Zece plante utile în caz de indigestie. Ardeiul iute şi ananasul se numără printre remedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: rawcoco.ro
Sursă foto: rawcoco.ro

Exisă mai multe tipuri de indigestie, de la cea organică, determinată de boli ale unor organe, la cea funcţională, cauzată de scăderea capacităţii stomacului de a digera alimentele şi de a le trece în intestinul subţire, ori indigestia cauzată de stilul de viaţă. Cauza şi tratamentul acestor probleme trebuie stabilite de medic, cel care poate prescrie sau nu şi administrarea unor ceaiuri din plante medicinale.

Sunt mulţi factori care pot determina o indigestie, dar cel mai important dintre toate este mâncatul în exces.

"Din fericire, lista de remedii naturiste existente este departe de a fi încheiată”, spune specialistul în fitoterapie Elena Badea, care arată care sunt principalele 10 plante care pot fi de ajutor pentru astfel de probleme.

Muşeţelul este cea mai comună dintre aceste plante. Substanţele active ale plantei stimulează digestia şi combate iritaţia mucoaselor tractului digestiv, conferind plantei şi efect antiinflamator.

"Putem apela la o infuzie, preparată din două linguriţe de flori de muşeţel, la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute vasul acoperit, apoi, preparatul se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi. Dacă se urmmăreşte prevenirea indigestiei, se bea câte o cană pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, pentru a o preveni", spune specialistul.

Mărarul este şi el util pentru combaterea balonării şi obţinerea confortului digestiv după o masă copioasă.

„Poţi face o infuzie din seminţe de mărar, opărindu-le cu 250 ml de apă. Se lasă un minut, apoi se strecoară. Se recomandă două căni pe zi. O altă modalitate de stimulare a digestiei este să mesteci o linguriţă de seminţe crude de mărar. Efectele nu vor întârzia să apară dacă seminţele de mărar se beau cu apă rece”, explică Elena Badea.

Menta este adesea folosită pentru crampele şi durerile de stomac şi pentru a ajuta digestia. 

„Relaxaza muşchii ce se luptă cu gazele digestive şi îmbunătăţeşte fluxul bilei, care are rol esenţial în digestia grăsimilor. Studiile au arătat că menta tratează anumite simptome ale indigestiei precum flatulenţa, tensiunile şi durerile abdominale. Se administrează sub formă de infuzie. Doza zilnică este de 15 g plantă uscată, ceea ce înseamnă echivalentul a trei ceşti cu ceai de mentă. Se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate, care se lasă la infuzat 5-10 minute în 200-250 ml de apă fiartă. Se bea după mese, la temperatura camerei, în cantităţi mici”, explică specialistul, care recomană pentru indigestie şi uleiul de mentă. 

Busuiocul poate fi, de asemenea, de ajutor. Ceaiul obţinut din această plantă stimulează digestia (uşurează activitatea digestivă prin stimularea secreţiei sucurilor gastrointestinale).

„Are proprietăţi antiseptice, diuretice, antiemetice şi antiinflamatoare. Prin conţinutul în uleiuri volatile, are proprietăţi carminative şi ajută la combaterea meteorismului abdominal. Se administrează sub formă infuzie, preparată din două grame de plantă, la 250 ml de apă fierbinte. Infuzare durează 10-15 minute”, spune Elena Badea. 

Infuzia se consumă întotdeauna călduţă şi neindulcită. Se recomandă două-trei căni pe zi sau ori de câte ori este nevoie, de regulă înainte de mesele principale.

Rozmarinul contribuie şi el la funcţionarea normală a sistemului digestiv prin: îmbunătăţirea digestiei, stimularea producerii şi eliminării de bilă şi reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul tractului intestinal.

"Se prepară un ceai sintr-o linguriţă cu vârf de plantă, la 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat 15 minute. Se beau două căni pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă. Şi

pulberea poate fi utilă: o jumătate de linguriţă rasă de pulbere, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limba timp de 10-15 min, după care se înghite cu apă. O altă formă de administrare este maceratul la rece, pe care îl obţinem dintr-o linguriţă cu vârf de plantă, la 250 ml de apă rece. Amestecul se ţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă", arată specialistul.

Păpădia este, de asemenea, recomandată în astfel de cazuri, întrucât are capacitatea de a creşte secreţia digestivă şi de a activa procesul de extragere a principiilor active din alimente. De asemenea, scade colesterolul „rău” din sânge.

„Ca să prepari ceai de păpădie, toarnă o cană de apă fierbinte peste o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită, lasă amestecul la infuzat zece minute, apoi strecoară si bea ceaiul după mesele principale ale zilei. Tijele proaspete contribuie la reducerea imediată a indigestiei, gustul amar stimulând fluxul de bilă. În combinaţie cu rădăcina de genţiană, păpădia este un excelent remediu pentru stimularea digestiei. Se administrează sub formă de ceai, preparat dintr-o lingură din acest amestec, la o cană cu apă fiartă. Se lasă la infuzat 10 minute. Se onsumă câte o cană, de trei ori pe zi”, mai spune specialistul. 

Genţiana poate fi de ajutor datorită rădăcinilor sale, care secretă un principiu activ numit amarogenţină. Considerată cea mai amară substanţă din lume, amarogenţina stimulează foarte puternic secreţia şi eliberarea sucurilor gastrice şi a bilei necesare procesului de digestie, stimulează peristaltismul, eliminând majoritatea tulburărilor digestive.

„Un studiu german recent a arătat că tinctura de genţiană măreşte simţitor puterea de digestie şi elimina senzaţia de greutate în stomac sau de greaţă de dinainte şi de după masă. Genţiana se administrează sub formă de macerat la rece, din care se ia câte un sfert de pahar, de patru ori pe zi, de preferinţă cu un sfert de ora înainte de masă. Curele durează de la trei, până la şase săptămâni. Se pun două linguriţe de pulbere de rădăcini (obţinută prin măcinarea cu râşnita electrică de cafea) într-un pahar (200 ml) de apă şi se lasă vreme de 8-10 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Folosită sub formă de tinctură, se administrează  diluată în puţînă apă, cu 10-15 minute înainte de fiecare masă, în tratamente de până la trei luni”, precizează Elena Badea. 

În categoria plantelor recomandate în caz de indigestie intră şi feniculul, plantă care accelerează digestia, elimină balonarea şi reduce pofta de mâncare. 

„Infuzia de fenicul se obţine dn două linguriţe de plantă uscată de fenicul peste care torni apă clocotită. Se acoperă un sfert de oră, după care se strecoară şi se bea pe nemancate. Ceaiul se administrează în două faze, o parte înainte să mănânci şi restul, după masă. Se recomandă să bei infuzie de fenicul dacă te doare burtă, ai crampe şi e bine să îl bei şi după mesele copioase”, precizează Elena Badea.

Ananasul are, de asemenea,  recomandăari în amelioarea acestei probleme datorită bromelinei. "Fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcţionari a tractului gastro-intestinal. Este recomandat la desert şi sub formă de suc proaspăt", mai spune specialistul.

În indigestie poate deveni util şi ardeiul iut. „Administrarea orală de capsaicina pare a reduce disconfortul din stomac. Doza recomandată de ardei iute este de 0,5 până la 1,0 g, de trei ori pe zi (înainte de mese)”, spune Elena Badea, care recomandă, indiferent de remediul ales, consultarea unui medic înainte de administrarea preparatului fitoterapeutic.

Specialistul încheie amintind că cel mai bun remediu este... prevenirea, câteva măsuri simple şi de bun simţ purând face diferenţa între o digestie bună şi una incorectă. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite