Teribila poveste a doi copii ajunşi sclavi în Berevoeşti, după ce mama i-a dat pe mâna ţiganilor: schingiuiţi şi înfometaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din grupul celor 14 victime găsite până acum de poliţişti, sclavii romilor de la Berevoeşti, sunt doi fraţi care au fost daţi ţiganilor de propria lor mamă. O femeie cu retard mintal, care timp de câţiva ani n-a mai ştiut nimic despre băieţi. Minorii, găsiţi înfometaţi, schingiuiţi şi bolnavi, aflaţi acum într-un centru de plasament, au traume fizice şi psihice majore.

Plini de răni sângerânde, cu cicatrici vechi şi noi, cu dinţii rupţi sau scoşi, cu oase fracturate, bolnavi şi slăbiţi. Aşa i-au găsit oamenii legii pe cei doi frăţiori, de 10 ani şi jumătate, respectiv 13 ani şi jumătate. Copiii, internaţi într-un centru de plasament din Argeş, sunt speriaţi şi comunică foarte puţin cu personalul SGASPC în grija căruia se află de miercuri. Au trecut deja printr-o primă evaluare medicală şi psihică, urmând ca astăzi să fie investigaţi de personalul Serviciului de Medicină Legală pentru a se stabili dacă au fost abuzaţi şi din punct de vedere sexual. 

“Un medic pediatru al Direcţiei i-a consultat şi le-a făcut un raport medical: ambii au dureri de gât şi tuse. Prezintă urme vizibile de răni deschise pe tot corpul, unele în curs de vindecare, altele cicatrizate, altele destul de sângerânde, mai ales la nivelul membrelor inferioare. La nivelul capului, scalpul prezintă multiple răni deschise, şi aici, unele sângerânde, altele, mai vechi în regiunea parieto-occipitală. La unul dintre copii, la viscerocraniu se evidenţiază un aspect şocant: fracturi multiple ale piramidei nazale cu sensibilitate, durere accentuată”, explică, pentru Adevărul, Adrian Mascovei, director SGASPC Argeş.

Faptul că cei doi copii au atâtea răni sângerânde indică faptul că au fost loviţi crunt, pe picioare, în cap şi peste gură, chiar şi cu puţin timp înaintea descinderilor DIICOT. “La nivelul gurii, labiile cavităţii bucale sunt hipertrofiate, foarte dureroase şi, de asemenea, sângerânde. Se observă lipsuri la nivelul incisivilor centrali şi laterali şi urme de premolari bilaterali sparţi la ambii copii, practic, le-au rupt dinţii. De asemenea, la nivelul feselor, bilateral, prezintă multiple cicatrici” mai spune directorul DGASPC Argeş, Adrian Mascovei. Chinurile acestor copii nu sunt de ieri, de azi, ci de ani buni, de când mama i-a lăsat pe mâna ţiganilor. 

"Am stat de vorbă cu ei, dar comunică foarte, foarte greu. Nici ei nu ştiu cât au stat sechestraţi. Probabil că ani de zile. Mama lor este de undeva din judeţul Argeş. Până acum rezultă că ea este cea care i-a dus acolo, dar nu mai ştie când, ancheta este însă în desfăşurare. Femeia are un retard psihic, nu poţi să pui bază pe vorbele ei. Când a fost întrebată ce vârstă au copiii, a spus că 4 ani şi 7 ani, în condiţiile în care ei au, acum, peste 10 şi respectiv 13 ani”, mai spune Adrian Macovei. 

„O astfel de experienţă poate nu se va şterge niciodată din mintea şi din sufletul acestor copii“

“Aceşti copii au fost abuzaţi la o vârstă la care nu au experienţă de viaţă si au o capacitate de raţionare scăzută pentru a înţelege că ceea ce se întâmplă nu este din vina lor. Maltratarea copiilor mai mici de 7 ani poate duce la modificări permanente ale personalităţii şi în comportament. De aceea este necesară monitorizarea de către specialişti a acestor copii şi reintegrarea treptată a lor, în mediul social”, explică pentru Adevărul, Erna Constantin, psihoterapeut-Psihoterapie integrativă.

Cel mai probabil aceşti copii nu se vor mai vindeca niciodată din punct de vedere psihic, spune specialistul. “Simptomele specifice copilului supus unui tip de maltratare sunt: întârzieri în dezvoltare, regresia mentală, oprirea creşterii în sensul că greutatea şi înălţimea pot fi afectate şi un copil maltratat nu se va mai încadra în standardele normale, sănătatea mentală este afectată astfel că se vor dezvolta depresii, anxietate, tentative de suicid, comportament inadecvat) nelinişte, teamă, lipsa de interes pentru joacă)”, arată Erna Constantin.

„Ca adulţi, există o mare probabilitate ca ei să aibă probleme fizice si emoţionale“

Cei doi copii, în fapt, victime ale traficului de persoane, riscă inclusiv să devină, ei înşişi abuzatori.

“Au nevoie să lucreze cu psihoterapeuţi deoarece copiii care sunt maltrataţi au un risc crescut de a abuza alţi copii şi, mai târziu în viaţă, să-şi abuzeze proprii copii sau părinţii vârstnici. Aceşti copii dezvoltă un ataşament de tip dezorganizat. De asemenea, ei au un risc crescut de se implica în acte criminale pe măsură ce trec anii. Ca adulţi, există o mare probabilitate ca ei să aibă probleme fizice şi emoţionale”, spune specalistul.

Ce se mai poate face pentru cei doi fraţi este să fie învăţaţi cum să trăiască cu experienţa ororilor prin care au trecut. “O astfel de experienţă poate nu se va şterge niciodată din mintea şi din sufletul acestor copii. Cert este faptul că au dreptul de a învăţa cum să trăiască cu această traumă, astfel încât să nu ducă mai departe experienţele lor, să nu perpetueze acest comportament, să nu îşi facă rău. Au dreptul la echilibru”, spune psihoterapeutul Erna Constantin.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite