Românul care a intrat în Parlamentul Germaniei pe listele extremei drepte: „Vrem relaţii de prietenie cu Rusia şi ridicarea sancţiunilor actuale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Markus Frohnmaier FOTO: pagina personală Facebook
Markus Frohnmaier FOTO: pagina personală Facebook

În urma alegerilor federale legislative din Germania de pe 24 septembrie, formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit a treia forţă din Parlamentul Germaniei, obţinând 94 de mandate. Iar unul dintre mandate i-ar revenit lui Markus Frohnmaier, un tânăr de origine română. Markus Frohnmaier a acordat un interviu în exclusivitate pentru Adevărul.

Născut pe data de 25 februarie 1991 la Craiova, în România, Markus Cornel Frohnmeier este şeful tineretului din cadrul Alternativei pentru Germania şi a candidat pe listele partidului, pe poziţia a patra, în landul federal Baden-Württemberg pentru un loc în Parlament.

Frohnmeier a crescut în Germania, la Weil der Stadt, în landul sud-vestic Baden-Württemberg, după ce a fost adoptat alături de sora sa geamănă dintr-un orfelinat de către un cuplu german. A studiat dreptul la Universitatea din Tübingen, una dintre cele mai vechi din Europa, specializându-se în criminologie. Frohnmeier afirmă pe site-ul său că, înainte de a intra în AfD, a fost „activ în CDU“ (Uniunea Creştin-Democrată, condusă de Angela Merkel), însă a fost dezamăgit, astfel că s-a orientat spre Alternativa pentru Germania, în care, în ultimii patru ani, s-a implicat puternic, sub diverse forme. A fost (până la sfârşitul lui 2016) purtător de cuvânt al fostei co-preşedinte a AfD Frauke Petry, iar din 22 mai 2017 a devenit purtătorul de cuvânt al lui Alice Weidel, în prezent co-preşedintă a acestei formaţiuni.

„Adevărul“: Aveţi origini româneşti, aşa cum aţi declarat şi anul trecut într-un interviu pentru Die Welt. Când aţi aflat de originile dumneavoastră româneşti?

Markus Cornel Frohnmeier: Părinţii mei adoptivi au fost întotdeauna cinstiţi cu mine şi mi-au spus încă de când eram copil despre originile mele româneşti.

Aţi mai revenit în România din 1991?

Din păcate, nu am mai fost în România, ţara mea natală, după naştere. Însă mi-aş dori să vizitez România în viitor.

AfD a devenit a treia forţă din Bundestag, cu 12,6% dintre voturi, în timp ce Angela Merkel urmează să devină cancelar pentru a patra oară. Cum veţi acţiona în Bundestag în aceste circumstanţe?

Ca al treilea partid din Parlamentul Germaniei, vom face o opoziţie puternică împotriva doamnei Merkel şi politicilor sale. Se pare că vrea să meargă la guvernare cu Partidul Verde, partid ce este în favoarea deschiderii graniţelor şi a imigrării în masă. Vom evidenţia în Parlament influenţa nefastă a doamnei Merkel asupra politicilor de guvernare.

markus frohnmaier 02

Thomas Seitz, colegul dumneavoastră din AfD, i-a numit pe refugiaţi ”invadatori” şi a a spus despre politica Angelei Merkel că reprezintă ”începutul distrugerii naţiunii germane”. Cum afectează numărul mare de refugiaţi Germania?

Numărul mare de refugiaţi afectează mult Germania. O să vă dau un exemplu: numărul violurilor în grup comise de cei care caută azil în Germania s-a dublat din 2016 în 2017. Costurile economice legate de criza refugiaţilor sunt de asemenea enorme: cheltuim anual 22 miliarde euro pentru infrastructură şi crearea de condiţii de trai pentru refugiaţi.

Aţi declarat că după alegeri ”politica va fi pentru oameni şi doar pentru oameni”. Cum va aplica AfD fraza asta?

Vom asculta cetăţenii şi problemele lor şi vrem să dăm mai multă putere populaţiei. Ne dorim să introducem mai multe elemente de democraţie directă în constituţia Germaniei, astfel încât oamenii să decidă de unii singuri problemele importante prin referendum.

Ce relaţie va avea AfD cu Rusia?

AfD este în favoarea unei politici externe prin care Germania să aibă relaţii foarte bune nu doar cu Vestul, ci şi cu Estul. Vrem să avem relaţii de prietenie cu Rusia şi suntem în favoarea ridicării sancţiunilor actuale faţă de Rusia.

Ce înseamnă pentru viitorul Europei rezultatul alegerilor din Germania?

Deoarece doamna Merkel va trebui să facă o coaliţie cu partidul eurosceptic FDP, îi va fi foarte greu să accepte planurile lui Macron pentru o integrare europeană mai puternică.

Ce viitor vedeţi pentru Germania şi politica sa privind imigranţii?

Datorită succesului partidului meu, doamna Merkel va fi foarte precaută şi va încerca să evite o altă criză a refugiaţilor, deoarece cu noi în Bundestag este acum o opoziţie vocală împotriva politicii uşilor deschise.

Citiţi şi:

Cine este Markus Frohnmaier, politicianul de origine română care a intrat în Bundestag pe listele extremei-drepte

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite