“Baronul” Prahovei, Mircea Cosma. Preşedintele CJ a trasformat judeţul în afacere de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cosma este cercetat de DNA pentru corupţie. FOTO Adevărul Ploieşti
Mircea Cosma este cercetat de DNA pentru corupţie. FOTO Adevărul Ploieşti

De mai bine de un deceniu, Mircea Cosma, cel mai influent baron al Prahovei şi preşedintele Consiliului Judeţean, a condus şi controlat cu mână de fier judeţul. Recent, a intrat în atenţia procurorilor DNA pentru corupţie, ancheta dezvăluind o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia sa şi afacerişti cu legături în lumea interlopă

Tenace, influent, temut, controversat. Sunt doar câteva dintre epitetele care i se atribuie, temător, pe holurile Consiliului Judeţean sau ale PSD Prahova, lui Mircea Cosma.

Este un personaj care a marcat scena politică din Prahova, încă din 2000, când a câştigat primul mandat de preşedinte al PSD Prahova, funcţie pe care a ocupat-o până la începutul acestui an, când a izbucnit scandalul de corupţie în care este acuzat de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi luare de mită.

Orice tentativă de schimbare a liderului PSD Prahova a fost înăbuşită din faşă, cu sprijin direct de la centru, iar până recent, părea că funcţia va rămâne în familia Cosma, prin predarea ştafetei către Vlad Cosma, fiul deputat al lui Mircea Cosma, cu diverse funcţii în organizaţia de tineret a PSD, şi el cercetat în scandalul de corupţie al tatălui. Scandal despre care se vehiculează că a plecat de la însuşi Vlad Cosma, el fiind beneficiarul direct, alături de cel puţin un prieten cu legături în lumea interlopă, al banilor din trucarea de licitaţii la CJ Prahova.

Născut în 1945, la Baia Mare, inginerul Mircea Cosma este absolvent al Universităţii Tehnice „Traian Vuia“ Timişoara. A lucrat mai mulţi ani în domeniu, în ţară sau în străinătate, iar în Consiliul Judeţean Prahova este încă din 1992, în calitate de consilier sau de preşedinte. Primul mandat de preşedinte l-a câştigat în 2000, din partea PSD. A urmat o înfrângere în faţa lui Florian Anghel, în 2004, pentru ca, în 2008, să câştige fără probleme al doilea mandat în fruntea CJ Prahova, iar în 2012 pe al treilea.

“Baron roşu”, a demonstrat loialitate neştirbită faţă de PSD, credinţă răsplătită cu excelente relaţii la centru: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta. În jurul său a crescut şi s-a format, inclusiv politic, şi omul de afaceri multimilionar Sebastian Ghiţă, în prezent deputat PSD Prahova.

De altfel, despre Prahova se spune că este “un fief PSD”, în care se lucrează “în familie”, luptele purtate de celelalte formaţiuni fiind de cele mai multe ori inegale ca resurse şi desfăşurare de forţe, deseori la propriu, aşa cum s-a vehiculat în campaniile din 2008 şi 2012, când contracandidaţii au vorbit de intimidări şi lupte de stradă, coordonate din umbră de Vlad Cosma.

Scandalurile în care a fost implicat Mircea Cosma

În 2003, Octavian Ionescu, un om de afaceri român stabilit în Elveţia, a formulat un denunţ împotriva mai multor persoane, printre care şi Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, dar şi a primarului şi a viceprimarului din Buşteni.

Denunţul viza o mită de două milioane de dolari care ar fi fost cerută de funcţionari pentru realizarea unor proiecte de investiţii în zona Buşteni. Funcţionarii ar fi primit în jur de 95.000 de dolari şi diverse cadouri şi ar fi beneficiat şi de deplasări sponsorizate în Elveţia.

În 2011, prefectul de atunci, Adrian Dobre l-a acuzat pe Mircea Cosma că, în calitate de preşedinte al CJ Prahova, a votat o hotărâre prin care şi-a despăgubit familia cu 400 de milioane lei vechi din exproprierile pentru drumul de centură DJ 236. Printre despăgubiţi s-au aflat şi cei doi copii ai preşedintelui CJ Prahova, Andreea Oana Cosma şi Vlad Alexandru Cosma.

Preşedintele CJ Prahova a justificat situaţia prin faptul că DJ 236 a fost declarat de interes judeţean în 2007, în mandatul de preşedinte al CJ Prahova al lui Florian Anghel, iar copiii săi cumpăraseră terenuri în zonă în 2006, când nu se punea problema construcţiei acelui drum.

Nume răsunătoare în Prahova, cercetate penal

Cel mai răsunător scandal a izbucnit, însă, la sfârşitul anului 2013. Un caz de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro în care apărea numele lui Marcel Păvăleanu, fost angajat al Guvernului şi un cunoscut apropiat al conducerii PSD Prahova (a fost şi preşedinte al PSD Plopeni) a dus, treptat, la familia Cosma şi la mai mulţi angajaţi ai instituţiilor publice din Prahova, loiali lui Mircea Cosma.

În noiembrie 2013, notăriţa Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma a fost pusă sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, dosarul fiind conexat cu cel al evaziunii de 35 de milioane de euro.

A urmat arestarea lui Răzvan Alexe, un afacerist cu legături în lumea interlopă, despre care s-a vorbit mereu ca “omul de intimidare”, o prezenţă obişnuită, în anii trecuţi, în birourile CJ Prahova. De notorietate era şi relaţia de amiciţie atât cu Marcel Păvăleanu cât şi cu Vlad Cosma. Răzvan Alexe este anchetat în două dosare, cel al evaziunii fiscale şi unul de trafic de influenţă pe lângă Mircea Cosma, în calitatea sa de preşedinte al CJ Prahova.

Sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani a fost pusă şi Fabioara Ionescu, numită administrator public al judeţului la propunerea lui Mircea Cosma. Relaţiile foarte bune dintre cei doi datau de mai mult timp, Fabioara Ionescu fiind, câţiva ani, director al Parcului Industrial Ploieşti.

A urmat, în 2014, reţinerea pentru 24 de ore a lui Mircea Cosma şi punerea sub acuzare a fiului său, Vlad Cosma, pentru infracţiuni de corupţie. Parlamentul nu a dat girul arestului pentru deputat, iar magistraţii au decis pentru ambii inculpaţi cercetarea sub control judiciar.

Cei doi au fost denunţaţi, culmea, de patronii unor firme abonate la contractele cu Consiliul Judeţean. Procurorii au detaliat în rechizitoriu cum decurgeau întâlnirile, cum se stabileau “comisioanele” care se îndreptau către Vlad Cosma şi Răzvan Alexe, sub forma unor lucrări subcontractate fictiv, pagubele produse bugetului judeţului fiind de aproape un milion de euro.

În caz a “picat” şi un alt om de încredere al lui Mircea Cosma, Daniel Adrian Alixandrescu, director în CJ care se ocupa direct ca licitaţiile să fie câştigate, sub toate auspiciile de legalitate, "de cine trebuie".

În prezent, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Daniel Adrian Alixandrescu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Cazul este judecat de magistraţii Curţii Supreme (ÎCCJ) şi a avut deja primul termen. Marţi, judecătorii ÎCCJ au respins propunerea procurorilor DNA ca Mircea Cosma să fie arestat la domiciliu pentru că ar fi încălcat termenii controlului judiciar – a luat legătura cu fiul său – dar şi pentru că lunile trecute, după declanşarea anchetei, ar fi încercat să-şi înstrăineze din bunuri.

Pe aceeaşi temă

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, trimişi în judecată pentru corupţie. Cum se împărţeau comisioanele din licitaţii

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, rămâne sub control judiciar. Cererea DNA pentru arestul la domiciliu, respinsă

Arestarea controversatului afacerist Răzvan Alexe deschide cutia Pandorei în Prahova

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite