În ce film care s-a turnat şi la Sinaia a jucat Roger Moore? Prahova, un platou de filmare: pelicule celebre filmate la Telega, la Sinaia, în Câmpina şi Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Nicolaescu alături de salvamontiştii din Buşteni, figuranţi în filmul ”Chemarea aurului”, turnat în mare parte pe platoul Bucegilor  FOTO Gheorghe Haiduc
Sergiu Nicolaescu alături de salvamontiştii din Buşteni, figuranţi în filmul ”Chemarea aurului”, turnat în mare parte pe platoul Bucegilor  FOTO Gheorghe Haiduc

Încă din anii '70, Valea Prahovei a fost aleasă de regizori celebri, mai întâi români, iar după anii '90 şi de cei străini, ca platou de filmare pentru filme care au făcut istorie în cinematografie.

Apropierea de Bucureşti, peisajele naturale, sălbatice, clădiri vechi cu arhitectură interbelică sau atmosfera unui oraş de provincie est-european au fost principalele atuuri din Valea Prahovei care au atras aici echipele de filmare.

Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Cristian Mungiu, care au preferat Câmpina şi Valea Doftanei pentru a filma secvenţe de exterior, Francis Ford Coppola, care a ales Ploieştiul pentru cadre speciale din Muzeul Ceasului sau Michael Damian, care a fost inspirat de Castelul Peleş, sunt doar o mică parte dintre marii artişti ai ecranului care au poposit în Prahova.

Printre primele filme româneşti turnate la Câmpina este ”Mere roşii”, unul dintre cele mai apreciate de critici filme româneşti. Cu o distribuie de excepţie, Mircea Diaconu, în rolul medicului chirurg Mitică Irod, Carmen Galin, în rolul unei profesoare de psihologie, Florin Zamfirescu, în rolul unui pacient, Mitică Popescu, în rol de procuror, Ion Cojar, în rol de director de spital şi Ernest Maftei, pacient, filmul redă atmosfera unui spital de provincie din anii 70, acaparat de personalitatea unui director infatuat, un fel de ”Dumnezeu” la el în oraş.

Mare parte dintre cadrele de exterior sunt surprinse în piaţa din Câmpina, în faţa magazinului BIG şi pe strada 1 Mai. Clădirile prezente în film n-au supravieţuit până în ziua de astăzi, astfe că doar câmpinenii trecuţi de 50 de ani îşi pot aminti de cum arăta oraşul în anii 70. Astăzi, în locul BIG-ului de altă dată a fost amenajat un supermarket şi o parcare.

”Prin cenuşa imperiului”, regizat de Andrei Blaier, îl are în rol principal Gheorghe Dinică – escroc şi pe Gabriel Oseciuc – în rol de tânăr naiv. Alături de cei doi mari actori apar Erenest Maftei – în rol de ţigan, Florina Cercel- în rol de grecoaică şi Irina Petrescu – sârboaică.

Multe cadre de exterior au fost filmate în zona Câmpina- Valea Doftanei- Telega, iar ca figuranţi au fost chemaţi elevi ai Şcolii de Miliţie, aşa cum se numea în anii 70 actuala Şcoala de Poliţie ”Vasile Lascăr” de la Câmpina.

Un film mai puţin cunoscut al regizorului Sergiu Nicolaescu este ”Chemarea aurului”, o producţie românească, dar în care apar actori germani. A fost filmat între anii 1974-1975 pe platoul Bucegilor, iar ca figuranţi au fost folosiţi salvamontiştii din Buşteni.

Un alt important regizor român care a ales Câmpina ca platou de filmare este Cristian Mungiu. Filmul ”După dealuri” care prezintă drama unei tinere ce alege viaţa monahală, a fost turnat aproape în întregime în zona cartierului Muscel din Câmpina. Aici a fost amenajată o mănăstire pe terenurile aflate în imediata apropiere a unei unităţi militare desfiinţate. Acest lăcaş de cult, o construcţie improvizată, a fost considerată imediat după finalizarea filmărilor drept o nouă biserică în oraş. N-au fost puţini localnicii care au cerut să meargă acolo la slujbă, acesta fiind şi motivul pentru care întreaga construcţie a fost dărâmată pentru a nu mai crea confuzii în rândul enoriaşilor.

Aşa cum precizam anterior, nu doar regizorii români au filmat în zona Văii Prahova. Poate cea mai spectaculoasă la propriu prezenţă a unei echipe străine de filmare în zona a fost cea care a turnat ”Ghost Rider 2”, cu Nicholas Cage în rol principal. Pentru o scenă explozivă la propriu a fost ales un pod vechi care face legătura peste Doftana între Câmpina şi Telega. Filmările au avut loc spre finalul anului 2010, cu puţin înainte de Crăciun.  Au fost în mare parte filmări de noapte, însă actorul Nicholas Cage nu a fost prezent aici, ci doar o dublură care a filmat o cascadorie, un accident urmat de explozie.

Un alt celebru regizor care a ales Prahova pentru a filma secvenţe aparte este Francsic Ford Coppola. A fost interesat în mod special de Muzeul Ceasului din Ploieşti pentru câteva cadre cu clădirea, dar mai ales cu ceasurile rare prezente în acest muzeu. Coppola a înregistrat audio şi ticăitul unui ceasornic vechi pentru o parte din coloana sonoră a filmului ”Youth without youth”, un film din 2007.

Castelul Peleş este una dintre clădirile istorice din România, alese frecvent atât de regizori români, cât şi de cei de la Hollywood pentru cadre de exterior în special. Peleşul apare în toată splendoarea lui, iarna în ”Christmas at Castlebury Hall”, în regia lui Michael Damian, şi care îl are în distribuţie pe Roger Moore.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite