VIDEO Într-un oraş de provincie se construieşte cel mai modern spital de stat de după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de la Mioveni va fi gata în octombrie 2018 FOTO: Denis Grigorescu
Spitalul de la Mioveni va fi gata în octombrie 2018 FOTO: Denis Grigorescu

De un an şi jumătate, la Mioveni, foarte aproape de uzina Dacia, a început construcţia celui mai modern spital de stat de după Revoluţie. Viitorul spital, ce costă 68 de milioane de euro, va fi finalizat în octombrie 2018. Jurnaliştii „Adevărul“ au fost pe şantier.

De la ieşirea din Piteşti până în centrul oraşului Mioveni faci un sfert de oră cu maşina. Iar din centru şi până la şantier mai mergi cinci minute. Structura clădirii cu şase etaje a viitorului spital este finalizată din vară.

Şi, la prima vedere, când vezi zeci de muncitori lucrând foarte organizat pe diferitele sectoare ale şantierului, ai senzaţia că ai plecat din acea Românie a lucrului prost făcut de atâtea ori. Iar senzaţia devine o realitate când constaţi că aici se lucrează şi mult şi bine. După cum ne spune managerul de proiect Radu Dinu, cel care ne-a fost şi ghid timp de câteva ore, „pe şantier s-a lucrat toată iarna anului trecut. Am lucrat şi între Crăciun şi Anul Nou, inclusiv pe 31 decembrie 2016”. 120 de oameni lucrează pe şantier, cu fluctuaţiile de rigoare.

Lucrările la viitorul spital de la Mioveni au început la sfârşitul lui martie 2016. Şi dacă totul merge conform graficului - şi până acum a mers - noul spital va fi gata în octombrie 2018. Şi în timp ce Spitalul Judeţean de la Piteşti, oraş aflat la nici 20 km de Mioveni, arată ca pe vremea comunismului, ca în multe dintre orasele din ţară, pe şantierul de la Mioveni se face un spital de top.

Spitalul de la Mioveni va fi cel de-al treilea spital de stat construit în România după Revoluţie. La începutul lunii septembrie, la Craiova a fost inaugurat Spitalul Filantropia, primul spital de stat construit şi finalizat după 1989, finanţat exclusiv cu bani de la bugetul local. Este o investiţie de peste 33 de milioane de lei.

santier spital mioveni 03

Şi la Fălticeni este în curs de finalizare un spital de stat. În această vară, Ministerul Sănătăţii a alocat opt milioane de lei pentru finalizarea spitalului din localitatea Fălticeni (judeţul Suceava), ale cărui lucrări au început în anul 1991. Această tranşă de bani ar fi suficientă pentru ca noul spital din Fălticeni să fie terminat.

Datele statistice legate de viitorul spital de la Mioveni sunt impresionante: va avea o suprafaţă desfăşurată de 17.290 mp, 13.000 de tone de beton turnat şi 1.400 de tone de armătură.

Clădirea are adăpost antiatomic pentru 100 de persoane şi poate funcţiona 48 de ore cu generatoare în caz de avarie

santier spital mioveni 01

Viitorul spital este conceput să reziste şi la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. „Pică tot judeţul Argeş, spitalul ăsta rămâne în picioare, şi nu doar ca structură”, spune managerul de proiect Radu Dinu.

Tot legat de rezistenţa clădirii, mai trebuie spus că aceasta are un adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, ce poate găzdui fără probleme 100 de persoane.

Proiectul spitalului a fost gândit în 2013, însă tragedia de la Colectiv a dus la o reconfigurare în ceea ce priveşte măsurile de securitate. „Spitalul va avea 11 căi de evacuare, dintre care patru la subsol. În caz de incendiu s-ar asigura evacuarea tuturor persoanelor din clădire”, precizează Radu Dinu.

Ce se întâmplă în eventualitatea nefericită în care s-ar opri curentul electric? „Spitalul va avea două generatoare şi 2 UPS-uri ce ar asigura funcţionarea pentru 48 de ore în caz de avarie. Practic, trecerea de la sistemul energetic la sistemul auxiliar de alimentare cu energie electrică s-ar face într-o fracţiune de secundă, astfel încât medicii să îşi desfăşoare activitatea fără întrerupere”, adaugă Radu Dinu.

„Va fi imposibilă aici dezvoltarea infecţiilor intraspitaliceşti”

radu dinu manager proiect spital mioveni

Am aflat în premieră de la managerul de proiect Radu Dinu şi ce va include fiecare nivel al viitorului spital: etajul şase-zonă administrativă şi tehnică, farmacie, garderobă pentru pacienţi; etajul cinci-neurologie; etajul patru-medicină internă şi cardiologie; etajul trei-pediatrie; etajul doi-două săli de naşteri, o sală ginecologie şi o secţie de neonatologie cu 17 paturi; etajul unu-patru săli de operaţie şi o secţie A.T.I; subsol-anatomie patologică, morgă, spălătorie, uscătorie şi bucătărie. Legat de partea de neonatologie, se estimează că multe viitoare mămici din Piteşti vor veni să nască aici din toamna lui 2018. Asta şi deoarece condiţiile de la maternitatea din Spitalul Judeţean din Piteşti lasă de dorit, iar în ultimii ani acolo au fost mai multe cazuri de bebeluşi decedaţi în condiţii suspecte după naştere. Şi tot în ultimii ani, foarte multe mămici din Piteşti au ales să nască la spitalele din Bucureşti din cauza condiţiilor improprii de la Piteşti.

Aparatura din viitorul spital de la Mioveni va fi şi ea una de top, având de la computer tomograf până la echipament de chirurgie minim invazivă. Pe partea de imagistică, rezultatele vor fi comunicate instantaneu pacienţilor. În total, viitorul spital va avea 177 de paturi. Iar fiecare dintre aceste paturi este de ultimă generaţie, având câte 80 de funcţii.

Referindu-se la siguranţa viitorului spital şi rememorând cazurile răniţilor din Colectiv care au murit după ce au contractat infecţii intraspitaliceşti, Radu Dinu spune că „la viitorul spital din Mioveni va fi imposibilă dezvoltarea infecţiilor intraspitaliceşti. Există destulă indisciplină în spitalele de stat din România, unde adesea se circulă fără niciun control, fără niciun filtru. La viitorul spital de aici va fi imposibil să intre fără protecţie. Personalul va trece prin filtre dotate printre altele cu vestiare şi duş. Cei care vor transporta echipament infestat vor circula pe trasee separate de cei care transportă material sterilizat. Toate secţiile vor fi separate prin uşi dotate cu dispozitive de control acces. Tot controlul accesului va fi monitorizat video. Fiecare secţie va avea propriul filtru”.

Şi accesul diferitelor vehicule în curtea spitalului se va face pe trasee separate: „Nu se va întâlni maşina de pâine cu salvarea”.

„Şi medicii vor fi supravegheaţi video”

santier spital mioveni 02

Tot legat de monitorizarea 24/24 a activităţii viitorului spitalului, Radu Dinu mai vine cu o precizare importantă: „Şi medicii vor fi supravegheaţi video. Au fost destule cazuri de malpraxis reclamate în ultimii ani de pacienţii diferitelor spitale”.

Camerele cu dotări medicale, inclusiv sălile de operaţie, vor avea un sistem special de ventilaţie. „În aceste camere, ventilaţia va fi cu aport de aer proaspăt trecut prin filtre HEPA. Aerul va fi pur în procent de 99,9998%. Practic, când intri într-o astfel de sală, resimţi aerul pur ca şi cum ai fi pe vârful muntelui”, spune Radu Dinu.

La Urgenţe vor putea fi preluate patru Salvări simultan

Şi cum Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) de la Mioveni este aproape de viitorul spital, în cazul-foarte puţin probabil-în care acolo ar fi un accident, victimele ar fi introduse într-o încăpere de decontaminare. „La secţia ATI (Anestezie Terapie Intensivă) vor fi spaţii şi pentru cei contaminaţi cu anumiţi viruşi, vor fi saloane izolate”, mai specifică Radu Dinu.

Legat de UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe), managerul de proiect spune că „putem face faţă la codul roşu de accidente. La Urgenţe vor putea fi preluate patru Salvări simultan”.

O atenţie deosebită va fi acordată şi spaţiilor verzi. De jur-împrejurul spitalului, aceste spaţii verzi vor fi întreţinute prin sisteme automatizate, iar un procent important va fi ocupat de vegetaţia terapeutică, aleasă de peisagişti cu experienţă. 

Am mers cu managerul de proiect la fiecare etaj al viitorului spitalului pentru a vedea toate compartimentările şi unde va fi fiecare secţie. Un detaliu important: spitalul va avea opt lifturi, dintre care cinci pentru pacienţi, restul de trei fiind pentru instrumentar şi alimente.

Mai trebuie spus că pe acoperişul spitalului vor fi amplasate panouri solare de 150 KW ce vor asigura 25% din necesarul de încălzire pentru apă.

Ce spune primarul de la Mioveni

ion georgescu primar mioveni

Ion Georgescu este primar la Mioveni din 2006. Ideea construirii unui spital nou în oraş o avea încă din 2000, de când era viceprimar. Asta şi pentru că spitalul din oraş, din care acum mai sunt câteva secţii, are o vechime mare (a fost deschis în 1894) şi nu mai îndeplineste cerinţele unor acte medicale moderne. „În 2000 s-au închis maternitatea şi chirurgia de la Mioveni. Oraşul şi comunitatea au nevoie de un spital nou şi modern. Facem acest spital şi pentru că am convingerea că din impozitele plătite oamenii trebuie să beneficieze de ceva. Trebuie să mai şi lăsăm ceva în urmă pentru comunitate. A fost un drum lung, cu multe obstacole. Mulţi nu au crezut că se va ridica spitalul”, spune Ion Georgescu, care a fost motivat să se bată pentru acest proiect ambiţios şi din cauza problemelor grave din sistemul de sănătate din Argeş şi din România. O parte dintre ideile legate de viitorul spital i-au venit şi după ce a vizitat mai multe spitale din Franţa de-a lungul anilor.

„Viitorul spital va deservi o comunitate de 65.000 de oameni, însă nu se va limita doar la această comunitate. Spitalul acesta este al tuturor”, mai adaugă primarul de la Mioveni.

În ultimele săptămâni au fost mai multe voci critice legat de costurile ridicate pentru echipamentele viitorului spital, inclusiv legat de faptul că un calculator va costa 15.000 de lei. „Nu puteam să luăm calculatoare cu configuraţii simple şi ieftine, pentru că în aceste calculatoare vor fi stocate date foarte  importante legate de mii şi mii de pacienţi”, răspunde primarul criticilor.

Cine va suporta costurile de 68 de milioane de euro ale viitorului spital?

„50% din sumă va fi de la bugetul local, iar 50% va proveni din împrumuturi şi surse atrase”, spune Ion Georgescu, care în această toamnă a reuşit să obţină o finanţare de 20,8 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării pentru viitorul spital. Contractul pentru finanţarea de 20,8 milioane euro va fi semnat până la sfârşitul anului. Şi cum de la bugetul local va fi asigurată jumătate din sumă, adică 34 milioane de euro, diferenţă de 13,2 milioane euro va fi acoperită printr-un împrumut.

 Zeci de doctori din Bucureşti, Timişoara şi Cluj vor să vină la viitorul spital

Dacă pe partea de dotări, viitorul spital va fi unul la cele mai înalte standarde, am dorit să aflăm şi cum va fi rezolvată partea de resurse umane. Pentru că un asemenea spital trebuie să aibă şi o echipă de medici pe măsură. „M-au căutat zeci de doctori din Bucureşti, Timişoara şi Cluj, doctori care vor să vină la Mioveni. Destui dintre ei sunt originari din Mioveni, au între 30 şi 40 de ani şi vor să se întoarcă în oraşul natal”, precizează primarul Ion Georgescu. Cum vor fi motivaţi însă aceşti doctori să lucreze la Mioveni şi cum va fi rezolvată problema cazării? „La ora actuală avem 10 apartamente libere. Un medic din Bucureşti deja a primit apartament aici. Vom găsi soluţii pentru rezolvarea cazării pentru viitorii doctori. În ceea ce priveşte motivarea acestora, vom apela la toate soluţiile legale în acest sens. Şi asta pentru că este foarte important nu să avem doar medici bine pregătiţi, ci şi motivaţi”, spune primarul de la Mioveni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite