Şase ani de la arestarea fostei şefe a Comisiei pentru evaluarea persoanelor cu handicap din Prahova. Peste 80 de termene în proces şi nici o sentinţă

Şase ani de la arestarea fostei şefe a Comisiei pentru evaluarea persoanelor cu handicap din Prahova. Peste 80 de termene în proces şi nici o sentinţă

Un nou termen se judecă, marţi 14 mai, la Tribunalul Buzău în dosarul în care Viorica Oniga, fosta şefă a Comisiei pentru evaluarea persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, a fost deferită justiţiei de către procurorii DNA Ploieşti pentru infracţiuni de corupţie într-o cauză cu un prejudiciu de peste două milioane de lei.

Dosarul în care Oniga a fost trimisă în judecată se află pe rolul instanţei din anul 2013, mai întâi la Tribunalul Prahova şi ulterior, după ce s-a admis cererea de strămutare a cauzei, la Tribunalul din Buzău. Până în prezent, dosarul a avut peste 80 de termene de judecată şi este printre cele mai vechi cauze de corupţie aflate pe masa judecătorilor din România.

În afară de Viorica Oniga au fost deferite justiţiei în acelaşi dosar alte 13 persoane, foşti angajaţi ai DGASPC, medici şi psihologi sau persoane civile. Procurorii DNA acuză că în periaoada 2008-2013, fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap dezvoltase o adevărată reţea prin intermediul căreia zeci de prahoveni sănătoşi au reuşit să obţină certificate în baza cărora primeau în mod ilegal de la stat indemnizaţii lunare, încasând necuvenit sume cuprinse între 10.796 lei şi 49.529 lei. Evident aceste documente erau obţinute contra unor sume de bani care ajungeau în final la Viorica Oniga, mai spun procurorii. La momentul trimiterii în judecată, a fost calculat un prejudiciu de aproximatvi 2,5 milioane de lei.

De la debutul acestei anchete au mai fost deschise alte dosare penale în care beneficiarii acestor indemnizaţii obţinute fără drept au fost şi ei deferiţi justiţiei. O parte dintre aceştia au făcut acorduri de recunoaştere a faptelor şi au plătit banii încasaţi ilegal.

Alte dosare se află încă în judecată pe rolul instanţelor penale din Prahova.

Viorica Oniga a fost arestată preventiv la solicitarea procurorilor DNA în mai 2013. În prezent fosta şefă a Comisiei petru evaluarea persoanelor cu handicap din Prahova este judecată în libertate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: