off-piste. Una dintre victime a rezistat 34 de minute sub zăpadă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite