Tulburătorul caz al unui elev diagnosticat cu cancer. Medicii români nu i-au dat vreo şansă, în timp ce în Turcia evoluţia lui e considerată un miracol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Ioan Liţă este de mai multe săptămâni internat în Turcia FOTO: Facebook/ Zino Zino
Călin Ioan Liţă este de mai multe săptămâni internat în Turcia FOTO: Facebook/ Zino Zino

Călin Ioan Liţă, un elev de 18 ani de la Seminarul Teologic din Curtea de Argeş, a fost diagnosticat acum câteva săptămâni cu cancer la colon cu metastaze multiple. Ca să fie lângă el, mama şi-a dat demisia de la serviciu. Medicii din România nu i-au dat vreo şansă, însă doctorii turci de la clinica Anadolu din Istanbul au acceptat să îl trateze. Însă tratamentul şi viitoarea operaţie costă mult, peste 70000 euro.

Prietenii lui Călin au început o campanie de strângere de fonduri, campanie căreia s-a alăturat şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. S-au strâns deja peste 50000 de euro.

Dupa aproape două săptâmâni de spitalizare în clinica Anadolu, rezultatele au început să se vadă la finalul lui decembrie. Corpul lui Călin a acceptat tratamentul, iar vestea i-a dat o mare speranţă şi mai multă forţă pentru a continua lupta.

Iar pe 6 ianuarie Călin a terminat a doua şedinţă de chimioterapie, răspunzând foarte bine la tratament, evoluţia lui fiind considerată, după cum spune unul dintre prietenii săi, ”un miracol” de medici: tumoarea continuă să se micşoreze, iar metastazele, deşi nu s-au redus, s-au oprit din evoluţie. Este însă doar primul pas al războiului cu boala.

Călin Ioan Liţă are 18 ani, este elev la Liceul de Teologie Neagoe Vodă Basarab din Curtea de Argeş şi face parte din corul Seminarului Teologic Ortodox „Neagoe-Vodă Basarab” Curtea de Argeş.

”De câteva săptămâni, viaţa mea a luat o întorsătură cumplită, am fost diagnosticat cu cancer de colon avansat cu metastaze. Mi s-a spus că ce am eu este un caz foarte rar 1 la 10 mii de persoane.

Am fost prima dată la spitalul din Curtea de Argeş, acolo au găsit un lichid în partea abdominala, am fost trimis la Bucureşti la Spitalul Universitar Municipal unde în urma analizelor, diagnosticul a fost unul crunt: CARCINOM MUCINOS COLON METASTAZIC CU 12 MUTAŢII GENETICE.

Aveam dureri din cauza lichidului colectat în abdomen, din păcate nu mi s-a dat nici o şansă, am fost trimis acasă...”, spune Călin într-o postare pe Facebook.

Trebuie să lupt până la capăt pentru frăţiorul meu mai mic pe care nu-l pot lăsa singur”

calin ioan lita caz umanitar seminar curtea de arges 01

Familia lui Călin a decis ca el să meargă în Turcia la clinica Anadolu din Istanbul. Odată ajuns acolo, doctorii au fost sceptici, nu i-au dat speranţe, au spus că depinde de el şi că va trebui sa lupte dacă vrea să trăiască. ”Atunci am decis ca trebuie să lupt până la capăt pentru mine, familia mea şi cel mai mult pentru frăţiorul meu mai mic pe care nu-l pot lăsa singur”, mai precizează Călin

Doctorii au stabilit un tratament de chimioterapie pe care l-a început de îndată. Spre uimirea doctorilor corpul lui a reacţionat pozitiv, încă de la prima şedinţă.

Dar din păcate au venit şi veştile proaste, tratamentul pe care trebuie să-l urmeze Călin este unul foarte costisitor. Doctorii nu se pot pronunţa în legătură cu numărul de şedinţe de chimioterapie necesare până la operaţie.

Călin provine dintr-o familie modestă din comuna argeşeană Muşeteşti. Salariile părinţilor săi nu sunt îndeajuns pentru a acoperii costurile tratamentului. Mama lui Călin a fost nevoită să-şi dea demisia ca să fie lângă fiul său: ”Nu m-a părăsit nicio clipă din ziua când am plecat de acasă până astăzi. Seara doarme chinuită pe un scaun în colţul camerei de spital. Tatăl meu este singurul care aduce bani în casă, salariul minim pe economie”.

Doctorii şi staff-ul clinicii Anadolu estimează în jurul sumei de 70000 euro costurile pentru operaţii, chimioterapie + spitalizare.

Iată şi conturile unde puteţi depune bani pentru a îl ajuta pe Călin:

RO29 INGB 0000 9999 0984 4143

Cucu Lita (tatăl)

RON: RO64 INGB 0000 9999 0984 4095

EURO: RO29 INGB 0000 9999 0984 4143

Cod SWIFT: INGBROBU

Cod BIC: 606410008


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite