Semnarea convenţiei cu serviciul de termoficare, privită cu suspiciune de piteşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii se tem de escrocherii imobiliare dar şi de unele probleme pe care le-ar putea avea  din cauza unor neclarităţi ale documentului. Beneficiarii  Serviciului Public de Termoficare privesc cu neîncredere şi  una dintre prevederile convenţiei care îi permite furnizorului  să aibă acces pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor individuale , în caz în caz de neplată.

Facturarea individuală a agentului termic pare, la o primă vedere, soluţia ideală pentru rezolvarea problemelor pe care  le au asociaţiile de proprerietari şi  locatari.  Cei care-şi vor plăti la zi, facturile  nu vor mai avea de suferit de pe urma rău-platnicilor, pentru că Serviciul Public de Termoficare va putea opri apa caldă şi căldura în cazul  datornicilor, după ce va intra în apartamentele acestora şi va sigila instalaţiile. Pentru asta, însă, e nevoie de  încheierea unei convenţii de furnizare a apei calde şi căldurii cu noul serviciu de termoficare , in ideea că relaţia directă termoficare-consumator e mai eficientă decât relatia termoficare-asociaţie. Administratorii  trebuie să strângă de la fiecare apartament  o copie a actului de identitate al proprietarului  şi o copie a actului de proprietate asupra  locuinţei.  Oamenii se tem însă, că, înstrăinând aceste documente, ar putea cădea  victime ale unor escrocherii imobiliare.
” Am văzut la televizor şi am citit în ziare despre atâtea cazuri  când oamenii  şi-au lăsat actele pentru  diverse înregistrări şi au aflat apoi  că locuinţa le-a fost  vândută. Nu vreau să mă trezesc  pe drumuri! Deocamdată mai aştept  să văd ce face lumea.”  spune  Dumitru Florea, 40 de ani , unul dintre miile de piteşteni care ezită să facă acest pas.

Din toamna anului trecut, administratorii , care vor avea în continuare de calculat factura pentru utilităţi, au avut ca sarcină să-i convingă pe locatari să  încheie aceste convenţii. Până acum, doar în 3 din cele peste 1000 de asociaţii s-a trecut la noul sistem de facturare.

“Oamenilor spun că le e frică de înşelăciuni şi se ascund după acest paravan ca să nu dea actele, însă mulţi dintre cei care nu vor s-audă de convenţii sunt din categoria restanţierilor, vizaţi direct pentru sigilarea instalaţiilor.”explică  Gheorghe Mihalache, administratorul mai multor  asociaţii de proprietari.
,,Temerea oamenilor este justificată doar de vremurile în care trăim . Teoretic, n-ar trebui să se întâmple nimic ilegal cu aceste copii ale actelor de identitate  şi de proprietate, însă au existat şi cazuri când au avut loc  escrocherii. Pe de altă parte, cererea vis-a vis de aceste documente este perfect justificată la încheierea  respectivelor  convenţii la fel cum este şi în cazul furnizorilor de alte utilităţi.” , spune Nae Zărnescu, avocat.

Pe lângă tema legată de înstrăinarea copiilor actelor de identitate şi  de proprietate, oamenii se plâng  şi de unele neclarităţi ale documentului.
„Sunt cunoscute cazurile în care,  cu concursul unor notari, copiile după respectivele documente au fost declarate conforme cu originalul, şi aşa au fost posibile unele escrocherii.  De asta le e frică oamenilor. Pănă şi eu am reţinerile mele în calitate de viitor semnatar al convenţiei, însă din alte motive.  Din respectiva convenţie nu se înţelege clar ce se întîmplă dacă, în termen de 30 de zile, dintr-o poblemă sau alta,  nu pot să comunic consumul de apă  caldă, spre exemplu!”,spune Marian Fulga, avocat şi, totodată, membru în Consiliuiul de administraţie al Asociaţiei  de Proprietari “Carpenul”.

În convenţie se artă că furnizorului i se permite accesul  pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul nu achită contravaloarea energiei termice furnizate în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor. Serviciul  Public de Termoficare poate să solicite, în instanţă şi poate obţine recuperarea debitelor , mult mai repede decât ar face-o administratorul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite