Zece reguli de bază pe care trebuie să le respecţi ca să ţii hoţii departe de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: IPJ Argeş
Foto: IPJ Argeş

Pe lângă deposedarea de bunuri materiale, furturile din locuinţă lasă în urmă şi traume psihice, prin faptul că victimele rămân cu sentimentul de insecuritate în interiorul locuinţei, un loc unde toată lumea ar trebui să se simtă în siguranţă. Respectarea a zece reguli de bază poate ţine hoţii departe de locuinţă.

Bunurile de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi dacă au certitudinea că le vor găsi într-o locuinţă. Principalele metode de protecţie în faţa furturilor din casă este limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpului necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.

Iată zece reguli de bază pe care poliţiştii le recomandă pentru a evita să cazi victima unei astfel de infracţiuni:

- Verificaţi dacă toate uşile şi ferestrele sunt încuiate – chiar dacă aţi ieşit din casă doar pentru câteva minute.

- Montaţi o alarmă vizibilă şi activaţi-o de fiecare dată când plecaţi de acasă.

- Nu ascundeţi chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (Hoţii caută întotdeauna acolo).

- Nu lăsaţi obiecte în afara casei pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în casă.

- Asiguraţi-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră.

- Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postaţi pe reţele de socializare că sunteţi în călătorie);

- Atunci când plecaţi în vacanţă, discutaţi cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze poşta.

- Montaţi pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite.

- Nu ţineţi sume mari de bani în casă în acelaşi loc.

- Fiţi atent la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a  intra în casă, hoţii pot pretinde că sunt lucrători ai reţelelor de gaze, poliţişti, agenţi de vânzări sau chiar practicanţi ai diverselor culte religioase. Verificaţi foarte atent identitatea şi calitatea acestor persoane şi permiteţi-le accesul în locuinţă abia după ce v-aţi format convingerea că sunt persoane de încredere.

Doar în Argeş, spre exemplu, în primele cinci luni ale anului 2021, au fost sesizate 181 de  infracţiuni de furt din locuinţe, cu 16 % mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, peste 60% s-au înregistrat în mediul urban, pondere similară cu cea din anul 2020.

Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe este un concept lansat în anul 2019 de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.), şi îşi propune să crească gradul de conştientizare  prin informarea cetăţenilor asupra modalităţilor de protecţie împotriva acestui tip de infracţiuni.

Ţările europene, prin intermediul EUCPN şi EUROPOL, au stabilit ca data de 19 iunie să fie Ziua Europeană a Prevenirii Furturilor din Locuinţe şi şi-au unit forţele în pentru lansarea campaniei "Păstrează surprizele pentru vacanţă!”, având în vedere faptul că a fi victima unei astfel de infracţiuni, pe lângă deposedarea de bunuri materiale, presupune şi o traumă psihică, prin faptul că persoanei în cauză i se ia şi sentimentul de securitate în interiorul locuinţei, un loc unde toată lumea ar trebui să se simtă în siguranţă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un puşti genial din Argeş, în lotul României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

 

Mesajul emoţionant al unei antrenoare de gimnastică după reuşita sportivă a unei fetiţe instituţionalizate 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite