Care era distracţia preferată a regelui Carol I atunci când venea la castelul Peleş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tavanul retractabil care acoperă Holul de Onoare al Castelului Pele, mândria regelui Carol I FOTO Flicklr
Tavanul retractabil care acoperă Holul de Onoare al Castelului Pele, mândria regelui Carol I FOTO Flicklr

La mai bine de un secol de când a fost inaugurat, unul dintre cele mai spectaculoase castele din Europa continuă să-i fascineze pe oaspeţii care îi trec pragul.

Peleşul, reşedinţa de vară a familiei regale a României, abundă de minuni tehnologice unele unice în lume la începutul anilor 1900.

În pofida costurilor uriaşe, regele Carol I a avut ambiţia să experimeteze la Peleş unele dintre invenţiile începutului de secol: aspiratorul cu pompe de vid, încălzirea centralizată şi nu în ultimul rând tavanul retractabil din sticlă, minunea mecanizată cu care regele se mândrea în faţa oaspeţilor de seamă. Toate aceste echipamente avangardiste pentru începutul secolului XX sunt funcţionale chiar şi în ziua de astăzi.

Aspiratorul cu ajutorul căruia se menţinea o curăţenie impecabilă în toate încăperile castelului este în realitate o întreagă maşinărie complicată. Construit în 1900 de firma germană Brevets Herz-Kozac şi montat un an mai târziu în subsolul Peleşului, aspiratorul funcţiona cu ajutorul unui motor electric ce punea în funcţiune două pompe de vid care creau vacuum în reţeaua de canale de absorţie existente în pereţii clădirii. La capătul acestor canale (conducte) sunt montate prize unde se montează furtunuri suficient de lungi încât să ajungă în fiecare colţ. Aspirarea se produce după acţionarea unui sistem montat pe aceste furtunuri. Praful aspirat nu era evacuat afară, ci se colecta în recipiente de mari dimensiuni, pline pe jumătate cu apă, conectate şi ele la această maşinărie extrem de performantă. Astfel, apa reţinea mizeria şi doar aerul curat era evacuat afară. Aspiratorul nu a mai fost pus în funcţiune din anii 70 şi până în anul 2011, când reprezentanţii firmei producătoare au venit la Sinaia pentru a-l reporni, iar experiemtul a avut succes.

tavanul retractabil al castelului peles foto peles.ro

Detaliu din Holul de Onoare al castelului Peleş FOTO peles.ro

O altă minune a ştiinţei care făcea deliciul doamnelor, dar în realitate era şi distracţia preferată a regelui Carol I, este tavanul care acoperă Holul de Onoare al castelului Peleş. Iniţial, la 1883, holul de onoare era doar o grădină, o curte interioară unde regina Elisabeta ieşea să-şi bea ceaiul atunci când vremea permitea acest lucru. Acest spaţiu deschis a fost acoperit, după 1900, cu acest element surpriză: un dublu tavan din sticlă.

Tavanul retractabil care acoperea Holul de Onoare, distracţia preferată a regelui 

”Un alt element interesant la Holul de Onoare este faptul că acest tavan este dublu. Astfel, el este compus dintr-un prim tavan din vitralii, o operă de artă în sine, şi dintr-un tavan din sticlă transparentă, ce constituie stratul superior. Astfel, tavanul din sticlă avea dublu rol: pe de o parte să protejeze de intemperii vitraliile, pe de altă parte, în zilele ploioase, se putea retracta doar tavanul cu vitralii, prin cel de sticlă pătrunzând lumina necesară, nu însă şi ploaia sau ninsoarea”, potrivit peleş.ro.

Potrivit sursei citate, Holul de Onoare se putea transforma în doar câteva minute din nou într-o curte interioară, doar printr-o apăsare de buton. De altfel, Carol I avea o plăcere deosebită să-şi distreze oaspeţii acţionând acest mecanism care făcea plafonul (el în sine o operă de artă) să culiseze.

Karel Liman este arhitectul care a transformat grădina interioară a Peleşului în uimitorul Hol de Onoare pe care îl putem vizita şi astăzi, transformând-o într-o încăpere monumentală care avea să găzduiască peste timp cele mai importante evenimente din istoria României, dar şi din viaţa familiei regale. Este locul în care se ţineau recepţiile şi balurile găzduite de Regele Carol I şi de Regina Elisabeta, este locul în care a avut loc nunta Principesei Ileana, dar şi locul în care a fost depus trupul neînsufleţit al Reginei Maria şi ulterior trupul regelui Mihai I.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite