Valeriana, cel mai popular sedativ natural. Cum se prepară pentru calmarea tulburărilor emoţionale grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numită popular şi iarba pisicii, odolean sau guşa porumbelului, valeriana este un bun calmant, cu efecte excelente în tratarea durerilor de cap şi a insomniilor, a stresului, isteriei, oboselii, migrenelor, stărilor de teamă, nervozitate şi frică, dar şi a palpitaţiilor, tahicardiei, balonării şi crampelor stomacale, iar lista capacităţilor sale terapeutice poate continua.

“Valeriana se recoltează primăvara, în martie-aprilie, sau toamna, în octombrie-noiembrie, când vorbim de cel mai mare conţinutul de monoterpenele de tip iridoidic (aşa cum este valepotriatul) din rizom şi rădăcină (părţile care se utilizează scop medicinal), substanţe cărora li se datorează principiile amare. Aceste substanţe sunt importante pentru că ele conferă efectul sedativ al extractelor din această plantă. Valeriana este cel mai cunoscut remediu natural pentru sistemul nervos şi tulburările emoţionale, dar este eficientă şi în tratarea bolilor asociate acestora”, explică, pentru adevărul, Elena Badea, fitoterapeut. 

Datorită efectelor sale calmante, ceaiul de valeriană este frecvent utilizat în tratarea insomniilor şi starilor de nervozitate dar şi a colicilor stomacale (pe fond nervos) şi a stărilor de vomă. Tincturile şi maceratul de valeriană au şi ele efecte binefăcătoare în tratarea tulburărilor psihice şi de somn, aşa că, indiferent de forma în care se consumă, rezultatele se văd. Important este ca  aceste produse să nu fie utilizate în exces pentru că, din acest punct, vorbim de efecte adverse. 

“Se foloseşte sub formă de: infuzie combinată - eficientă în gastrite, ulcer, sindromul colonului iritabil, spasme gastrointestinale care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasă, caz în care se administrează câte o cană (300 ml), care se bea în reprize, pe parcursul unei zile. Un tratament durează 12 zile, cu 5-10 zile de pauză. Infuzia este, de asemenea, eficientă în combaterea stresului cauzat de solicitări psihice fiind recomandată administrarea a maximum două căni de ceai pe zi, timp de 3 zile”, explică specialistul. 

Îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului

Şi administrată sub formă de tinctură, valeriana rezolvă tulburările de somn. Rezultatele scontate se obţin după 21 de zile de tratament.

“Tinctura este eficientă în insomnie, datorită faptului că ajută la mărirea perioadei de somn şi îi îmbunătăţeşte acestuia calitatea. Se iau câte 15-20 picături, de 3 ori pe zi, ultima înainte de culcare. Foarte important: efectele evidente de îmbunătăţire a somnului apar dupa 3 săptămâni de administrare. Este, de asemenea, utilă şi pentru a trata teama, palpitaţiile, hipertensiunea, migrenele şi nervozitatea”, mai spune Elena Badea. 

Maceratul de valeriană are aceleaşi efecte

“Dacă suferi de insomnie, teamă, palpitaţii, hipertensiune, migrenă şi nervozitate poate fi utilă administrarea de macerat timp de o săptămână”, precizează fitoterapeutul. 

Valeriana  poate fi un excelent remediu şi în cazul contuziilor şi durerilor musculare, dacă este utilizată sub formă de comprese cu decoct aplicate pe zone afectate.

Când apar efecte adverse

Câtă vreme se respectă dozajul indicat de specialişti, consumul de valeriană nu induce reacţii nedoride. Peste aceste limite, infuziile, tincturile şi produsele macerate devin periculoase.

“În doze normale, valeriana dă foarte rar reacţii adverse, care constau în somnolenţă şi, uneori, uşoară senzaţie de vertij. Utilizată în exces, poate provoca palpitaţii, dureri de cap şi sufocare. Dacă este necesar, tratamentul se poate relua după două săptămâni”, explică specialistul. 

   

Cereţi şi sfatul unui medic! 

Chiar dacă valeriana este un remediu naturist şi nu un medicament, nu înseamnă că poate fi administrată oricum şi oricui.

“Doza la care valeriana îşi face efectul de somnifer şi calmant nu depinde neapărat de greutatea corporală sau de vârstă. Doza optimă pentru obţinerea efectelor terapeutice se stabileşte prin încercare, însă fără a depăşi maximul admis. Potrivit unor studii recente, mărirea dozei de valeriană nu înseamnă neapărat şi mărirea efectului terapeutic. De aceea, folosirea acestei plante este recomandată doar sub supravegherea unui specialist”, mai spune Elena Badea.

Preparatele pe bază de valeriană nu se administrează  copiilor si gravidelor. De asemenea nu se recomandă cu circa două săptămâni înainte de operaţie celor care urmează a fi supuşi unor intervenţii chirurgicale pentru că principiile active ale valerianei intensifică efectul de sedare al medicamentele folosite în acelaşi scop.

Atenţie, poate crea dependenţă!

În condiţii de utilizare nesupravegheată, avertizează specialistul, preparatele pot crea dependenţă precum şi dereglări fiziologice şi de comportament. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite