Şedinţele de spiritism ale Reginei Elisabeta de la Peleş. Caietele cu însemnările „care îţi făceau părul măciucă“ au fost arse de Carol I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea prematură a unicului său copil, prinţesa Maria, a împins-o pe Regina Elisabeta, o fire visătoare şi romantică, către spiritism. Notiţele din timpul şedinţelor sunt descoperite de Regele Carol I, care este de-a dreptul şocat de ele, spunând că „îţi făceau părul măciucă“ şi porunceşte să fie arse.

Scriitoare, traducătoare şi poetă, cunoscută sub pseudonimul de Carmen Sylva, Regina Elisabeta a României (1843-1916) era o fire extrem de delicată, romantică şi visătoare, opusul severului şi intransigentului său soţ, Regele Carol I.

Firea reginei a fost pusă la grea încercare de îndatoririle monarhice, iar moartea prematură a unicului său copil a amplificat sensibilitatea nativă făcând-o să găsească alinare şi în preocupări mai neobişnuite, precum spiritismul.

Micuţa Itty a murit în timpul epidemiei de scarlatină din Capitală

Carol şi Elisabeta s-au căsătorit în 1869, iar un an mai târziu se naşte prinţesa Maria (Itty, cum era alintată), primul şi unicul copil al cuplului regal, botezată în rit ortodox. Fetiţa, foarte drăgălaşă, era deosebit de precoce intelectual şi a înseninat viaţa lui Carol şi a Elisabetei. Pentru scurt timp însă, pentru că, în 1874, pe 28 martie, fetiţa se stinge în urma unei epidemii de scarlatină care făcea ravagii în Bucureşti. Fetiţa s-ar fi îmbolnăvit după o vizită, împreună cu Elisabeta, la un orfelinat din Capitală.

În povestea „Ein Leben“ („O viaţă“), Regina evocă trăirile sale după pierderea unicului copil. „Dar prea puţini mi-a fost dat să port această mare onoare de a fi mamă, căci ochii luminoşi ai copilului meu s-au stins, iar căpşorul i l-am culcat în sicriu“.

image

Perechea regală alături de prinţesa Maria, în 1873. FOTO arhive

Fetiţa a fost înmormântată cu funeralii fastuoase în parcul palatului de la Cotroceni, iar ulterior, la moartea Elisabetei, cutia cu osemintele micii prinţese este mutată la Curtea de Argeş, alături de părinţii săi.

Regina comunica cu prinţesa Maria în şedinţele de spiritism

După moartea Mariei, regina pică într-un episod acut de depresie şi nu îşi mai revine niciodată pe deplin din trauma pierderii unicului copil. Totodată, decesul prinţesei i-a înstrăinat pe cei doi soţi, iar tragedia personală a femeii Elisabeta s-a grevat şi pe presiunea puternică pusă pe cuplul regal, de a avea un copil de sex masculin care să fie moştenitorul tronului.

Pe fondul acestei tragedii intervine un episod mai puţin cunoscut din viaţa reginei, plasat în jurul anilor 1890-1891.

Cunoscută patroană a artelor, cu aplecări inclusiv spre ocultism şi misticism, Regina Elisabeta îl are ca oaspete la reşedinţa de vară a Familiei Regale, Castelul Peleş, pe scriitorul francez Pierre Loti, pe atunci foarte la modă. Impresionant de tristeţea şi doliul reginei, acesta i-a propus Elisabetei şedinţe de spiritism pe care, în mod surprinzător, regina le-a acceptat.

Într-una din acestea şedinţe, desfăşurate în mare secret, fără ştirea regelui, a fost invocat spiritul micuţiei Maria, care i-ar fi transmis mamei un mesaj de iubire, episod care a tulburat-o pe Elisabeta şi care a determinat-o să continue şedinţele şi după plecarea lui Pierre Loti.

Cea care o ajuta era domnişoara de onoare Elena Văcărescu, prima favorită a Reginei, pe atunci implicată într-un episod romantic cu prinţul Ferdinand, nepotul lui Carol I, venit în România pentru a asigura succesiunea monarhică. 

image

Elena Văcărescu, în care regina a regăsit fiica pe care şi-o dorise, ar fi dovedit reale calităţi de medium, însă şedinţele de spiritism, dar şi relatia romantică dintre domnişoara de onoare şi Ferdinand sunt întrerupte brusc de regele Carol I.

Regina Elisabeta şi prinţesa Maria. Fotografie din 1873, cel mai probabil, de Franz Duschek / carmensylva-fwa.de

Carol arde notiţele

Potrivit muzeografilor de la Castelul Peleş, regina îşi nota şedinţele de spiritism într-un caiet special, a cărui existenţă ajunge la urechile lui Carol din cauza „viesparului“ de cameriste de la Curtea Regală. La rege ajung doar copii ale caietului, iar despre însemnări a afirmat că „îţi fac părul măciucă“. Şocat, Carol porunceşte arderea notiţelor.

Descoperirea şedinţelor de spiritism a fost urmată de o alta, la fel de neplăcută pentru Carol. Regina încuraja dragostea dintre Elena Văcărescu şi Ferdinand, care s-au logodit în secret. Căsătoria dintre cei doi era, însă, imposibilă. Raţiuni politice impuneau ca alianţa regală să aibă loc cu reprezentanta unei curţi regale din străinătate.

Contextul a generat un nou episod tensionat între Carol şi Elisabeta, care pleacă la Veneţia, în 1892, apoi la Paris, Pallaza şi lângă Neuwied, locul originilor sale. Regina a revenit în România din exil abia în 1894.

Vă mai recomandăm

Iubirea interzisă dintre principele Ferdinand şi Elena Văcărescu, care a dat naştere celebrei replici: „Majestate, aiasta nu se poate!“

Scandal amoros la Peleş, în anul 1882. Întâlnirile nocturne ale doi diplomaţi belgieni cu domnişoarele de onoare au generat un incident internaţional

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite