Tabere de încondeiat ouă la Ștefănești și Golești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna aceasta, elevii argeșeni pot lua lecții de încondeiere a ouălor la Centrul de Cultură Brătianu iar în Joia Mare sunt așteptați la  Muzeul Viticulturii și Pomiculturii de unde vor învăța acest meșteșug chiar de la  Liliana  Vasile, meșterul popular care, în ultimii ani, a devenit o prezență obișnuită a atelierelor de acest gen organizate la Golești.

Săptămâna aceasta,  Centrul de Cultură „Brătianu”  derulează cea de-a cincea ediţia a Taberei de încondeiat ouă la care s-au înscris  deja zeci de puști interesați de acest meșteșug.  Dacă anul trecut, elevii au luat lecții de la un meșter popular din Izvoarele Sucevei, de data aceasta copiii vor învăța meșteșugul încondeierii ouălor de la măicuțele  Schitului de la Vila Florica

 “Este vorba despre elevi de la școlile din Ștefănești, însă , ca și-n anii trecuți  îi vom invita să învețe acest meșteșug pe toți copiii care vor trece pragul Vilei Florica. Ne bucurăm că această artă este încă  foarte vie în multe  regiuni etnografice din România și  dorim să implicăm  și noi cât mai mulţi tineri în păstrarea şi ducerea mai departe a acestor tradiții. ”, spune Simona Șerban, directorul Centrului de Cultură „Brătianu”.

 Tabăra se va încheia  pe 15 aprilie. Cele mai frumoase ouă încondeiate în cadrul acestei tabere  vor fi expuse la  Centrul de Cultură Brătianu  și vor putea fi admirate în Săptămâna Patimilor.

Tabără de încondeiat ouă și la Golești

Puștii interesați  de tradiție pot lua lecții de încondeiat ouă  și săptămâna viitoare, chiar în Joia Mare, la Golești .
“Este una dintre cele mai importante tabere pe care le organizăm  aici.  Oul roşu este simbolul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînvierea naturii, iar bătrânii noștri îl încondeiau,  desenând cu ceară motive decorative de o rară frumuseţe. Tradiţia aceasta merită dusă mai departe iar tabăra noastră  chiar asta face pentru că-i poartă pe copii, cu emoție, prin tradițiile satului bunicilor lor.” spune Filofteea Pally, directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti.

 Liliana Vasile , singurul artist popular  din Argeş care duce mai departe obiceiul încondeierii ouălor îi va învăța pe copii  să execute, cu ajutorul unei tehnici care presupune  folosirea unor elemente simple ( un condei din tablă, ceară şi o flacără) modele  tradiționale : Floarea Paştelui, Brăduţul, Brâul Maicii Domnului, Floarea de colţ, Laba gâştii, Creasta cocoşului, Colţul porcului, Floarea borcanului, sau, cel mai complicat dintre ele, Calea rătăcită.
“ Mi-e drag să lucrez cu cei mici  și sper ca dintre aceşti copii,  macar câţiva să ducă mai departe aceast meşteşug. După acest atelier vor merge cu toții pe la casele lor  şi le vor arăta fraţilor, părinţilor, prietenilor, ce au învăţat aici iar asta este un lucru extraordinar pentru că obiceiul  nu moare!.”, spune Liliana  Vasile, meșterul popular care-i va  dăscăli pe micuți.





Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite