Asistenţii sociali acuzaţi că băteau copii cu handicap nu au fost încă trimişi în judecată

Asistenţii sociali acuzaţi că băteau copii cu handicap nu au fost încă trimişi în judecată

Complexul Sf.Andrei din Ploieşti FOTO Diana Frîncu

Angajaţii Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Andrei” din Ploieşti, cercetaţi încă din toamna anului 2018 într-un dosar în care erau acuzaţi, printre altele, de rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă, nu au fost deferiţi justiţiei la mai bine de trei ani de la începerea anchetei.

Dosarul se află în anchetă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, din octombrie 2018, însă informaţiile scandaloase ieşiseră la iveală din vara aceluiaşi an.

Îngrijitorii au fost acuzaţi că au lovit copiii cu grave probleme de sănătate (handicap fizic şi psihic) aflaţi în grija centrului din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. Au fost cazuri, susţin procurorii, când copiii mai greu de ţinut în frâu din cauza afecţiunilor psihice de care sufereau erau legaţi în scaune sau pur şi simplu erau ignoraţi şi lăsaţi să facă ce vor, inclusiv să se lovească între ei sau să se automutileze. S-a vorbit în urmă cu trei ani, la momentul începerii anchetei, că îngrijitorii furau din mâncarea copiilor instituţionalizaţi, dar şi din bunurile acestora. Mai mult, asistentele nou angajate erau învăţate cum să se comporte cu copiii de către veterane. Aşa s-a şi aflat despre ororile de la centrul „Sf.Andrei”. Soţul uneia dintre angajate (cu care se afla în procedură de divorţ) a surprins o serie de discuţii pe WhatsApp.

„Dă-le să zacă. Să te ştie de frică”

Îndemuri precum: „Dă-le să zacă. Să te ştie de frică. Dă-le la baie pe furiş”, „Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai”, „De mâine, pleacă şeful. Poţi să dai liniştită” erau primite de noua angajată din partea unei colege mai veche în sistem prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. Din discuţiile celor două reieşea că angajaţii de la centru plecau acasă cu dulciuri şi sucuri, dar nu refuzau nici lenjerii de pat sau prosoape, pe care le luau pe furiş direct din depozit.

15 persoane, angajate ale Complexului de servicii comunitare au fost duse la audieri în octombrie 2018. Dintre acestea, opt au fost arestate preventiv, dar ulterior au primit măsuri preventive mai blânde suficient pentru a se putea întoarce la serviciu. Directorul DGASPC de atunci a precizat că nu are încotro şi este obligat de lege să primească oamenii înapoi, atâta vreme cât nu au interdicţii din parctea Parchetului, dar a precizat că nu vor mai intra în contact cu copiii.

Infirmierul care a omorât în bătaie un pacient, în arest

Despre anchetă nu s-a mai auzit nimic de trei ani. Dosarul nu a ajuns în instanţă şi nu este clar la acest moment câţi dintre cei 15 suspecţi acuzaţi că şi-au bătut joc de copii vor fi găsiţi vinovaţi.

După scandalul din 2018, un alt caz similar, dar cu consecinţe tragice, s-a petrecut tot într-un centru al DGASPC Prahova, la începutul lunii august, anul acesta. Un infirmier care a venit băut la serviciu a bătut un pacient cu afecţiuni psihice până a murit. Ştefan Dorin Cordonaş este arestat preventiv, dar procurorii nu au finalizat ancheta pentru a trimite dosarul în instanţă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pacient de la Psihiatrie, mort după ce a fost bătut de un asistent medical. Procurorii au deschis o anchetă

12 angajaţi ai unui centru de plasament din Ploieşti, reţinuţi de procurori. Sunt acuzaţi că au fost violenţi cu copiii de care ar fi trebuit să aibă grijă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările