Salata din rădăcină de pătrunjel, reţeta simplă şi savuroasă a unui preparat cu excelente proprietăţi antioxidante şi digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut mai ales ca un condiment foarte apreciat în bucătătie, banalul pătrunjel este un antioxidant puternic, un tonic general şi un purificator al organismului, iar când vorbim de aceste proprietăţi, cei mai mulţi dintre noi ne gândim la frunzele acestei plante, ignorând rădăcina, care are şi ea, dincolo de aroma specifică, o serie de proprietăţi terapeutice.

Pe tarabele din piaţă sau la hipermarket găsim două varietăţi de patrunjel: cel de frunze, foarte popular, a cărui radacină, lemnoasă, nu este foarte mare, şi cel de rădăcină care, la fel de bine poate fi folosit ca o legumă aromatică, ideal pentru o reţetă savuroasă de salată.

„Rădăcinile de pătrunjel, bine spălate, se dau pe răzătoare. Se adaugă morcov, ulei presat la rece, puţin suc de lămâie şi sare după gust. La salatele de pătrunjel se mai pun, de obicei, rădăcina de ţelină, varză sau sfeclă roşie rasă, precum şi mărar sau pătrunjel verde. Este excelentă pentru stimularea digestiei şi a tranzitului intestinal (combate constipaţia); este şi un puternic stimulent al activităţii ovarelor, apiolul, substanţă care da mirosul aromat, specific acestei legume, având efecte de stimulare a acestor glande endocrine”, explică, specialistul în fitoterapie Elena Badea

Pentru combaterea constipaţiei, specialistul recomandă o cură de 7-14 zile cu salate cu rădăcină de pătrunjel şi de morcov, cu ulei de măsline presat la rece şi oţet de mere cu miere.

Salata din rădăcină de pătrunjel, consumată frecvent, ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge, prin reglarea secretiei de insulină, dar şi a activităţii glandelor cortico-suprarenale.

„De asemenea, reglează nivelul colesterolului şi al bilirubinei din lichidul biliar. Consumul a minimum 50 de grame de pătrunjel, sub formă de salată, are efecte de stimulare a producţiei de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului şi pentru consolidarea oaselor. Salata este utilă şi în caz de artrită reumatoidă, caz în care curele cu o durata de o luna /minimum 40 de grame pe zi”, mai spune specialistul.

Pentru cine nu este recomandată această salată

Nu se recomandă consumul în timpul sarcinii, pentru că poate determina contracţii uterine. În doze mari poate cauza afecţiuni ale ficatului. La bolnavii renali cronici, se recomandă cantităţi mici, deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite