VIDEO Alpinistul surprins de avalanşă în Bucegi, de negăsit. Casca de protecţie a fost descoperită complet sfărâmată

VIDEO Alpinistul surprins de avalanşă în Bucegi, de negăsit. Casca
de protecţie a fost descoperită complet sfărâmată

Mănuşile, pioleţii, cioburi din casca de protecţie şi rucsacul alpinistului au fost găsite la locul producerii avalanşei FOTO Salvamont Buşteni

Un alpinist (30 de ani) din Bucureşti este căutat, duminică, de zeci de salvamontişi şi voluntari, după ce sâmbătă a fost surprins de o avalanşă în munţii Bucegi. Tânărul era experimentat în escaladă pe creastă, era ghid montan şi era bine echipat la momentul accidentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ora 14.20 : Salvamontiştii au luat decizia să întrerupă căutările duminică, din cauza pericolului de avalanşă. Luni, pe Valea Coştilei, unde a avut loc accidentul, vor fi aduşi câini de urmă specializaţi în găsirea victimelor surprinse sub zăpadă. Salvamontişii au reuşit să mai găsească alte fragmente din echipamentul alpinistului, o bucată din haină, o căciulă şi un alt fragment din cască.

---------------------------------------------------------------------------

Ştirea iniţială

Tragedia s-a produs sâmbătă în jurul orelor 15.00. Alpinistul era însoţit de alte patru persoane, iar grupul a încercat o ascensiune pe Valea Coştilei din Bucegi, traseu închis iarna. Martorii spun că tânărul ar fi alunecat, iar în cădere a dislocat un bloc de zăpadă îngheţată care a şi declanşat avalanşa. Deşi prietenii săi au coborât în prăpastie, nu au mai găsit decât o parte din echipamentul colegului lor, rucsacul, pioleţii, mănuşile şi casca de protecţie distrusă complet.

Salvamontiştii din Buşteni au început căutările sâmbătă, dar au renunţat la câteva ore după producerea accidentului şi asta pentru că o altă avalanşă s-a produs în Valea Coştilei, iar riscul ca zăpada s-o ia din nou la vale există în continuare. Duminică au fost reluate căutările cu echipe întărite de la Salvamont Sinaia şi Azuga. Trupul tânărului este căutat cu sondele într-un strat de zăpadă a cărui grosime variază de la un metru şi jumătate la patru metri.

Duminică, pe Valea Coştilei, au reluat căutările alpinistului bucureştean 20 de alpinişti din Sinaia, Buşteni şi Azuga, dar şi prieteni au victimei. Unul dintre acesta a adus o dronă performantă pentru a filma de la înălţime zona unde s-a produs avalanşa. Astfel, salvamontişii au putut observa că lucrează sub ameninţarea unui pericol real. Sunt blocuri de zăpadă îngheţată care stau să cadă, iar salvatorii lucrează sub ameninţarea reală a avalanşei.


Atât a mai rămas din casca de protecţie purtată de alpinist FOTO Salvamont Buşteni

Căutările se fac la baza prăpastiei de pe Valea Coştilei, acolo unde se află un deposit de zăpadă adusă de avalanşă şi unde se presupune că ar fi căzut alpinistul. Salvatorii s-au împărţit pe echipe şi sondează zăpada metru cu metru. Când simt că sub stradul de zăpadă ar ptuea fi altceva decât stâncă, se apucă şi sapă. Până la această oră însă nu au avut niciun rezultat, iar ultima avalanşă a astupat şi posibilele urme pe care victima le-ar fi putut lăsa în cădere.

Salvamontiştii spun că vor contina căutările duminică până în momentul în care vor decide că este mult prea periculos pentru ei să rămână în zonă. Există şi varianta reală ca salvatorii montani să se retragă din cauza avalanşelor şi să reia căutările atunci când vremea o va permite. N-ar fi prima dată când se procedează în acest mod, multe dintre victimele muntelui fiind găsite abia spre începutul verii, când zăpada se topeşte în mod natural.

citeste totul despre: