Toate secretele emigrării în Canada, explicate de un consultant român acreditat de Guvernul canadian: ce s-a schimbat, ce probleme apar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 decembrie, românii vor putea călători fără viză în Canada. Am vorbit pe această temă, dar şi legat de cererile de imigraţie în Canada ale românilor, cereri ce vor creşte mult, ca şi despre problemele întâmpinate de românii care emigrează acolo, cu Iuliana Dună, consultant canadian de emigrare, stabilită în Canada de peste 10 ani.

Iuliana Dună este acreditată de Guvernul Canadian, membru cu puteri depline a Consiliului de reglementare în domeniul emigraţiei, Canada (ICCRC). Iuliana Dună (38 de ani) este licenţiată în Drept la Universitatea Bucureşti (2001), având un Master în Drept la Universitatea din Anvers (Belgia) (2007), iar în 2013 a obtinut diploma de Consilier juridic şi Specialist în Emigrări, acordată de Ashton College, Vancouver. Are experienţă şi ca jurist în dreptul muncii, fiind specialist atât în legislaţia muncii, cât şi în legislaţia de emigrare.

Iuliana Dună este de mai mulţi ani directorul companiei Usha Immigration şi vorbeşte fluent engleza, olandeza şi franceza. A Început să lucreze În Emigrări în Canada în 2007.

Care sunt modalităţile şi programele prin care românii pot emigra în Canada?

Trebuie spus încă de la început că sistemul Canadei de selecţie şi integrare a imigranţilor este unul din cele mai performante din lume. Am văzut în ultima vreme că şi preşedintele Americii, Donald Trump, a început să "plagieze" sistemul canadian de emigrare. Pe lângă programul federal de emigrare, provinciile Canadei şi-au creat programe proprii de imigraţie. Prin aceste programe fiecare provincie îşi recrutează imigranţi cu competenţe profesionale specifice economiei locale. Sunt numeroase programe federale, în special cele destinate muncitorilor calificaţi dar şi celor cu studii superioare. În momentul de faţă este destul de dificil să emigrezi că persoană cu studii superioare, pentru că programul este bazat pe puncte. Că să te califici, momentan, trebuie să ai în jur de 400 de puncte. Majoritatea au cel mult 300. Punctajul este acordat în funcţie de vârstă, educaţie, experienţă, cunoaşterea limbii engleze sau existenţa unor rude aflate deja în Canada. Apoi evident putem vorbi de programele destinate investitorilor, de reîntregire a familiei, a persoanelor cu contracte de muncă în Canada sau de exemplu, ca bone. În ultima vreme se acordă o atenţie deosebită refugiaţilor din zone de conflict.

Cât de mult durează procesul de emigrare şi care sunt cele mai mari dificultăţi pe durata acestui proces?

Durata procesului de emigrare depinde de programul prin care aplici. Cel mai dificil e să te poţi califica pentru un anumit program. În general cunoaşterea limbii engleze sau după caz franceze este un impediment pentru majoritatea aplicanţilor. Dacă vorbim de durata procesului de emigrare, de exemplu, dacă soţul aplică pentru reîntregirea familiei, procesul durează cam între 6 luni şi 1 an.

image

Concret, cât durează obţinerea cetăţeniei pentru un român care ajunge să lucreze în Canada?

Din toamnă se schimbă din nou legea cetăţeniei în Canada şi se revine la legea anterioară. Condiţia principala pentru obţinerea cetăţeniei canadiene  va fi să locuieşti în Canada timp de 3 ani. Legea actuală implică să locuieşti în Canada timp de 4 ani într-un interval de 6 ani.

Toţi românii vor putea merge fără viza în Canada de la 1 decembrie. Va duce această facilitate la o afluenţă mare de români în Canada? Ce estimări aveţi? Cât de mult va facilita procesul de emigrare eliminarea vizei pentru români?

Absenţa vizei pentru Canada nu creează aceleaşi oportunităţi că cele din Europa. Românii vor avea doar dreptul de a vizita Canada. Dar nici obţinerea autorizaţiei de călătorie eTA nu este uşoară. Sunt anumite condiţii de îndeplinit. Apoi, bineînţeles, controlul vameşilor în aeroportul din Canada. Vameşii în Canada au putere absolută. Chiar dacă eTA e valabilă te pot trimite cu primul avion înapoi dacă au suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor, scopurilor vizitei sau călătoriei. În tot aceşti ani am avut experienţe neplăcute chiar cu cetăţeni din Europa de Vest care au fost întorşi din aeroport. Românii care vor să viziteze Canada, şi ulterior vor dori să muncească sau să se stabilească în Canada, trebuie să parcurgă procesul normal de emigrare. În primă fază, trebuie să aplice pentru un permis de muncă. Dreptul de a vizita Canada nu-ţi dă automat şi dreptul de a munci în Canada. Dacă munceşti la negru şi eşti prins, interdicţia de reveni în Canada este de obicei de 5 ani. Aceleaşi reguli se aplică şi cetăţenilor americani. Cetăţenii americani care doresc să se stabiliească definitiv în Canada trebuie să aplice pentru rezidenţă permanentă şi chiar să suţină un examen de limba engleză.

Care este salariul minim pe care îl poate obţine un cetăţean român care lucrează în Canada şi care sunt costurile vieţii acolo? Ce venit lunar este necesar pentru un trăi decent?

Salariul minim e undeva pe la 11 dolari pe oră şi Guvernul vrea să-l mărească la 15 dolari. Un salariu mediu e de 25 dolari pe oră. Ca să trăieşti decent îţi trebuie pe undeva pe la 90.000 de dolari canadieni pe an dacă vorbim de o familie cu 2-3 copii. Gândiţi-vă că numai grădiniţă costă în jur de 700-1.000 de dolari pe lună pentru un copil. Desigur trebuie să va găsiţi întâi unde să locuiţi. Chiria pentru un apartament poate ajunge la 1.200 dolari pe lună sau mai mult. Este necesar să aveţi o maşină că să vă deplasaţi. Distanţele sunt mari şi sistemul de transport în comun nu este cel mai important pentru canadieni, deşi acestea circulă după un orar foarte riguros. Mai sunt şi alte cheltuieli pe care trebuie să le consideraţi (hrană, îmbrăcăminte, telefon). Toate acestea ridică cheltuielile lunare la 3-4.000 de dolari pentru o familie, venit pe care trebuie să-l aveţi asigurat până la găsirea unui loc de muncă.

Care este perioada de timp şi ce costuri implică pentru că un cetăţean român să ajungă să lucreze în Canada, apoi să devină cetăţean?

În general un permis de muncă se acordă pe o perioada de 2 ani. În timpul acesta, persoana poate aplică pentru rezidenţă permanentă. Costurile sunt variate pentru că vorbim de costuri cu permisul de muncă, cu rezidenţa apoi cu cetăţenia. Costurile guvernamentale diferă în funcţie de ce fel de aplicaţie ai. De pildă, în mometul de faţă, taxa guvernamentală pentru a aplică pentru cetăţenie e de 630 dolari. Actul care dovedeşte cetăţenia este paşaportul şi nimic altceva şi pentru acesta taxa pentru un paşaport valabil 10 ani este de 160 dolari sau 120 dolari pentru un paşaport valabil 5 ani, în cazul în care cererea de eliberare a paşaportului se face în Canada.

Sunteţi consultant de emigrare autorizat de statul canadian încă din 2007. Ce acte trebuie să aibă un cetăţean român care doreşte să depună dosar de emigrare pentru Canada, care sunt costurile consultanţei şi procesării dosarului şi şansele de reuşită?

Vorbind la modul general, birourile de emigrare din Calgary cer în jur de 150-500 dolari pentru o consultanţă, în funcţie de dificultatea cazului. În schimb, costurile pentru întocmirea unui dosar diferă în funcţie de program dar şi de câte persoane sunt. Acum câţiva ani am avut o situaţie tragico-comică, să spun aşa. Am avut câţiva clienţi din Jamaica care aveau 11 copiii şi 12 fraţi sau surori. Iniţial nu i-am întrebat câţi copiii au. Acum nu mai fac greşeala asta. În afară de costurile profesionale, sunt şi costuri guvernamentale, şi costuri cu traducerea actelor, cât şi alte cheltuieli aferente. Dacă vorbim de şanse de reuşită, depinde de program. În general eu sunt foarte sinceră cu clienţii mei. Sunt foarte multe agenţii de emigrare în România şi în Moldova, care au luat foarte mulţi bani de la oameni, ei ştiind că oamenii aceia nu vor ajunge niciodată în Canada prin Programul New Express Entry, pentru că nu pot acumula punctele necesare emigrării.

”Canada e plină de români care sunt foarte buni meseriaşi”

Pentru câţi clienţi aţi oferit consultanţă pentru emigrare din 2007 şi până în prezent şi care este procentul românilor care vor să emigreze?

Sunt foarte mulţi clienţi, poate mii, dar nu numai români. Eu am competenţe şi asist şi reprezint clienţi  de toate naţionalităţile. Apoi sunt şi companiile canadiene care îmi solicită asistenţă pentru angajaţi, mai ales în întocmirea dosarului pentru aplicarea permiselor de muncă,  dar şi organizaţiile non-guvernamentale canadiene. Aşa cum am mai spus, şi universăţile îmi trimit studenţi care fac practică la mine la birou. Noi, românii, suntem un popor de oameni deştepţi. Când eram în liceu,  profesorul de limba română ne spunea: tot ce e mai bun se duce în America. La vremea respectivă nu înţelegeam exact ce vrea să spună. Târziu am înţeles tristul adevăr şi anume că toţi profesioniştii din toate domeniile încearcă să plece din România şi să se realizeze unde sunt apreciaţi. Canada este plină de români care sunt de exemplu foarte buni meseriaşi în construcţii. Românii în Canada au o reputaţie foarte bună. Când eram în concediu de maternitate, am fost sunată de o agenţie de recrutare care mi-a spus că un birou de avocatură specializat în taxe internaţionale sunt foarte interesaţi de mine şi vor să discute condiţiile de angajare. Un prieten de familie foarte bun, avocat,  pe vremea când făceam business immigration la o companie olandeză, cred că un an de zile s-a rugat de mine să mă duc să lucrez la el la birou. Este plăcut când te sună un potenţial client şi-ţi spune: "Bună ziua Iuliana, am auzit că eşti cea mai bună în emigrări". În Calgary, există o firma mare de avocatură. Sunt avocaţi specializaţi  în drept penal, civil şi aproximativ 5 avocaţi în dreptul emigrărilor. Petru că avocaţii de emigrări sunt încă la început şi nu sunt prea familiarizaţi cu domeniul, nu au suficientă experienţă, mă solicită aproape zilnic pentru a lămuri cele mai variate probleme legate de legislaţia imigrării.

Care au fost cele mai complicate şi impresionante cazuri de cereri de imigrare în Canada de care v-aţi ocupat?

Oamenii vin când sunt în situaţii limita. Au fost şi cazuri grele de refugiaţi, de deportare, de căsătorii de convenienţă pe care le-am câştigat în apel. Sunt şi cazuri care te fac să zâmbeşti. De pildă, acum o lună mi-a venit în birou un bărbat la vreo 75 de ani care vroia să se căsătorească cu o faţă din Ghana de 24 de ani. Tot acum o lună, vameşul din aeroport nu vroia deloc să-i acorde permis de muncă soţiei unui client albanez. A trebuit să mă duc personal în aeroport la emigrări. A durat 10 minute de explicaţii astfel încât  clienta mea să aibă permisul de muncă în mână. Am de asemenea, foarte mulţi clienţi italieni, care au în general firme de construcţii sau restaurante în Calgary. Apoi sunt clienţii indieni, brazilieni au chinezi, care vin cu viza de student sau clienţii filipinezi care în general vin ori că bone  ori lucrează  în restaurante. În ultima vreme am din ce în ce mai mulţi clienţi americani.

În ultimii ani au apărut numeroase firme ce oferă consultanţă pentru românii care doresc să emigreze în Canada. Cum pot verifică solicitanţii dacă o firma este sau nu autorizată pentru a oferi consultanţă pentru emigrare?

Canada a investit mult în campania de prevenire a consultanţilor sau avocaţilor falşi. Nici o persoană fizică sau juridică pe teritoriul Canadei sau în afară Canadei nu are voie să acorde asistenţă juridică în domeniul emigrării dacă nu e autorizată de statul canadian. Este important să ştiţi că numai un consultant de emigrare autorizat de statul canadian sau un notar/ avocat - membru legal al baroului de avocaţi din Canada are dreptul să întocmească un dosar de emigrare şi să va reprezinte în faţă autorităţilor de emigrare din Canada. Orice altă persoană, fie şi un birou de avocatură român, nu îndeplineşte această condiţie. Românii pot verifică foarte uşor dacă persoană e autorizată pe website-ul canadian al consultanţilor în emigrări, ICCRC- http://iccrc-crcic.info/.

Din punct de vedere al competenţelor pe care trebuie să le aibă o persoană care oferă consultanţă în domeniu  nu există nici o diferenţa între Consultant şi Avocat de emigrări în Canada. Ambii pot reprezenta clienţii la Tribunal, pot întocmi un dosar de emigrare, pot reprezenta clientul în faţă tuturor instanţelor, organizatiiilor, instituţiilor, ministerului, guvernului sau în faţa oricărei autorităţi de emigrare.

Câţi români sunt la ora actuală în Canada?

Nu vă pot spune exact câţi români sunt în Canada. Cele mai recente cifre care vorbesc de numărul total al românilor care trăiesc în Canada sunt din 2006, de la recensământul din acel an. Statistique Canada informa atunci că numărul total de români canadieni se ridică la 192.170. Dintre aceştia, 80.710 trăiau în provincia Ontario, în timp ce 40.320, în Québec. Ce vă pot spune, este că se observă o creştere proeminentă a cetăţenilor moldoveni care emigrează în Canada.

Având în vedere interesul crescând, nu numai al românilor dar al multor alte naţionalităţi, interesate să trăiască într-un climat normal de acceptare şi toleranţă culturală, politică, religioasă, într-o ţară care oferă numeroase posibilităţi de dezvoltare a oricărui individ, trebuie să va mulţumesc pentru oportunitatea de a lămurii şi clarifica câteva din aspectele cele mai importante, nu toate, pe care le implică stabilirea în acesta ţară.

Sunt impresionată de numărul mare de solicitări şi aprecieri şi în acelaşi timp, cea mai mare satisfacţie este cea profesională, în care constat că persoane care au venit aici cu speranţe, dar nu foarte încrezătoare în reuşită, reuşesc să-şi construiască o viaţă frumoasă şi fericită pe aceste meleaguri.

CV

Nume: Iuliana Dună

Data şi locul naşterii: 26 decembrie 1978, Piteşti

Studiile şi cariera:

A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti în 2001

Are un Master în Drept la Universitatea din Anvers-Belgia

În 2013 a obtinut diploma de Consilier juridic şi Specialist în Emigrări, acordată de Ashton College

Firma pe care o conduce-Usha Immigration-este acreditată de Guvernul Canadian, membru cu puteri depline a Consiliului de reglementare în domeniul emigraţiei, Canada (ICCRC)

A oferit până acum consultanţă la mii de emigranţi din toate colţurile lumii

Locuieşte în: Calgary, Canada

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite