Soluţie pentru calmarea pielii după plajă. Reţeta simplă care are ca ingredient principal o legumă banală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO blog.sfatfarma.ro
FOTO blog.sfatfarma.ro

Expunerea abuzivă la radiaţiile ultraviolete, naturale sau artificiale, fără protecţie adecvată, determină apariţia arsurilor solare care pot degenera în infecţii sau/şi creşte riscul dezvoltării cancerului de piele.

Radiaţiile care afectează pielea sunt împărţite în: radiatii UVA, cele care pot afecta ADN-ul celular al ţesutului pielii şi care au, în general, drept consecinţă aparitia prematură a ridurilor, dar care pot fi răspunzătoare şi de apariţia a cancerului de piele, şi radiatiile UVB,  care cauzează arsuri solare şi care, de asemenea, potenţează riscul dezvoltării cancerului de piele.

Diferenţa între cele două este dată de gradul de penetrare a pielii. Spre deosebire de UVA, radiatiile UVB provoacă o reactie la nivelul pielii, având ca efect înroşirea pielii şi inflamarea sa. Şi expunerea repetată la acest tip de radiaţii  modifică structura ADN a pielii. 

Nu toţi reacţionăm însă la fel în faţa radiaţiilot UVB. Apariţia arsurilor solare depinde nu doar de intensitatea razelor, ci şi de tipul de piele, concomitent cu timpul de expunere.

Pentru că pielea acestora produce o cantitate mai mica de melanină, persoanele cu pigmentul deschis (pielea albă, parul blond sau roşcat şi, de obicei, cu ochii albastri) sunt mai predispuse să se aleagă cu arsuri solare, la acelaşi grad de intensitate a radiaţiilor şi timp de expunere identic.

Copiii sunt şi mai vulnerrabili, pentru că ei se pot alege cu arsuri solare chiar şi după câteva minute de expunere neprotejată.

Când putem apela la remedii naturiste

Înrosirea pielii, durerea locală, mâncărimea şi usturimea la nivelul pielii, inflamarea acesteia şi aparitia băşicuţelor cu lichid sunt reacţii care apar la scurt tip după o expunere necontrolată.

Când vorbim de arsuri solare de gradul I ( caracterizate prin înroşirea pielii şi sensibilizarea ei), caz în care ameliorarea se face în decurs de cel mult o săptămână sau de gradul II, când vindecarea necesită ceva mai mult timp, între 10 şi 12 zile, pe lângă tratamentele farmaceutice adecvate pot fi de ajutor şi soluţii naturiste preparate din ce avem prin casă.

Cartoful, spre exemplu, o legumă la îndemână pentru oricine, este unul dintre cele mai eficiente remedii.

„Se curată un cartof, se spală, se dă pe rază­toarea mică şi apoi se stoarce bine, printr-un tifon. Sucul din cartof, aplicat pe pielea afectată, are un efect anti-inflamator, calmant”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Când  pielea este afectată în profunzime, vorbim deja de arsuri solare de gradul III, iar riscul apariţiei unor infecţii este, în acest caz mare, motiv pentru care este foarte importantă prezentarea la medic şi urmarea tratamentului prescris. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite