Topul celor mai longevive plante din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora actuală, pe Glob există zeci de specii de plante care sunt adevărate campioane ale longevităţii, ce trăiesc peste 300 de ani. Aflaţi care sunt o parte dintre acestea şi ce proprietăţi au.

O plantă foarte longevivă, stejarul poate trăi până la 800 de ani. Stejarul este răspândit în principal în zona temperată, având ramuri puternice şi o coroană foarte bogată. Fructul stejarului este folosit ca hrană pentru porci mistreţi mai ales, iar lemnul sau este folosit pentru mobilier de lux. ”Stejarului îi cad toate frunzele în fiecare an şi poate avea la maturitate chiar şi 50 000 de ghinde, puţine dintre acestea crescând şi transformându-se în copaci noi”, spune profesorul de biologie Constantin Miloiu.

Teiul este specific zonelor temperate şi trăieşte până la 400 de ani, putând ajunge la o înălţime de 40 de metri.

Bradul atinge pana la 50 metri înălţime şi trăieste până la 700 de ani, iar frunzele îi cad dupa 15 ani şi apoi îi cresc la loc. Este considerat pomul vietii, însă în unele culturi face parte din simbolistica funerară.

Frunzele de merişor conţin un alcaloid ce atacă celulele canceroase

Puţini ştiu că merişorul este una dintre cele mai longevive plante, poate trăi până la 600 de ani şi are efecte importante asupra sănătăţii. Cimişirul (sau merişorul) este de fapt folosit ca plantă ornamentală, puţine persoane ştiind că frunzele lui conţin un alcaloid cu puternică acţiune inhibitoare asupra celulelor canceroase. Nu prea înalt (maximum şapte metri), merişorul este un arbust întâlnit în păduri, mai ales în cele aflate în zone calcaroase. Valenţe terapeutice au rădăcinile, coaja şi frunzele. Din acestea se prepară infuzie, decoct sau tinctură. Datorită calităţii lui de a întări sistemul imunitar, merişorul este utilizat ca tratament în clinicile din Franţa, pentru dependenţii de droguri, dar şi a celor infestaţi cu virusul HIV. Pacienţii au arătat o îmbunătăţire considerabilă a imunităţii şi au înregistrat un plus de memorie şi de putere de concentrare. Totodată, merişorul duce la creşterea nivelului energetic, înlocuind cu succes cafeaua.

Merişorul este o adevărată gardă de corp pentru organism, întărindu-l. Acesta ajută în „selectarea” radicalilor liberi ce intră în contact cu organismul, înlăturând atât viruşii, cât şi bacteriile din atmosferă şi din hrană. Este recomandat consumul ceaiului de cimişir în special în anotimpul rece, când organismul nu este vitaminizat cum trebuie, iar imunitatea este mai scăzută. Trebuie ţinut cont de faptul că, deşi luptă împotriva alergiilor, nu este de ajutor celor care au deja alergie la polen.

Copacii Baobab pot trăi chiar 800 de ani şi depăşesc adeseori înălţimea de 30 m, iar coroana lor are un diametru de peste 11 m. Fascinante sunt trunchiurile arborilor, care pot reţine peste 100.000 litri de apă, facilitând trecerea peste perioada de secetă.

Ce arbore poartă numele unui lider al indienilor cherokee

Sequoia este un monument al naturii, fiind unul dintre cei mai înalţi arbori de pe glob. Numele său vine de la numele liderului indienilor cherokee Sequoyah, cel care a inventat alfabetul unic. Arborii Sequoia se regăsesc în număr foarte mare în California şi trăiesc şi până la 5.000 de ani. Pot ajunge la maturitate până la 150 de metri înălţime şi o circumferinţă a trunchiului de până la 40 de metri. Cel mai mare sequoia se gaseşte în Parcul National din California şi este numit Generalul Sherman, atingând până la 83 de metri înălţime şi 31 de metri la bază, fiind cel mai mare organism existent pe glob, grosimea lui fiind mai mare de zece ori decât cea a unei balene albastre. El conţine suficientă masă lemnoasa pentru construirea a 40 de case cu câte 5 camere fiecare. ”Până la vârsta de 20 de ani sequoia se poate înmulţi doar prin vlăstari, iar apoi se înmulţeşte prin seminţe, începând să producă conuri abia dupa 20 de ani. Un exemplar matur poate avea pana la 11.000 de conuri”, mai precizează profesorul de biologie Constantin Miloiu.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite