VIDEO Baraj de acumulare din Prahova, evacuat controlat din cauza creşterii îngrijorătoare a nivelului apei

VIDEO Baraj de acumulare din Prahova, evacuat controlat din
cauza creşterii îngrijorătoare a nivelului apei

Spectacolul apei la Barajul Paltinu în timpul golirii lacului de acumulare  FOTO Diana Frîncu

Apa din lacul de acumulare Paltinu din judeţul Prahova a fost evacuată parţial vineri, 16 iunie, printr-o manevră controlată de către specialişti din cadrul Exploatare Sistem Zonal Prahova, societate care administrează activitatea la baraj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evacuarea apei prin golirea de fund este o procedură prin care se scade nivelului lacului de acumulare, atunci când se înregistrează un preaplin în urma ploilor abundente.
 

Pentru că debitul apei evacuate este extrem de mare, de 13 mc/secundă, reprezentanţii Sistemului Judeţean de Gospodărire a Apelor Prahova a avertizat populaţia din zonă, dar şi turiştii care campează în aval de baraj să nu rămână în albia râului Doftana, iar pentru traversarea cursurilor de apă să se folosească doar podurile.

Manevra de golire a barajului a început, vineri, la ora 12.00 şi s-a finalizat o oră mai târziu, timp în care albia râului Doftana a fost evacuată.

Evacuarea apei din lacul de acumulare Paltinu, un debit de 13 mc/secundă  FOTO Diana Frîncu

“Golirea de fund nr2 este echipată cu două vane plane în carcasă 1.1 m x 1.5 m, acţionate hydraulic. Vana din amnonte este vana de siguranţă, iar vana din aval este vana de serviciu. Debitul maxim ce poate fi evacuat prin GF2 este de 47 mc/secundă. (…) Manevra menţionată mai sus este o manevră normală în exploatarea acumulării Paltinu şi se vor evacua debite controlate în aval. Pentru a se evita producerea de pagube materiale, accidente sau victime umane, Sistemul de Gospodărire a Apelor Prahova a transmis informări tuturor Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localitate din aval de baraj, precum şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată într-un comunicat remis presei de Administraţia Naţională Apele Române.

Ultima golire de fund a lacului de acumulare cu evacuarea apei în aval s-a efectuat în luna martie a anului trecut, din cauza indudaţiilor produse de topirea zăpezii.

Furia cu care apa iese din galerie este atât de mare încât curenţii de aer produşi îţi taie respiraţia FOTO Diana Frîncu

Dincolo de pericolul real provocat de debitul foarte mare de apă, spectacolul produs de manevra de golire a lacului este unic şi asta datorită zgomotul produs de apa învolburată care iese cu forţă din galeria de evacuare producânt curenţi care îţi taie la propriu răsuflarea.

În prezent nivelul lacului este de 641 mdm (metri deasupra mării) în condiţiile în care capacitatea maximă a barajului Paltinu este de 649 mdm. După manevrele de vineri, nivelul lacului de acumulare Paltinu va scădea cu un metru.

Lacul de acumulare Paltinu are o suprafaţă de 197 de hectare şi alimentează cu apă potabilă populaţia din Ploieşti şi Câmpina FOTO Diana Frîncu

Barajul Paltinu, care serveşte în principal pentru alimentarea cu apă potabilă şi industrială a municipiilor Ploieşti şi Câmpina,  a fost dat în folosinţă în anul 1971 şi a fost construit în patru ani. Are o lungime la coronament de 455 de metri, o înălţime de 108 metri, iar suprafaţa lacului este de 197,5 hectare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările