Zăpadă de peste un metru în sectorul Bâlea Lac - Cota 2000, Transfăgărăşan. Toate traseele spre creastă sunt închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Salvamont  Argeş
Foto: Salvamont  Argeş

Doar câteva zile ne mai despart de începutul verii, lar în Munţii Făgăraş, mai sus de Bălea Lac, unde zăpada este peste un metru, iarna n-are de gând să se dea dusă. Salvamontiştii avertizează că riscul declanşării unor avalanşe nu trebuie ignorat.

În sectorul Bâlea Lac-Cota 2000 Transfăgărăşan zăpada depăşeşte un metru.

Riscul de avalanşă comunicat  încă de luni de către Salvamont Argeş este de gradul 2 (risc moderat) la peste 1800 metri. Sub această altitudine, stratul de zăpadă este discontinuu. 

"Atenţie, risc moderat nu înseamnă absenţa riscului de avalanşă! Chiar şi la 1800-1900 de metri persoanele pot fi surprinse de avalanşele care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici", precizează Salvamont Argeş.

Stratul de zăpadă e instabil

Linia potecilor din creasta masivelor care depăşesc altitudinea de 1800 de metri nu este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare şi de siguranţă.

În plus, stratul de zăpadă umed are un substrat îngheţat, de cel puţib 20de centimetri, ceea ce îl face foarte instabil.

Potrivit salvatorilor montani, în zona vârfului Moldoveanu sunt încă prezente cornişe mari orientate spre est, care se înmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniştilor.

"Toate traseele turistice montane din zona argeşeană care urcă spre traseele de creastă sau traseele de creastă propriu-zise ale Făgăraşului, Pietrei Craiului, Leaotei şi masivul Iezer Păpuşa integral sunt şi rămân închise. În caz de nevoie, turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma 0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecţiona apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află situaţia în cauză", mai precizează Salvamont Argeş.

La acelaşi număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice. Pentru apelul de urgenţă formaţi 112.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Când sicriul este mai lung decât groapa. Înmormântarea unui arhiereu, relatată epic de ÎPS Calinic Argeşeanul

Cum vor fi promovate naţional şi internaţional Transfăgărăşanul, Cetatea Poenari, Barajul Vidraru şi alte obiective spectaculoase din Argeş

În sectorul Bâlea Lac-Cota 2000 Transfăgărăşan zăpada depăşeşte un metru.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite