Zăpada a trecut de doi metri la Bâlea Lac. Riscul de avalanşă e uriaş

Zăpada a trecut de doi metri la Bâlea Lac. Riscul de avalanşă e uriaş

Foto Facebook Ion Sănduloiu

După ninsorile din ultimele zile, stratul de zăpadă la Bâlea Lac şi la Cota 2000 Transfăgărăşan măsoară peste doi metri. Zăpada a fost viscolită spre văi, astfel încât, în zona Cabanei Capra, la 1.550 m altitudine, stratul poate cu mult mai mare. Riscul de avalanşă este de gradul 5, la altitudini peste 1800 de metri, şi de gradul 3, sub această altitudine, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş, sunt şi vor rămâne închise.


Riscurile sunt valabile pentru toată săptămâna, mai ales că peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspată, umedă, ceea ce creşte şansele dinamizării zăpezii. Salvamontiştii avertizează că expunerea este mare şi la altitudini joase, aparent sigure, din cauza eventualelor avalanşe care pot veni de la altitudini superioare.

"Atenţionăm schiorii de free ride şi pe cei care practică schiul de tură că, în următoarele zile, riscul de avalanşă va fi foarte mare, pentru că cei 60 cm depuşi la altitudinea de 2000 de metri sunt acumulaţi în troiene şi plăci de vânt pe alocuri, formaţiuni instabile, care se pot desprinde chiar şi la încărcări uşoare sau chiar spontan.           

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT.

"Trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont că la ora 19:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea, o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă! În perioada de iarna, care la altitudini mari durează până la sfârsitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite", recomandă Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările