Singura echipă românească ce a eliminat Sevilla în cupele europene. Povestea unei duble istorice jucate în urmă cu 50 de ani

Singura echipă românească ce a eliminat Sevilla în cupele europene. Povestea unei duble istorice jucate în urmă cu 50 de ani

În 1966, piteştenii aveau o echipă de vis FOTO: fcarges1953.ro

În urmă cu 50 de ani, în toamna lui 1966, Dinamo Piteşti elimina în cupele europene celebra echipă FC Sevilla, ajunsă acum cea mai titrată formaţie din istoria Europa League, cu cinci trofee câştigate. Dinamo Piteşti, devenită ulterior FC Argeş, este singura echipă românească care a reuşit această performanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 21 septembrie 1966, Dinamo Piteşti (devenită după doi ani FC Argeş) juca pentru prima dată în cupele europene. Mai precis, piteştenii evoluau în turul I al Cupei Oraşelor Târguri, devenită ulterior Cupa UEFA şi Europa League. Iar adversarul hărăzit era unul foarte redutabil: spaniolii de la FC Sevilla.

Interesul pentru meciul-tur de la Piteşti a fost uriaş, după cum îşi aminteşte domnul Viorel Andreescu, care pe vremea aceea avea 19 ani: ”Am venit de la 10.00 dimineaţa la stadion, deşi meciul urma să înceapă de abia la ora 17.00. Era pentru prima oară când echipa noastră juca în Europa şi asta reprezenta practic cel mai important moment din istoria fotbalistică a Piteştiului de până atunci. Au venit 18.000 de oameni la acel meci. Am stat o oră la coadă ca să pot intra în stadion. Ne era teamă de spanioli, însă echipa noastră a jucat extraordinar şi a câştigat. Primele 10 minute au fost pur şi simplu incredibile, ce să mai spun”.

Dinamo Piteşti a făcut într-adevăr un meci mare şi foarte curajos. În minutul 1 era deja 1-0, Constantin Radu marcând după o eroare în lanţ a apărării spaniole. În minutul 9 s-a făcut 2-0, Nicolae Nagy înscriind după ce iniţial portarul advers respinsese un şut al lui Dobrin. Acesta a fost şi scorul final al meciului-tur, deşi au mai fost ocazii de ambele părţi.

Iată şi echipa care a învins pe Sevilla: Narcis Coman, Ion Barbu, Ilie Stelian, Ioachim Popescu, Constantin Olteanu, Nicolae Dobrin, Ion Ţîrcovnicu, Mihai Ţurcan, Constantin Radu, Nicolae Nagy, Haralambie Eftimi.

Egal în infernul de pe Ramon Sanchez Pizjuan

Returul de pe 5 octombrie 1966 a fost unul de foc. Nu mai puţin de 36.000 de fani spanioli au umplut până la refuz stadionul Ramon Sanchez Pizjuan (acolo unde peste 20 de ani Steaua avea să câştige Cupa Campionilor) din Sevilla, sperând într-o calificare miraculoasă a echipei lor.

În minutul 14, stadionul a luat foc. Jose Dieguez a deschis scorul pentru gazde şi se părea că revenirea celor de la Sevilla nu e decât o chestiune de minute. Dar nu a fost aşa. Narcis Coman, portarul piteştenilor, a apărat foarte bine, aşa cum o făcuse şi în tur, iar coechiperii săi au început să fie din ce în ce mai periculoşi în atac. Urmarea? În minutul 65 Ion Prepurgel egalează cu un şut de la distanţă ce îl lasă mut pe portarul spaniol... Mut. După alte patru minute, Nicolae Nagy întoarce rezultatul pentru piteşteni. Golul egalizator din minutul 77 al lui Pedro Cabral a mai contat doar pentru palmares.

Echipa care a smuls egalul calificării în infernul de pe Ramon Sanchez Pizjuan a fost compusă din: Narcis Coman, Ilie Stelian, Ioachim Popescu, Ion Barbu , Constantin Badea, Ion Ţîrcovnicu, Ion Prepurgel, Nicolae Dobrin, Mihai Ţurcan, Constantin Radu, Nicolae Nagy. Managerul piteştenilor a fost Ştefan Vasile, iar unul dintre cei mai buni jucători a fost inegalabilul Dobrin, ce i-a cucerit inclusiv pe ziariştii spanioli. După acele meci, ziaristul José Antonio Blazquez scria în cotidianul spaniol ABC: ”Calificarea echipei din Piteşti a fost absolut meritată. Echipa română a fost una foarte solidă, având în Nicolae Dobrin un jucător extrem de talentat”.

Sevilla a dorit să îl transfere pe portarul Narcis Coman

La câţiva ani după această calificare de răsunet, portarul Narcis Coman mărturisea că cei de la Sevilla au dorit să îl transfere: „În 1966, după ce i-am scos cu Dinamo Piteşti pe cei de la FC Sevilla din Cupa Oraşelor Târguri, spaniolii mi-au propus să rămân la ei. Dar nu aveam cum să fug, familia mea ar fi avut de suferit. În plus, nu mi-ar fi plăcut să fiu singur într-o ţară străină”, a mărturisit Coman, care s-a retras din activitate în 1982.

În turul II al Cupei Oraşelor Târguri, Dinamo Piteşti a făcut din nou istorie, eliminându-i pe francezii de la FC Toulouse cu 5-1 după ce pierduseră cu 3-0 în Hexagon. În turul III, piteştenii au fost eliminaţi de Dinamo Zagreb, viitoarea câştigătoare a competiţiei, după ce au pierdut cu 1-0 acasă şi au făcut 0-0 în Croaţia.

Echipa piteşteană a rămas singura din România ce a reuşit până acum să o elimine pe FC Sevilla din cupele europene. Steaua Bucureşti a eşuat de două ori, o dată în Cupa UEFA şi altă dată în sezonul 2007-2008 al Ligii Campionilor, fiind învinsă de fiecare dată. Şi defuncta Unirea Urziceni a dat peste Sevilla în sezonul 2009-2010 al Ligii Campionilor, pierzând în Spania cu 2-0 şi câştigând acasă cu 1-0.

Acum, după ce pe 18 mai a câştigat pentru a cincea oară trofeul Europa League învingând cu 3-1 pe Liverpool după o revenire superbă, Sevilla este cea mai titrată echipă din istoria competiţiei. FC Argeş s-a desfiinţat de câţiva ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările