Baronii lui Adrian Năstase. Mircea Cosma, la putere pe vremea lui Năstase, la putere şi acum

Baronii lui Adrian Năstase. Mircea Cosma, la putere pe vremea lui Năstase, la putere şi acum

Mircea Cosma (dreapta), baron pe vremea lui Adrian Năstase, baron şi acum. FOTO Adevărul Ploieşti

Devenit pentru prima dată preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, în anul 2000, pe vremea lui Adrian Năstase, Mircea Cosma şi-a menţinut şi continuat influenţa politică până în 2014. Nici măcar dosarul de corupţie în care este anchetat baronul PSD de Prahova nu i-a diminuat puterea în judeţ, recunoscut ca unul „roşu“

Ştiri pe aceeaşi temă

Tenace, influent, temut şi controversat, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, aflat la al treilea mandat în fruntea judeţului, a marcat scena politică din Prahova în ultimul deceniu.

Născut în 1945, la Baia Mare, inginerul Mircea Cosma este absolvent al Universităţii Tehnice „Traian Vuia“ Timişoara. A lucrat mai mulţi ani în domeniu, în ţară sau în străinătate.

Cariera politică în Prahova a început-o în 1992, când a devenit consilier judeţean. Primul mandat de preşedinte l-a câştigat în 2000, pe vremea lui Adrian Năstase, din partea PSD, moment în care a început să se contureze, destul de clar, că este un apropiat al fostului premier condamnat al României, dar şi unul dintre oamenii de bază, din ţară, ai partidului.

Declinul lui Adrian Năstase de după mandatul de premier, care a afectat întreg PSD-ul, s-a răsfrânt şi asupra lui Mircea Cosma. A urmat o înfrângere pentru Cosma în faţa lui Florian Anghel (PDL), în 2004, la alegerile pentru Consiliul Judeţean. În 2008, însă, câştiga, fără probleme, al doilea mandat în fruntea CJ Prahova, iar în 2012 pe al treilea.

Mircea Cosma este, de asemenea, preşedinte al PSD Prahova, din 2000, funcţie din care conduce cu o mână de fier organizaţiile locale. Orice tentativă de schimbare a liderului PSD Prahova a fost înăbuşită din faşă, cu sprijin direct de la centru pentru care „baronul roşu” de Prahova a demonstrat loialitate neştirbită. Cosma are excelente relaţii la centru nu doar cu Adrian Năstase, ci şi cu Mircea Geoană şi Victor Ponta.

La începutul acestui an, din cauza dosarului de corupţie în care este anchetat, s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PSD Prahova, condusă interimar de senatorul Daniel Savu, însă voci din politica locală vorbesc despre o suspendare de formă, adevăratul lider al organizaţiei fiind, în continuare, Mircea Cosma.

De altfel, scorurile scoase la alegerile europarlamentare din 2014 şi primul tur al prezidenţialelor, câştigate de PSD cu 40%, vorbesc de la sine. Despre Prahova se vorbeşte fără ocolişuri că este “un fief PSD”, în care se lucrează “în familie”.

Până la izbucnirea scandalului în care este acuzat, alături de fiul său, deputatul Vlad Cosma, de trafic de influenţă şi luare de mită, pentru trucarea de licitaţii la CJ Prahova, părea că inclusiv funcţia de preşedinte al PSD Prahova va rămâne în familia Cosma, prin predarea ştafetei către Vlad Cosma care a ocupat diverse funcţii în organizaţia de tineret a PSD.

Năstase, deputat de Mizil în 2008. Vlad Cosma, deputat pe acelaşi colegiu în 2012

Relaţii foarte bune cu Adrian Năstase au fost confirmate şi în 2008, la alegerile parlamentare. Printr-o campanie susţinută, Mircea Cosma l-a ajutat pe fostul premier să câştige mandatul de deputat pe Colegiul Mizil. Vlad Cosma a fost angajat atunci consilier la cabinetul lui Adrian Năstase. Influenţa în acea zonă a familiei Cosma avea să fie confirmată în 2012, când, în ciuda scandalului în care era implicat fostul premier şi deputat de Prahova Adrian Năstase, Vlad Cosma devenea deputat pe colegiul Mizil.

Nici măcar izbucnirea, la începutul anului 2014, a celui mai răsunător scandal de corupţie post-decembrist din judeţ, avându-l ca protagonist pe nimeni altul decât Mircea Cosma, până atunci un personaj ce părea intangibil în ciuda suspiciunilor şi a scandalurilor apărute în cele trei mandate în fruntea Consiliului Judeţean Prahova, nu pare să-l stânjenească prea mult.

La începutul anului 2014, Mircea Cosma a fost reţinut pentru 24 de ore, iar fiul său pus sub acuzare, pentru infracţiuni de corupţie. Parlamentul nu a dat girul arestului pentru deputat, iar magistraţii au decis pentru ambii inculpaţi cercetarea sub control judiciar, situaţie în care sunt anchetaţi şi în prezent, în ciuda cererilor procurorilor de a obţine arestul la domiciliu pentru Mircea Cosma.

Ancheta a dezvăluit o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia lui Mircea Cosma şi către afacerişti cu legături în lumea interlopă din judeţ. Pagubele produse bugetului judeţului sunt de aproape un milion de euro.

Dosarul în care sunt judecaţi Mircea şi Vlad Cosma a demarat în aprilie, însă judecata efectivă a cazului nu a început.

Pe aceeaşi temă

FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, este un “baron” atipic. Preferă apartamentele. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, “baronul” roşu al judeţului are, cel puţin din punct de vedere al proprietăţilor, un comportament atipic.

Stenograme. Baronul Mircea Cosma împărţea frăţeşte cu PSD cei 10% ce îi reveneau din licitaţiile trucate. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, ar fi beneficiat de bani negri proveniţi din trucarea unor licitaţii cu bani publici de la Consiliul Judeţean Prahova. În referatul procurorilor se arată că, deşi iniţial a negat acuzaţiile, Răzvan Alexe şi-a recunoscut ulterior faptele şi a colaborat cu anchetatorii.

“Baronul” Prahovei, Mircea Cosma. Preşedintele CJ a trasformat judeţul în afacere de familie. De mai bine de un deceniu, Mircea Cosma, cel mai influent baron al Prahovei şi preşedintele Consiliului Judeţean, a condus şi controlat cu mână de fier judeţul. Recent, a intrat în atenţia procurorilor DNA pentru corupţie, ancheta dezvăluind o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia sa şi afacerişti cu legături în lumea interlopă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările