Al cui este cel mai voluminos dosar penal din România? E nevoie de un camion pentru a fi transportat de la o instanţă la alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai voluminos dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată din Prahova are peste 1500 de volume
Cel mai voluminos dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată din Prahova are peste 1500 de volume

Pe rolul Tribunalului Prahova, la secţia Penală, se află un dosar atât de voluminos încât are nevoie de o încăpere întreagă pentru a fi depozitat şi de un camion pentru a fi deplasat de la registratură la instanţă. Dosarul cuprinde peste o mie cinci sute de volume, în care se află documente necesare actului de judecată şi se află pe rolul Tribunalului din Ploieşti din anul 2014.

Cel mai voliminos dosar penal din Prahova are ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală, iar printre inculpaţi se află omul de afaceri Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion. Conform unui comunicat remis presă la data trimiterii în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Berna, deferit justiţiei în astare de arest preventiv, este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul în cauză fiind de peste o sută milioane de euro.

“Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: BERNA THEODOR - în stare de arest preventiv, FODOR MIRELA, ROTUNDU ANA, RARINCĂ VALENTIN, TĂNASE  COCA, MIRICĂ VIOREL, LUPU ERVIN-SILVIU, toţi sub control judiciar, precum şi a SC TEHNOLOGICA RADION SRL, SC TEMIX CONSTRUCT SRL, SC PROIECT ALFA CAPITAL CONSTRUCT SRL şi SC TELOXIM CON SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de  bani.

Valoarea prejudiciului cauzat  bugetului de stat rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală este în cuantum de 111.007.553 lei şi  395.785.691 lei din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Pentru recuperarea prejudiciului s-a luat măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând  inculpatului BERNA THEODOR, SC TEHNOLOGICA RADION SRL şi SC TELOXIM CON SRL. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Prahova”, conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Angajaţii de la registratura Tribunalului Prahova susţin că acest dosar nu este depozitat în clădirea unde funcţionează instanţa, ci într-un spaţiu special aflat la ieşire din oraş.

image

Din cauza volumului foare mare de documente şi a spaţiului mic de la registratură, multe dosare aflate pe rolul Tribunalului Prahova sunt depozitate pe jos FOTO Diana Frîncu

“La Tribunalul Prahova există o încărcătură mare de dosare, ceea ce generează un volum foarte mare de muncă, ce implică efectuare de ore suplimentare. O activitate intensă o are şi compartimentul arhivă-registratură, Tribunalul având cauze foarte complexe, dosarele sunt foarte voluminoase, iar spaţiul de care dispunem este insufficient pentru depozitarea lor între termenele de judecată. Cel mai voluminos dosar cuprinde 1606 volume, care a fost transportat cu un camion special şi se află depozitat într-o arhivă separată pentru că spaţiul de aici în niciun caz nu ne permite acest lucru”, a declarat Gabriela Niculai, arhivar şef al Tribunalului Prahova.

dosar tribunalul prahova foto diana frîncu

Gabriela Niculai, arhivarul şef al Tribunalului Prahova spune că dosarele voluminoase sunt depozitate într-un sediu special FOTO Diana Frîncu

Aceasta a declarat că din cauza dimensiunilor foarte mari ale cauzei “Berna”, în instanţă nu poate fi adus întregul dosar, ci judecătorul solicită pentru fiecare termen doar documentele de care are nevoie în şedinţa respecitvă, dar chiar şi aşa nu de puţine ori este nevoie de un cărucior de genul celor din supermarket-uri pentru transportarea documentelor.

De altfel, magistraţii din cadrul Tribunalului Prahova susţin că volumul de muncă, tradus prin numărul de dosare atribuit fiecărui judecător, este foarte mare, mult peste media pe ţară. În plus, Tribunalul Prahova funcţionează într-un spaţiu improvizat, într-o clădire de birouri, cu încăperi mici, astfel încât este aproape imposibil ca actul de justiţie să nu fie afectat.

dosar tribunalul prahova foto diana frîncu

Alina Anton, judecător în cadrul Tribunalului Prahova FOTO Diana Frîncu

“În cursul anului 2017, Tribunalul Prahova a avut o încărcătură de 1012 disare de judecător, cu mult faţă de media înregistrată la nivel naţional. (…) Instanţa noastră a funcţionat cu un număr de 38 de judecători faţă de o schemă de 54 de judecători. Evident că de aici porneşte şi încărcătura foarte mare cu care judecătorii instanţei s-au confruntat. Consecinţele sunt de mai multe feluri. Pe de o parte o suprasolicitare şi evident că un asemenea volum de muncă nu ar putea să nu aibă consecinţe şi în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie, durata actului de judecată, modul în care se pot derula aceste şedinţe”, a declarat Alina Anton, judecător şi purtător de cuvânt al Tribunalului Prahova.

În luna aprilie a acestui an, Judecătoria Ploieşti, care funcţionează în acelaşi imobil cu Tribunalul Prahova, urmează să se mute în sediul vechi de pe strada Gheorghe Lazăr, aflat acum în proces de renovare. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite