Scandal după inventarierea suprafețelor echivalente termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zile, la asociația de proprietari Ciocârlia a apărut un conflict. Locatarii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire spun că  procentul de părți comune luat în calcul la stabilirea întreținerii este mai mare decât dublul celui calculat în blocul vecin. Inventarierea suprafețelor echivalente termic i-a bulversat și pe locatarii altor asociații.

Acțiunea  de inventariere a suprafețelor echivalente termic demarată de câteva luni   la Pitești a creat discrepanțe între asociațiile de proprietari  în care s-au făcut și cele în care nu s-au făcut măsurători, discrepanțe legate de delimitarea suprafețelor comune care duc la calcule diferite ale întreținerii.

În blocul C4 (asociația de proprietari Ciocârlia), din 140 de apartamente, 16 au centrale proprii.  Conform  legii, chiar dacă nu mai primesc de la SC Termo Calor Confort căldură în calorifere, cei 16 prorietari trebuie să plătească o parte din energia termică  consumată de asociație. Problemele  care au apărut sunt legate de modul în care sunt făcute calculele. Conducerea asociației  a stabilit că din consumul toatal  de energie termică  al blocului, un sfert este consum  comun (energia degajată de conductele  de la subsol și cele care transportă agentul termic către clientii termoficării ) iar  trei sferturi reprezintă consumul înregistrat de apartamentele racordate, încă, la termoficare. Această împărțire  îi nemulțumește pe  locataril care au centrale de apartament.

“Doar teoretic procentrul pe care trebuie să-l suportăm e 24%, pentru că în realitate ajunge undeva la 30% , asta în condițiile în care în blocul vecin se ia în calcul un procent de numai 10%. Cum la ei se poate așa puțin și la noi nu? Eu mi-am montat centrală de apartament  ca să mai reduc cheltuielile și administratorul îmi pune la întreținere 70 de lei pentru țevile care imi traversează apartamentul și nici măcar nu sunt toate calde. Cu celelate utilități, ajung să plătesc aproape cât unul fără centrală.”, spune Marin Buzatu, unul dintre locatarii debranșați care împreună cu cei aflați în aceeași situație contestă  modul în care s-a făcut inventarierea.

 Pe de altă parte, reprezentanții Asociației de proprietari Ciocârlia  spun că inventarierea a fost făcută cu reprezentanții Termo Calor Confort, furnizorul de agent termic  iar procentele au reieșit în urma unor calcule matematice.

 “Totul s-a calculat cu formule, ținându-se cont de gradul de debranșare  ” explică  Gheorghe Barac, administratorul  blocului.
 
  Locatarii nemulțumiți au făcut o sesizare către furnizorul de agent termic. Conducerea Termo Calor Confort SA  spune că în cazul semnalat, procentele au fost stabilite greșit nu în blocul C4, ci în blocul vecin, cel la care se raportează reclamanții.

  “Acolo unde s-a stabilit un procent de 10% părți comune, sigur este o greșeală, pentru că a nu s-a ținut cont nici măcar de recomandările noastre.  În blocul C4 s-a făcut înventarierea suprafețelor echivalente termic, în celălat, nu. De aici, diferențele.”, spune Sorin Apostoliceau șeful departamentului Facturare  din cadrul Sc Termo Calor Confort s.a.

 La Pitești înventarierea suprafețelor echivalente temic s-a făcut doar  în 10% din cele 1200 de asociații de proprietari. În cazul celor care au făcut inventarierea, modul de calcul al consumului de energie termică  diferă de cel practicat  de restul asociațiilor care  fac împărțire, de cele mai multe ori, “după ureche”  .


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite