Un remediu naturist pentru gută cu infuzie de afin. Cum acţionează acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: GLISSANDO Garden Center
Sursă foto: GLISSANDO Garden Center

Guta este o formă dureroasă de artrită caracterizată de dureri articulare foarte mari şi cauzată de prezenţa unui excedent de acid uric în sânge şi în ţesuturi. Pe lângă tratamentele medicamentoase specifice, boala poate fi ţinută sub control cu o serie de remedii naturiste, care pot fi însă utilizate doar la indicaţiile medicului.

Considerată, pe vremuri, boala oamenilor bogaţi, pentru că aceştia consumau foarte multă carne de vânat, bogată în purine, artrita a cunoscut în ultimii ani o creştere a incidenţei la nivel mondial. Mai mult, au apărut forme din ce în ce mai complexe, la bătrâni, cu multiple comorbidităţi (insuficienţă renală, hipertensiune, sindrom metabolic şi diabet, insuficienţă cardiacă).

Diagnosticul şi pentru această boală se pune, evident, exclusiv de către medic, singurul abilitat să decidă şi un tratament adecvat, care întotdeauna vine cu un regim alimentar adecvat.

Între alimentele contraindicate amintesc: organele (rinichi, ficat, creier), peştele gras sau care are conţinut mare de purine (sardine, hering, scrumbie, anşoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de viţel, mezelurile, conservele de carne şi peşte, untură, gălbenuşul de ou, frişcă, smântână, produsele lactate obţinute din lapte gras.

"Există şi legume care trebuie evitate, precum: sparanghelul, spanacul, tomatele, concentratele din tomate, castraveţii, sfecla roşie, fasolea albă, mazărea, ţelină. Ar mai trebui să ocoleşti smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, oţetul, pâinea albă şi pâinea neagră. Băuturile alcoolice sunt, de asemenea, interzise. La fel, ciocolata. Pe lista alimentelor permise regăsim laptele bătut şi dulce, iaurtul, brânzeturile nesărate şi slabe, carnea de vacă, de pasăre, peştele slab. Sunt indicate cărnurile de şalău, biban şi, la indicaţia medicului, şi ouă fierte", explică administratorul site-ul infuziedesanatate.ro.

Afinul, efect dezinfectant

Fitoterapeuţii recomandă o serie de remedii naturiste, cel mai frecvent indicate fiind ceaiurile de păpădie, soc, mesteacăn, mătase de porumb.

Afinul, planta recunoscută pentru capacitatea sa de a regla dezechilibre ale sistemului circulator (acţionează prin scăderea gradului de permeabilitate şi creşterea rezistenţei capilare), se încadrează la remediile mai puţin comune folosite în cazul gutei, însă, ca adjuvant în terapiile pentru această boală,  are o eficacitate demonstrată. 

"Afinul are efect dezinfectant - contribuie la eliminarea uraţilor datorită conţinutului de arbutină. Se beau două-trei căni de infuzie preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă fiartă", explică Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite