Ziua în care românii şi-au luat adio de la Regina Ana. Bătrân în baston: „Am plecat de ieri. Am schimbat mai multe trenuri. Nu puteam lipsi de la ultimul ei drum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” au păzit sicriul Reginei Ana FOTO: Denis Grigorescu
Militarii din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” au păzit sicriul Reginei Ana FOTO: Denis Grigorescu

Timp de aproape o zi, oraşul Curtea de Argeş a redevenit capitală regală. Funeraliile Reginei Ana au făcut ca în oraş să fie o afluenţă de oameni nemaiîntâlnită în ultimele decenii: peste 10.000 din aproape toate judeţele ţării, veniţi cu maşinile, autocarele sau cu trenul.

Încă din dimineaţa zilei înmormântării, în zonele adiacente mănăstirii Curtea de Argeş şi noii Catedrale s-au adunat sute de oameni, dornici să prindă un loc cât mai bun de unde să vadă funeraliile. Şi, în procent mare, cei mai mulţi au respectat recomandările de a veni în ţinute sobre.

Într-o parcare de lângă mănăstire, un domn îmbrăcat în negru din cap până-n pantofi arborează un steag cu însemnele monarhiei. Gheorghe Bîlteanu a venit de la Filiaşi din Dolj:„Sunt aici pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana. Familia regală a avut un rol şi o importanţă specială în evoluţia ţării şi sper să revină monarhia în România într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat”.

Mai multe porţiuni din drumurile de lângă mănăstirea Curtea de Argeş au fost asfaltate doar cu câteva zile înainte de funeralii. Doar nu era să vadă oaspeţii regali porţiuni de asfalt pline cu gropi şi găuri, aşa cum a fost timp de ani întregi aici, într-o zonă ce ar trebui să atragă numeroşi turişti.

Pe la intrarea din spatele mănăstirii Curtea de Argeş îşi face apariţia un grup de turişti francezi îmbrăcaţi mai mult de jogging decât de periplu religios. Nu înţeleg ce e cu toată marea de oameni din jurul mănăstirii. Intru în vorbă şi le explic că a murit Regina Ana. „Mais la Roumanie n’est pas monarchie!” (n. r. – „Dar România nu e monarhie!”), mă priveşte intrigat Jerome Troteau, unul dintre turişti. Îi schiţez un scurt istoric, motivându-i şi afecţiunea românilor pentru Familia Regală şi în cele din urmă îmi spune că „românii sunt mereu surprinzători”.

Treptat-treptat, trotuarele de pe Bulevardul Basarabilor, artera ce duce direct la mănăstire, se umplu de oameni. Asta şi pentru că publicul are acces doar până în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Câteva zeci de vizitatori mai ingenioşi s-au cocoţat pe gardul dintre mănăstire şi parc.

Surprinde plăcut absenţa politicienilor. Singurul parlamentar prezent este deputatul de Argeş Mircea Drăghici. Unul dintre primii invitaţi sosiţi este Ion Jinga, ambasadorul României la ONU, argeşean la origini.

„Plâng pentru regina pe care n-am avut-o niciodată”

geta panaitescu

La vreo douăzeci de metri de catafalcul încă gol, în spatele gardurilor păzite de jandarmi, o bătrână plânge de zor. Doamna Geta Panaitescu are 72 de ani şi este chiar din Curtea de Argeş. Când se mai linişteşte, izbutim să stăm de vorbă puţin. „Cum să nu plâng? Regina Ana a fost un om atât de bun... Plâng pentru monarhia pe care nu o mai avem de atâţia ani şi plâng pentru regina pe care n-am avut-o niciodată. Dar la mine în suflet, Regina Ana e Regina României, chiar dacă n-a domnit aici. Dacă nu ajungea Iliescu la putere după Revoluţie, poate că azi aveam rege şi regină... A făcut mult bine monarhia pentru România”, spune doamna Panaitescu, susţinută cu priviri aprobatoare de cei din jurul său.

Bătrânul de 83 de ani care a venit din Vrancea cu trenul la înmormântare

ion solomon

Mă îndepărtez de zona în care urmează să aibă loc funeraliile şi ajung pe trotuar. La un moment dat, în faţa mea văd un bătrân ce merge greu, sprijinit în două bastoane şi cărând un ditamai rucsacul în spate. Îl abordez. Aude mai greu, aşa că trebuie să repet întrebările legate de înmormântarea Reginei Ana. Domnul Ion Solomon are 83 de ani şi a venit tocmai din Vrancea, din comuna Paltin, ca să asiste la funeralii. „De cum am auzit la radio că a murit Regina, m-am hotărât să vin la înmormântare. Am plecat cu o zi înainte, am schimbat mai multe trenuri şi am ajuns de dimineaţă aici. Mă vedeţi cu două bastoane, dar să ştiţi că sunt rezistent. Nu puteam lipsi de la ultimul drum al Reginei. A fost un simbol, ca şi Regele Mihai”, ni se destăinuie Ion Solomon. „Nu ştiu ce va fi în viitor, doar Dumnezeu ştie... Poate că într-o zi va reveni monarhia, nu ştiu ce să zic”, ne mai zice domnul Solomon, după care traversează strada. Speră să vadă cât mai de aproape funeraliile, însă la ce aglomeraţie e are slabe şanse să fie în primele rânduri.

„Şansele monarhiei depind de cei din conducerea statului”

mihai raportaru

Printre cei veniţi să vadă funeraliile Reginei Ana este şi Mihai Raportaru din Bucureşti, cel care în ianuarie 1990 se număra printre fondatorii Partidului Liberal Regalist din România. A adus cu el un steag cu simbolurile monarhice, iar pe telefonul mobil are ca sunet de apel „Trăiască Regele”. „Prin decesul Reginei Ana pierdem un om atât de special, un om care a iubit foarte mult România şi pe români. Monarhia constituţională este şi va fi mereu superioară republicii. Însă şansele monarhiei de a fi reinstaurată depind de cei din conducerea ţării”, spune Mihai Raportaru.

Fostul principe Nicolae, prezent la funeralii

fostul principe nicolae

Un bărbat ce dă cu aspiratorul pe covoarele de lângă catafalc e o prezenţă parcă din alt film şi face notă discordantă cu peisajul încărcat de emoţie.

Cu o întârziere de aproape o oră faţă de programul iniţial ajung şi membrii Familiei Regale împreună cu reprezentanţii Familiilor Regale din Europa. Limuzinele parchează în spatele mănăstirii, iar membrii Familiei Regale intră prin curte. Primii sunt principele Radu şi principesa Margareta, urmaţi la scurtă distanţă de Nicholas Medforth-Mills, fostul principe Nicolae. Pe chipul fostului principe Nicolae se vede suferinţa cauzată de decesul Reginei Ana. Are ochii roşii de plâns. E îmbrăcat în frac şi nebărbierit. Fostul principe Nicolae stă pe primul rând al invitaţilor, alături de fiicele Reginei Ana şi de soţii acestora.

Principele Radu şi Principesa Margareta FOTO: Denis Grigorescu

principele radu si principesa margareta
familia regala

Ceremonia înmormântării şi a coborârii sicriului Reginei Ana în cripta din noua Catedrală este privată, însă oamenii nu pleacă. Aşteaptă să iasă Familia Regală. Şi, după aproximativ 20 de minute, din Catedrală ies membrii Familiei Regale. Principesa Margareta ţine în mâini drapelul ce a acoperit sicriul mamei sale. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite