Un deţinut a făcut plângere la CEDO pentru condiţiile degradante din patru închisori din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile din închisorile din România fac obiectul a zeci de plângeri anual la CEDO FOTO: b365.ro
Condiţiile din închisorile din România fac obiectul a zeci de plângeri anual la CEDO FOTO: b365.ro

Judecătorii CEDO au acceptat recent plângerea lui Marin Buscu, un dâmboviţean aflat în detenţie de mai mulţi ani, condamnat pentru abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi fals. Buscu s-a plâns de condiţiile degradante din cele patru penitenciare prin care a trecut până acum.

Marin Buscu s-a plâns printre altele  că în perioada 15 mai-10 iulie 2014, cât a fost deţinut în închisoarea Craiova, chiar dacă era nefumător, el a fost deţinut cu persoane ce fumau tot timpul. Celula avea o fereastră mică, iar reclamantul spune că a dezvoltat probleme la plămâni şi la gât din cauza fumului de ţigară.

Mai mult decât atât, Buscu spune că celula a fost infestată cu insecte, inclusiv cu ploşniţe şi păduchi, iar reclamantul are semne pe tot corpul de la muşcăturile insectelor. ”În timpul nopţii, lumina era lăsată aprinsă în celulă în încercarea de a preveni un atac al insectelor. Celula nu avea nicio masă, nici dulapuri şi nici spaţiu de agăţat”, precizează Buscu în plângerea adresată CEDO.

Legat de condiţiile de detenţie de la Craiova, Buscu s-a plâns şi că apa caldă era disponibilă de două ori pe săptămână, timp de o oră, iar apa rece era nepotrivită pentru băut. „Autorităţile închisorii au refuzat să dezinfecteze celula chiar şi după ce deţinuţii au solicitat în mod expres acest lucru”, se mai spune în plângerea acceptată de către judecătorii CEDO.

„Celula de la Penitenciarul Colibaşi era rece şi încălzirea a fost disponibilă numai în timpul nopţii. În restul zilei deţinuţii purtau hainele pentru afară, pentru a se încălzi”

De la 10 iulie 2014 până la 2 iunie 2015, reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul Colibaşi. Iată care sunt nemulţumirile lui Marin Buscu legat de Penitenciarul Colibaşi: ”Apa caldă era disponibilă de două ori pe săptămână, timp de o oră, iar autorităţile din închisoare au dezinfectat celula doar o singură dată în timpul detenţiei sale acolo. Apa rece nu era potrivită pentru băut. Bagajele deţinuţilor trebuiau să fie depozitate sub paturi şi celula a avut o mică masă de TV şi un mic raft pentru vase. Celula cu nouă paturi a fost infestată cu ploşniţe pe care deţinuţii le prindeau cu mâna. Mesele erau servite în celulă şi deţinuţii le mâncau în pat, sau stând pe găleţi de plastic sau pe cutii de lemn, sau în timp ce stăteau în picioare. Celula era rece şi încălzirea a fost disponibilă numai în timpul nopţii. În restul zilei deţinuţii purtau hainele pentru afară, pentru a se încălzi.” Reclamantul a mai spus că a era scos din celula sa pentru o plimbare timp de o oră pe zi ”în incinta foarte mică a închisorii”.

Bazându-se pe articolul 3 din Convenţie, Marin Buscu se plânge de condiţiile inumane şi degradante din detenţie, inclusiv de incapacitatea de a segrega fumatorii de nefumători la Colibaşi.

De la 2 iunie 2015 până la 22 iunie 2015, Marin Buscu a fost deţinut în Penitenciarul de la Drobeta Turnu Severin. El spune că a fost încarcerat într-o celulă de 60 de metri pătraţi, în care erau amplasate 24 de paturi supraetajate şi pe care le-a împărţit cu 23 de alţi deţinuţi: „Celula avea o masă mică, care ar fi putut fi utilizată doar de către o singură personă pentru a putea mânca. Celula nu avea dulapuri cu încuietori sau spaţiu de agăţat. Apa caldă era disponibilă de două ori pe săptămână, timp de o oră, şi atunci cei 24 de deţinuţi din cameră aveau acces la două duşuri. Aici, de asemenea, am fost încarcerat cu fumători ce fumau tot timpul”.

Din iunie 2015 şi până în prezent, Buscu este deţinut în închisoarea Pelendava. El spune că prima celulă măsura 60 de metri pătraţi şi avea 24 de paturi supraetajate.

El a trebuit să împartă celula cu 23 de alţi deţinuţi. ”Apa caldă era disponibilă de patru ori pe săptămână, timp de o oră şi în acest timp de o sută de deţinuţi trebuiau să împartă cincisprezece duşuri. Cea de a doua celulă măsura 150 de metri pătraţi şi avea 70 de paturi supraetajate. A trebuit să împart celula cu alţi 69 de deţinuţi. Celula nu avea nici o masă, dulap sau spaţiu de agăţtat, şi a fost dezinfectată o singură dată în perioada detenţiei mele. Deţinuţii au fost obligaţi să stocheze hainele sub paturile lor sau sub saltele”, spune Buscu în plângerea adresată CEDO.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite