Şi-au părăsit joburile corporatiste pentru o afacere dulce şi colorată: două ploieştence au idei de cadouri pentru cei sătui de chinezării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Popescu şi Roxana Dumitrescu, două prietene din Ploieşti, au decis, în urmă cu patru ani, să-şi părăsească joburile corporatiste pentru a se dedica unei pasiuni comune, confecţionarea de obiecte handmade şi unicat. Copacii dulci, din bomboane, aranjamentele cu dulciuri şi plante, cănile şi cutiile pictate, precum şi bijuteriile lucrate manual ajung, sub formă de cadouri, la sute de oameni.

Gabriela Popescu (41 de ani) a fost multă vreme economist al unei companii din Ploieşti, iar prietena sa, Roxana Dumitrescu (41 de ani), manager al unui retailer de electronice. Joburile, satisfăcătoare din punct de vedere material, nu le mai ofereau, însă, împliniri personale şi le răpeau şi foarte mult din timpul dedicat familiei. Aşa că au decis să facă un pariu cu ele însele, să intre pe cont propriu în afaceri.

„Am început cu un capital modest, câte 5.000 de lei. Aveam amândouă preocupări în domeniul handmade, în sensul că pictam sau făceam tot felul de aranjamente din flori pentru evenimentele prietenilor. Primii doi ani, până când ne-am făcut cunoscută afacerea, au fost extrem de dificili. Nu aduceam bani de acasă, dar nici nu aveam un profit. Am avut noroc cu familiile, pentru că ne-au susţinut, moral şi financiar. Dar am mers mai departe, pentru că totul a venit din pasiune. Dacă porneam doar cu ideea că este o afacere şi atât, probabil am fi renunţat pe parcurs“, spune Gabriela.

Totuşi, cele două foste corporatiste spun că au resimţit un câştig chiar din primele luni. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, reuşeau să fie alături de familie, de copii, în perioada sărbătorilor de iarnă. „A fost prima dată când am avut un concediu mai lung de o săptămână. A fost o senzaţie cu totul nouă pentru noi“, spune şi Roxana.

Daruri dulci de calitate

Ce fac ele de fapt şi ce aduc nou prin afacerea lor? Ideea de start a afacerii au fost copacii, buchetele şi coşurile realizate din bomboane, alături de flori sau plante uscate, în diverse suporturi inedite, ghiceve, căni, ceşti, cutii. „A fost o idee nouă şi, chiar şi acum, modul în care noi le realizăm este unic. Bomboanele, de cea mai bună calitate, sunt ambalate, astfel că pot fi consumate. Mai sunt pe piaţă variante, lucrate însă industrial, din jeleuri sau diverse dulciuri, dar sunt expuse, astfel că devin destul de riscant de consumat“, explică Gabriela.

image

Un ghiveci cu bomboane, numai bun de admirat şi mâncat

Un principiu al afacerii a fost şi folosirea de materiale care să se apropie cât mai mult de natural şi natură, astfel că florile şi plantele, proaspete sau uscate, se regăsesc în majoritatea creaţiilor.

Pentru a avea succes în mica lor afacere, cele două foste corporatiste a trebuit să-şi schimbe radical preocupările, să înveţe multe lucruri noi. Gabriela precizează: „Am învăţat să facem foarte multe lucruri, de la pictura pe ceramică, pe lemn, textile până la tehnici migăloase de imprimare de şerveţele pe lumânări şi obiecte de decor. Suntem într-o permanentă diversificare a ideilor, multe venite chiar de la clienţi“.

Aşa se face că în magazinul celor două ploieştence poţi găsi, pe lângă flori care îmbracă cele mai inedite forme în aranjamente, copăcei cu bomboane, genţi şi bijuterii lucrate manual, din lemn, fimo, piele sau textile, lumânări unicat, tablouri şi oglinzi pictate, casete, perii, căni şi diverse obiecte de decor şi veselă personalizate.

mii de culori foto dana mihai

Toate obiectele sunt pictate manual sau imprimate cu diverse tehnici

De altfel, majoritatea cadourilor pot fi personalizate cu numele destinatarului, un serviciu oferit gratuit clienţilor. „Se întâmplă, mai ales în cazul comenzilor venite pe internet, să fie mici diferenţe între ceea ce ne imaginăm noi şi ceea ce vrea clientul. Îi cerem să ne trimită cât mai multe fotografii, cât mai multe detalii, pentru ca totul să iasă cât mai aproape de dorinţele sale. Am cerut în permanenţă feedback şi am încercat să ne pliem pe cerinţele lor. Mai ales că unii dintre clienţi au idei foarte interesante“, explică Roxana unul dintre succesele afacerii.

Gabriela o completează: „Un alt aspect care ajută la creşterea unor astfel de afaceri în România este întoarcerea către obiectele unicat, personalizate, muncite manual. Foarte mulţi oameni s-au săturat de chinezării şi au înţeles că un cadou frumos bucură atât sufletul celui căruia i se adresează, cât şi pe al lor“.

Afacerea a ajuns şi în online

De altfel, treptat, afacerea celor două prietene din Ploieşti s-a extins. Pe lângă buticul deschis în zona de sud a Ploieştiului, numit „Mii de culori“, magazinul s-a mutat şi în mediul online, atrăgând clienţi şi din Bucureşti, şi judeţele învecinate Prahovei. Cumpărătorii provin din cele mai diverse domenii şi nu s-a întâmplat ca un om care a trecut pragul magazinului să plece fără un cadou, obiectele având preţuri potrivite pentru orice buget.

„Nu ne dăm în lături de la cerinţe, fie ele simple şi mai ales cele foarte complicate şi sofisticate. Putem orice! Chiar dacă uneori muncim până târziu în noapte, iar unele perioade din an sunt extrem de aglomerate, cum sunt cele din perioada sărbătorilor, luna martie, începutul sau sfârşitul şcolii, reuşim să ducem totul la capăt“, spune Gabriela.

mii de culori foto dana mihai

Căni, veselă şi cutii pictate care pot fi personalizate pentru destinatar

Totodată, ineditul obiectelor realizate de cele două ploieştence a captat şi atenţia clienţilor din zona corporate. Astfel, casetele din lemn, pictate sau imprimate manual de Gabriela şi de Roxana se transformă în recipiente-unicat pentru promovarea de produse sau pentru cadouri oferite angajaţilor ori clienţilor unor mari companii din Prahova.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite