UPDATE Procurorii DNA cer strămutarea procesului preşedintelui CJ Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au cerut strămutarea procesului preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide dacă procesul va fi judecat de o altă instanţă.

UPDATE 1 iulie

Forfotă mare ieri după-amiază la Tribunalul Argeş, când a avut loc cea de-a doua înfăţişare în procesul intentat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş. Dacă la prima înfăţişare, procesul a fost amânat din lipsa de apărare a inculpaţilor, ieri aceştia au venit însoţiţi de avocaţi. Procesul era programat să înceapă, conform listei de şedinţă, la ora 11.30, însă magistraţii au avut de judecat şi alte cauze.
Zâmbete şi saluturi pe holul Tribunalului


Inculpaţii au sosit rând pe rând la Tribunal, iar în timp ce aşteptau începerea şedinţei au avut timp să dea mâna cordial, să se salute respectuos, să-şi zâmbească şi chiar să schimbe câteva vorbe. “Am venit să-mi caut corupţia pentru că nu o găsesc deloc”, a declarat fostul primar al oraşului Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ. Întrebat dacă are emoţii înainte de process, Nicolescu a răspuns: “Da, dar sunt normale”.


Abia în jurul orei 13.00 i-a venit rândul lui Constantin Nicolescu să se prezinte în faţa instanţei. Şedinţa a fost suspendată însă după numai cinci minute.  “Procurorul desemnat de DNA nu a sosit încă. Probabil din cauza traficului aglomerat, adică pe jos”, a spus ironic preşedinta completului de judecată, judecătoarea Irina Lazăr.


După o pauză de aproximativ un sfert de oră şedinţa a fost reluată. Toţi inculpaţii au fost prezenţi în sală, cu excepţia primarului din comuna Budeasa, Ion Ştefan, avocatul său invocând motive medicale. Singurul inculpat din acest dosar care nu a avut avocat a fost omul de afaceri Cornel Penescu, acesta spunând că “apărătorul ales este în concediu”, motiv pentru care a primit un avocat din oficiu.


Procurorii au cerut strămutarea procesului
Procurorul din partea DNA a anunţat că a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere prin care cere strămutarea procesului care va fi judecată pe 24 august, urmând ca instanţa supremă să decidă dacă dosarul va fi judecat de o altă instanţă. S-a solicitat de asemenea şi suspendarea judecării cauzei, cerere ce va fi analizată de ÎCCJ pe 27 iulie.


Un motiv posibil pentru care procurorii anticorupţie ar fi recurs la această măsură ar fi acela că inculpaţii din dosar sunt persoane publice şi foarte cunoscute în judeţul nostru, iar judecătorii de aici nu ar mai putea fi imparţiali în luarea unei decizii.


Dacă instanţa supremă nu va aproba suspendarea procesului, următorul termen stabilit de judecătorii argeşeni va fi pe 2 august.
Judecătoarea a glumit chiar pe seama lui Cornel Penescu: “Nu aţi formulat şi dumneavoastră o cerere de strămutare?Sunteţi sigur?”, făcând aluzie la alte procese aflate pe rolul Tribunalului Argeş pe care Penescu a cerut să fie judecate de altă instanţă.

30 iunie

Un motiv posibil pentru care procurorii anticorupţie ar fi recurs la această măsură ar fi acela că inculpaţii din dosar sunt persoane publice şi foarte cunoscute în judeţul nostru, iar judecătorii de aici nu ar mai putea fi imparţiali în luarea unei decizii.


Dacă instanţa supremă nu va aproba suspendarea procesului, următorul termen stabilit de judecătorii argeşeni va fi pe 2 august.


La termenul de judecată de astăzi toţi inculpaţii au fost prezenţi în sală, cu excepţia edilului din comuna Budeasa care a fost reprezentat de un avocat. Constantin Nicolescu a mărturisit că are emoţii, dar că sunt normale.


Constantin Nicolescu este judecat pentru folosirea de documente false pentru a accesa fonduri europene, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu. În acelaşi proces au mai fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Cornel Penescu, de la care Nicolescu ar fi primit mită pentru ca instituţia pe care o conduce să cumpere bunuri de la hipermarketul Pic fără licitaţie prealabilă, Gheorghe Dobre, patronul firmei Zeus, cea care a efectuat lucrările de reabilitare la cele patru şcoli, precum şi trei primari şi fostul edil al municipiului Curtea de Argeş, dar şi trei angajaţi ai firmei Zeus şi un angajat al Consiliului Judeţean care s-a ocupat de proiectele europene pentru atragerea fondurilor.

Citeşte mâine dimineaţă în ziarul Adevărul cum a decurs şedinţa de judecată şi ce au declarat inculpaţii!

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite