Trei alpinişti români escaladează un vârf foarte dificil din Himalaya. „Sper să aducem acasă spiritul acelor înălţimi“

Trei alpinişti români escaladează un vârf foarte dificil din Himalaya. „Sper să aducem acasă spiritul acelor înălţimi“

Vârfului Pumori, aflat la o altitudine de 7160 metri . Foto Facebook Zsolt Torok

Trei cunoscuţi alpinişti români, Teofil Vlad (Argeş), Zsolt Torok (Arad) şi Romeo Popa (Prahova), au început săptâmâna trecută o expediţie în Munţii Himalaya pentru cucerirea Vârfului Pumori, aflat la o altitudine de 7.160 de metri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până acum, au mai existat două tentative de escaladare a acestui vârf de către români, însă niciuna nu a fost dusă la bun sfârşit.

Cu „Expediţia Românească Viva Pumori”, cei trei temerari, Teofil Vlad,  Zsolt Torok, Romeo Popa, alpinişti cu o vastă experienţă pe masive dificil de urcat, sunt convinşi că vor duce steagul României şi pe Pumori.

"Abia acum mintea îşi permite să se liniştească”

Prima parte a expediţiei presupune escaladarea vîrfului Lobuches, 6100 metri, pentru adaptarea organismul la altitudini ridicate, după care va începe cucerirea Vârfului Pumori.
 
„Expediţia VIVA Pumori, un proiect ambiţios care a demarat. În cele trei zile care au trecut de la plecare, timpul a fost comprimat - după o escală lungă în Istanbul, zborul de noapte spre Kathmandu ne-a oferit la final o privelişte de vis: răsăritul lumina cele mai înalte vârfuri din Himalaya chiar înainte de aterizare. Oraşul ne-a întâmpinat cu vacarmul sau specific şi cu senzaţia de permanentă agitaţie. Deşi timpul părea suficient, ultimele cumpărături, definitivarea detaliilor logistice şi vizită la Ministerul Turismului pentru obţinerea permisului de ascensiune au făcut să ne integrăm în agitaţia locului. Totul parcă se întâmplă în ultimul moment. După zborul de dimineaţă la Lukla şi scurtul drum până la Phakding, realizez că abia acum mintea îşi permite să se liniştească”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Teofil Vlad.

Trei alpinişti români au plecat să cucerească Vârful Pumori din Himalaya
Foto Facebook: Teofil Vlad, sâmbătă, 22 septembrie, în Kathmandu

Alpinistul argeşean se află pentru a treia oară în munţii Himalaya. Până acum, a ajuns pe Nanga Parbat (8.126 metri), pe Ama Dablam, 6.812 metri, un vârf foarte dificil, abrupt şi spectaculos, iar înainte, pe Island Peak, 6.200 metri.

A avut şi o tentativă de escaladare a Everestului (8.848 m), în 2015, dar a trebuit să renunţe din cauza cutremurului devastator din Nepal. Printre cele mai dificile ascensiuni ale sale se numără rutele West Rib de pe McKinley (6.194) din Alaska şi Salathe Wall din El Căpitan, precum şi vârful Khan Tengri (6.995) din Tien Shan.  

"Sper să aducem acasă spiritul acelor înălţimi pentru noi toţi"
 
Iată ce scria pe Facebook Zsolt Torok, în vara acestui an, referitor la expediţia pentru cucerirea Vârfului Pumori.

"Sper să se termine cu bine. Anul acesta pentru România este un an de sărbătoare, iar această sărbătoare ar fi frumos să fie la înălţime. Când ne vom întoarce sper să aducem acasă spiritul acelor înălţimi pentru noi toţi. Pentru noi, să mergem mai departe, iar pentru toţi ceilalţi, ca un motiv să privească mai departe. Cred că destinul acestei ţări depinde de cei care îşi doresc să privească mai departe".

Alpinistul Zsolt Torok (foto jos). 
Trei alpinişti români au plecat să cucerească Vârful Pumori din Himalaya

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: