Aventurile cămătarului „Tomel” cu legea: reţinut de poliţişti, eliberat de instanţă. Cum îşi pedepsea datornicii care întârziau cu plata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
perchezitii camataari prahova foto captura ijp

Toma Teodor – Gabriel, celebru cămătar din Prahova, cunoscut în lumea interlopă sub numele de ”Tomel”, a fost reţinut de poliţişti în urma unor percheziţii care au avut loc, marţi 10 noiembrie, la Vălenii de Munte, dar şi la o fermă din comuna prahoveană Teişani.

Cămătarul este acuzat, printre altele, că a sechestrat un client care nu-şi plătise datoria la timp.

Potrivit unui comunicat remis presei de Poliţia Prahova, „în perioada 2016 - noiembrie 2020, persoana bănuită ar fi împrumutat diferite sume de bani unor persoane, după care ar fi recurs la şantaj pentru recuperarea acestora. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 100.000 de euro”. Surse judiciare au precizat pentru  „Adevărul” că „persoana bănuită” este Toma Teodor Gabriel, zis Tomel, un nume celebru în Prahova, în special în lumea oamenilor de afaceri cu probleme financiare, dar şi în lumea interlopă.

În acest dosar, Tomel este cercetat pentru lipsire de libertate, şantaj şi camătă. Surse judiciare au precizat că unul dintre clienţii datori cămătarului ar fi fost ţinut ilegal la una dintre proprietăţile din zona Vălenii de Munte, cel mai probabil, la o fermă din Teişani, unde marţi au fost făcute şi percheziţii. 

Scandal în restaurant

Tomel este cunoscut în Prahova nu numai pentru faptul că împrumuta cu dobândă sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de eruo. Când clienţii întârziau să-şi achite datoria, cămătarul apela la complicii săi pentru a-şi şantaja şi ameninţa datornicii. De altfel, în 2016, Tomel a fost arestat preventiv la solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, într-o cauză similară. Atunci, pentru a recupera o datorie de 28.000 de lei de la un om de afaceri, mai mulţi acoliţi ai lui Tomel au făcut un imens scandal într-un restaurant din Ploieşti.

„…a adresat ameninţări cu acte de violenţă unei persoane vătămate, ce o vizau atât pe aceasta, cât şi pe membrii familiei sale, iar la data de 05.05.2016 au şi agresat-o în timp ce se afla într-un local din Ploieşti, împrejurare în care au adresat ameninţări şi altor persoane prezente, fiind tulburată grav ordinea şi liniştea publică”, se arată într-un comunicat remis presei de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti la data anchetei.  

Oameni de afaceri cunoscuţi în Prahova, acoliţii lui Tomel

Printre persoanele care au participat atunci la scandal s-au aflat Adrian Vuţă Nistoroiu, afacerist din Ploieşti, dar şi Milu Constantin, despre care se spune că ar fi un apropiat al familiei Capră, implicată cu ani în urmă în finanţarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti.

Milu Constantin şi Toma Teodor - Gabriel Tomel au fost arestaţi preventiv în vara anului 2016, iar faţă de Nistoroiu s-a dispus arestul la domiciliu. Ulterior, cei trei au fost deferiţi justiţiei într-un dosar de şantaj, dar dosarul se află încă în faza de judecată. Tomel este acuzat de către procurori de mai multe infracţiuni de şantaj, camătă şi favorizarea făptuitorului.

Judecătorii au respins propunerea de arestare 

Noua anchetă care îl vizează pe cămătarul din Vălenii de Munte este abia la început. Tomel a fost adus la audieri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, iar procurorii au cerut pe numele său mandat de arestare preventivă. Judecătorii ploieşteni au respins însă propunerea de arestare preventivă.

„În baza art.227 alin.(1) Cod de procedură penală, respinge ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă din data de 11.11.2020 formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti în dosarul de urmărire penală nr.5992/P/2020 cu privire la inculpatul Toma Teodor Gabriel, zis “Tomel”, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „şantaj”, „lipsire de libertate în mod ilegal”, “camătă”, conform portalului instaţelor de judecată.

Instanţa a decis „punerea de îndată în libertate a inculpatului, reţinut prin ordonanţa din data de 10.11.2020 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti”, conform sursei citate.

Procurorii pot contesta la instanţa superioară decizia Judecătoriei Ploieşti.

Toma Gabriel Teodor a mai fost vizat şi în trecut de alte anchete ale poliţiei. Numele său a apărut inclusiv în dosarul în care foşti şefi din Poliţia Prahova au fost cercetaţi de DNA Ploieşti, doar că atunci în calitatea de ”victimă”. Printre documentele găsite la domiciliile ofiţerilor în timpul percheziţiilor au fost descoperite şi fişe de la Evidenţa Persoanelor, iar unele îl vizau pe Teodor Gabriel Toma, potrivit unor surse judiciare.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite