Serile Lipatti. Concerte camerale de excepţie la Fundăţeanca

Serile Lipatti. Concerte camerale de excepţie la Fundăţeanca

Festivalul Serile Lipatti a ajuns la cea de a VI-a ediţie

La Fundăţeanca, în Argeş, la Casa memorială Lipatti, se desfăşoară, luna aceasta, Festivalul Serile Lipatti, ajuns la cea de a VI-a ediţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

După debutul din 10 octombrie, pe 17, 24 şi 31 ale lunii, de la ora 18.00, salonul de muzică îşi redeschide porţile pentru publicul lui fidel cu recitaluri de pian de cel mai înalt nivel, avându-i drept protagonişti pe Ieronim Gugu, Vlad Dimulescu, Andrei Licareţ şi Viniciu Moroianu. Paleta repertorială este foarte generoasă, se cântă Bach, Mozart, Beethoven, romantici – Schumann, Chopin, Brahms, dar şi creaţii ale secolului XX – Rahmaninov, Skriabin, Prokofiev şi nelipsiţii Enescu şi Lipatti.

Serile Lipatti de la Fundăţeanca, un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Argeş, având ca partener principal Institutul Cultural Român, sunt o continuare a lanţului de evenimente oferit de Festivalul Serile Lipatti în anul în care sărbătorim 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti: concertul de la Ateneul Român din 19 martie 2017, în care Festivalul l-a prezentat pe extraordinarul pianist rus Nikolai Demidenko şi recitalurile celor trei dintre primii pianişti ai ţării, Vlad Dimulescu, Daniel Goiţi şi Viniciu Moroianu în Franţa, la Festival international de musique de Besançon Franche-Comté, sub titulatura Les Soirées Lipatti, din luna septembrie. Cu prilejul omagierii lui Lipatti s-a redeschis pentru cele trei recitaluri româneşti Sala Parlamentului din Palatul Justiţiei, acolo unde Dinu Lipatti îşi susţinea ultimul său recital din 16 septembrie 1950.

"Ca şi în ediţiile precedente, publicul este adus la Fundăţeanca, la Casa memorială Lipatti, cu autocarele de la Piteşti. Fundăţeanca este vechea denumire, intrată în literatura de specialitate, a satului Ciolceşti, ce aparţine de comuna Leordeni, la 30 de km de Piteşti. Serile Lipatti sunt deschise cu prelegeri ale muzicologului Saviana Diamandi, ce introduc publicul în stilurile şi epocile muzicale regăsite în recitalurile serii. Apoi publicul se întâlneşte cu un solist debutant, ales dintre cei mai talentaţi interpreţi din universităţile şi academiile naţionale de muzică, ca pe urmă să se delecteze cu recitalul artistului consacrat. La această ediţie, debutanţii invitaţi sunt tinerii pianişti Ionuţ Diaconu, Marina Bratu, Gabriel Gîţan şi Marius Boldea, studenţi ai maeştrilor Vlad Dimulescu şi Viniciu Moroianu", se arată pe pagina evenimentului, lipatti-evenings.ro.

Pentru publicul interesat, organizatorii pun la dispoziţie autobuze  cu autocarele de la Piteşti către Fundăţeanca (vechea denumire, intrată în literatura de specialitate, a satului Ciolceşti, ce aparţine de comuna Leordeni, la 30 de km de Piteşti).
citeste totul despre: