Românul Mihai Gane, cel mai citit poet din Spania: peste 100.000 de cărţi vândute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Gane a ajuns în Spania când avea 9 ani FOTO: arhiva personală
Mihai Gane a ajuns în Spania când avea 9 ani FOTO: arhiva personală

Originar din comuna argeşeană Lereşti, tânărul Mihai Gane este unul dintre cei mai bine vânduţi autori de poezie români. În Spania, cele trei volume ale sale au fost bestselleruri, însă pentru publicul din ţara natală este încă necunoscut.

Are 27 de ani şi i se spune Miguel. Acasă, în familie, rămâne totuşi Mihai. A ajuns în Spania când avea 9 ani, lăsând în urmă viaţa din comuna argeşeană Lereşti. În continuare, în ţara sa natală este un anonim, însă în cea adoptivă a ajuns unul dintre cei mai bine vânduţi poeţi.

 A început să cocheteze cu poezia din adolescenţă, după ce a fost nevoit să-şi ia un tutore pentru meditaţii: „Părinţii mei mi-au luat un profesor particular care mă sprijinea cu pregătirea la liceu, însă, cu timpul, a devenit pentru mine un soi de bunic. Scria poezii şi, din când în când, le citeam şi le analizam cu el. Aşa am învăţat şi spaniola“. 

Totuşi, nu s-a avântat doar în literatură. Este dublu licenţiat în Drept şi în Administrarea Afacerilor şi are două masterate, unul de Proprietate Intelectuală şi unul în Avocatură. În 2018 a luat examenul la barou, având posibilitatea de a profesa ca avocat.

Până acum, însă, şi-a păstrat privilegiul de a fi scriitor. Mihai Gane a publicat trei volume de poezii, toate în limba spaniolă – „Con tal de verte volar“, „Ahora que ya bailas“ şi „La piel en los labios“ – şi a avut un succes fulminant. A vândut peste 100.000 de exemplare – tiraje impresionante pentru volume de poezie. Toate cele trei cărţi, inclusiv cea mai recentă, lansată în toamna acestui an, au fost publicate la cea mai mare casă editorială din lume, Penguin Random House.

„Cartea a fost publicată pe 17 septembrie în Spania. Am lucrat la volum aproximativ doi ani şi jumătate. Sunt aproape 300 de pagini, este cel mai consistent volum pe care l-am publicat până acum. Am fost foarte bucuros când editorul meu din Spania mi-a comunicat că noul meu volum de poezii este cea mai bine vândută carte de poezii din Spania. A fost o surpriză mare. S-au vândut câteva mii de exemplare în mai puţin de o lună.

Şi celelalte două volume pe care le-am publicat până acum au fost, timp de mai multe luni, cele mai bine vândute cărţi de poezii din Spania“, spune Mihai Gane.

Recunoaştere şi publicitate la scară largă

În vreme ce pandemia încă face ravagii în ţară, în metroul din Madrid, călătorilor le poate fugi gândul la poezie şi la o viaţă mai simplă, mai frumoasă, după ce afişele cu Mihai şi noul său volum au fost expuse în staţii. Spune că el n-a ştiut nimic despre asta şi l-a surprins în mod plăcut. 

„Mama mi-a trimis poza cu afişul cu cartea mea. A trecut prin staţie, mergea la muncă, şi a făcut o poză. A fost foarte plăcut surprinsă să vadă afişul cu mine. Este o promovare extraordinară să te vadă zeci de mii de persoane care merg cu metroul. Este pentru prima oară când o cartea a mea este promovată şi în staţiile de metrou. Sunt multe comentarii pozitive şi asta mă bucură.“

Mihai Gane are sute de mii de cititori pe reţelele de socializare FOTO: arhiva personală

mihai miguel gane 01

În 2017, Mihai Gane a fost nominalizat la Premiul Naţional de Poezie din Spania şi a fost la un pas de a câştiga premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului. A fost publicat şi în ţări din America Centrală şi de Sud, iar pe reţelele de socializare are sute de mii de cititori, peste 360.000 de urmăritori pe Instagram şi peste 55.000 pe Twitter.

Un paradox

Succesul lui este cu adevărat remarcabil. Prima sa carte a fost tipărită până acum în 17 ediţii, iar poeziile sale s-au aflat, săptămâni la rând, în topul vânzărilor de literatură, cu prezentări la Feria del

Libro din Madrid şi Sant Jordi, cele mai prestigioase spaţii literare din Peninsula Iberică.
Cu toate acestea, în 2018, atunci când România a fost invitată la un festival literar,
Institutul Cultural Român nu l-a luat în seamă, deşi se bucura de o uriaşă popularitate în Spania. De asemenea, succesele sale din Spania nu au stârnit interesul editurilor româneşti în a-l traduce şi publica.

Mihai Gane recunoaşte că îşi doreşte să-şi publice cărţile şi în ţara natală. „Din păcate, nicio editură din România nu s-a interesat de munca mea într-un mod practic. Nu a fost vreo editură care să-mi facă vreo ofertă. Au fost discuţii, dar nu s-a materializat nimic. Ce să spun? Romanian style... E un paradox. Aş fi încântat să fie traduse cărţile mele şi în română, însă nu ştiu cât de bine ar prinde stilul meu sau ceea ce scriu eu la cei de acasă. Cred că românii sunt învăţaţi cu o poezie mult mai clasică, tradiţională.
Chiar aş fi curios să văd reacţiile celor din România la poeziile mele!“, spune tânărul poet.

Poet, independent

Cum arată o zi din viaţa unui poet? Destul de cuminte şi de ordonată: dimineaţa încearcă să se trezească cât de devreme poate, face sport, ia micul dejun şi apoi se apucă să scrie. În general, Mihai scrie între trei şi şase ore pe zi. Seara, se uită la un documentar sau la un film ce are legătură cu scriitura sa, după care citeşte.

Mihai Gane spune că este destul de greu să fii scriitor în Spania, pentru că acolo se publică anual în jur de 80.000 de cărţi. „Nu toţi pot să trăiască din aşa ceva. Este mai greu să fii poet decât să fii autor de romane, deoarece poezia este un gen minoritar, nu se vând atât de multe cărţi de poezii precum se vând în cazul romanelor. Din fericire, în ziua de astăzi există mai multe cazuri de persoane din noua generaţie de poeţi care suntem bine cotaţi pe piaţă şi ne putem permite luxul de a trăi din munca noastră.“

Mihai are mai multe sfaturi pentru tinerii poeţi şi scriitori din România care vor să aibă succes. „Este extrem de important să scrii despre ceea ce trăieşti. Şi să faci acest lucru fără a te gândi că te va citi cineva. Scrisul este o pasiune pentru întreaga viaţă. În acelaşi timp, este important să citeşti multe
cărţi şi să ai un mediu unde să îţi poţi publica creaţiile. Pe mine m-au ajutat foarte mult reţelele de socializare.“

Chiar dacă acum este un poet apreciat, Mihai Gane spune că începuturile sale în Spania au fost dificile: „Aterizasem de pe o zi pe alta într-un oraş foarte mare, cum e Madridul. Sincer să fiu, a fost dificil pentru că nu cunoşteam limba, nu ştiam cultura din Spania şi nu aveam prieteni... Îmi pierdusem identitatea şi a trebuit să îmi construiesc, pas cu pas, o identitate nouă. Eu am fost norocos pentru că am avut şansa de a întâlni persoane bune. Cunosc însă şi cazurile triste ale unor români care au fost nevoiţi să se întoarcă acasă“.

Vă mai recomandăm şi:

Liceeni din Suedia, premiaţi pentru poezii compuse în memoria poetului Paul Celan

Poeta americană Louise Gluck, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite