Trei pui de zimbri însoţesc deja turmele adaptate perfect, după două secole de absenţă a speciei, în Munţii Făgăraş VIDEO

Trei pui de zimbri însoţesc deja turmele adaptate perfect, după două secole de absenţă a speciei, în Munţii Făgăraş VIDEO

Trei pui însoţesc deja turmele de zimbri în sălbăticia Făgăraşilor Foto: Conservation Carpathia

Fundaţia Conservation Carpathia a fost, în weekend, pe urmele zimbrilor din Munţii Făgăraş, iar constatările sunt îmbucurătoare: după două secole de absenţă, zimbrii reintroduşi aici de fundaţie s-au adaptat perfect în sălbăticie, la mediul natural din zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Au trecut aproape trei ani de la debutul programului de reintroducere a speciei celui mai mare mamifer din Europa (Bison bonasus), iar rezultatele sunt exact cele aşteptate de Fundaţia Conservation Carpathia, cu 28 de exemplare aflate în libertate.
Una dintre dovezile adaptării la condiţiile de mediu sunt cei trei viţei sănătoşi (din cinci, iniíal), care însoţesc turmele în sălbăticie.
 
Povestea a început cu eliberarea, în toamna anului 2019, în Munţii Făgăraş a 8 exemplare aduse din Germania şi Polonia şi a continuat cu aducerea altor zimbri din Suedia, Marea Britanie şi din rezervaţiile Vama Buzăului şi Vânători Neamţ. 
 
“Animalele au fost găzduite în ţarcurile de carantină şi de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020, se bucură de habitatul natural propice din Munţii Făgăraş. Un criteriu important în selecţia exemplarelor îl reprezintă analiza pedigreeului, pentru a evita apariţia fenomenului de consangvinizare”, explică Adrian Aldea, biolog, manager faună în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia, într-un comunicat transmis de Conservation Carpathia.
 
Dispărută acum mai bine de două secole şi din zona Carpaţilor româneşti, pe fondul exploatărilor forestiere, vânării excesive, braconajului, şi distrugerii habitatelor naturale, specia se readaptează treptat la sălbăticia zonelor montane. România a redevenit după 2012 una din cele nouă ţări europene în care zimbrii trăiesc în zone sălbatice. S-au adaptat  bine în libertate în Parcul Natural Vânători Neamţ, la Armeniş (Caraş-Severin) şi în judeţul Hunedoara, iar de câţiva ani, iată că acest lucru a devenit realitate şi în Munţii Făgăraş. 
 Title
  Foto:  Conservation Carpathia

„Ţinta noastră este una destul de mare într-un timp destul de scurt. Avem un target pentru anul 2024.  Pentru că această activitate de populare cu zimbri din Munţii Făgăraş face parte din proiectului <<Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România>>, al cărui principal scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare, ţinta pe care ne-am asumat-o faţă de Comisia Europeană şi faţă de partenerii din acest proiect este eliberarea a 75 de de zimbri, până la jumătatea anului 2024", explică, pentru „Adevărul", Călin Şerban, specialist proiect reintroducere zimbri Fundaţia Conservation Carpathia.
 
Au depăşit graniţa judeţului Argeş
 
Cei 28 de zimbri din Munţii Făgăraş sunt împărţiţi în grupuri. Şi deşi au fost eliberaţi din ţarcuri aflate pe teritoriul judeţului Argeş, arealul lor a depăşit cu mult limita judeţului, trecând şi în Braşov. 
 
Grupurile de zimbri sunt monitorizate de echipe de rangeri formate din localnici angajaţi din comunităţile locale. Animalele sunt observate în mod direct prin deplasări în teren, dar sunt şi monitorizate pe baza unor informaţiil furnizate de colarele GPS şi de camerele de monitorizare cu senzor de mişcare, care permit efectuarea unei analize detaliate a mişcării acestor grupuri.
 
Specialiştii fundaţiei vor să se asigure astfel că grupurile de zimbri nu vor avea tendinţa să se apropie de comunităţi.
  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările