Rodica Atanasiu face bijuterii unicat de 33 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia transformă fiecare bucată de aur într-o mică piesă de excepţie.  Fie că e vorba de inele, brăţări, cercei şi coliere, lucrează cu migală şi pasiune.

Într-un atelier din centrul oraşului, din mâna Rodicăi Atanasiu iau naştere bijuterii de aur superbe. Făurite cu multă trudă şi migală, acestea ajung să împodobească urechile, mâinile sau gâtul doamnelor.


Admirându-le pe doamnele cu bani, care pe vremuri îşi permiteau să accesorizeze la o ţinută elegantă bijuterii din aur, femeia şi-a dorit de mică să poarte şi ea bijuterii pe care să le asorteze. Şi ca să fie sigură ca va avea mereu podoabe din aur, a ales să devină bijutier.


“Mi-a plăcut foarte mult meseria asta, visam la inele de mică. Mă gândeam că dacă fabric bijuterii o să le şi port. Aşa că m-am înscris la şcoala profesională UCECOM unde am făcut trei ani. Făceam trei-patru luni pe an teorie la Arad şi practică la Piteşti, la Cooperativa SCM Întreţinerea ”, îşi aminteşte femeia.


Opere de artă în miniatură
Fabricarea unei bijuterii este un proces îndelungat şi greu. Pentru a ajunge dintr-o simplă bucată de aur într-o operă de artă, aceasta se topeşte la flacără pe gaze şi se lucrează apoi manual. Bijutierul îşi imaginează modelul sau îl respectă pe cel impus de client în timp ce îl modelează din cleşti şi foarfeci. Apoi se gravează modelul şi se montează piatra. 


Bijutierul lucrează numai cu aur de 14 karate. Cel de 23 sau de 18 karate se prelucrează şi se adduce la valoare mai mică întrucât aşa este mai rezistent şi se lucrează mai uşor. Motiv pentru care şi unii clienţi prefer bijuteriile făcute pe comandă deoarece sunt mai rezistente decât cele din comerţ.


Lucrează după metoda tradiţională
“Toate bijuteriile sunt dificil de realizat, nu este una mai uşoară ca cealaltă.Se lucrează manual, fără presă, fără ştanţe . Un inel durează şi trei zile să-l faci, depinde de model. Condiţiile de muncă sunt grele, nu suntem dotaţi după standarde europene. Lucrăm cu flacăra, la gaze, ca pe vremuri, de când s-a început să se facă podoabe. E metoda tradiţională. ”, povesteşte bijutierul.


De-a lungul anilor Rodica Atanasiu a creat mii de bijuterii. Femeia îşi aminteşte că pe timpul comunismului lucra cu spor, pe bandă rulantă. Acum însă puţini clienţi mai vin să îşi facă bijuterii pe comandă, restul preferând să le cumpere de-a gata, mai ales că modelele sunt atât de variate.


Îşi face singură bijuterii
“Veneau doamne distinse înainte să le fac bijuterii. Pe vremea aceea cine avea aur era mare domn, acum poartă oricine. Am schimbat modelele de-a lungul timpului, în funcţie de modă şi de preferinţele clienţilor.  Cea mai mare satisfacţie o vezi când îţi iese ceva frumos din mână, atunci când clientul e mulţumit şi îi place.”, recunoaşte Rodica Atanasiu.


Bijuteriile pe care femeia le poartă sunt făcute de ea însuşi. De la cercei, coliere, brăţări, până la inele, pe toate le-a făcut din inimă şi cu multă pasiune şi le poartă la ocazii special cu mândrie. Unele dintre ele le-a modificat chiar de câteva ori pentru că se plictisise de model şi vroia să fie în ton cu moda. Bijuteriile moştenite însă de la mama sa le-a păstrat aşa cum erau, fiind un cadou de suflet de care nu se poate despărţi şi pe care nu îl poate modifica.

Profil
Născută: 23 august 1958, Costeşti, judeţul Argeş
Studii: Şcoala Profesională de Bijutieri din Arad
Experienţă: Lucrează de 33 de ani ca bijutier la diferite ateliere din Piteşti
Familie: Divorţată, nu are copii


Ce-i place: Îmi place foarte mult să mă plimb. Nu visez la un loc anume, îmi place să mă plimb oriunde. Am fost şi în străinătate în Grecia şi Bulgaria.  În timpul liber citesc cărţi, în special romane de dragoste. Volumul meu preferat este “Pe aripile vântului”. Îmi place să gătesc şi să mă uit la televizor când am timp.


Ce nu-i place:  Nu-mi plac minciuna şi ipocrizia. Nu suport să fiu minţită. Nici politica nu-mi place pentru că şi acolo se minte mult.
Întrebări şi răspunsuri:


Cât de dificil este să faci o bijuterie?
R.A.: E foarte dificil. E necesar să ai răbdare, se lucrează cu migală şi trebuie să ai un pic de talent. Trebuie să îţi placă să faci verighete, inele, cercei, pandantive, să pui suflet în fiecare piesă pe care o creezi.


Mai sunt tinerii interesaţi de această meserie?
R.A.:  Tinerii nu îşi mai doresc să devină bijutieri, nu mai sunt interesaţi de această meserie. Acum se îndreaptă spre meserii mai bănoase, care aduc mai mult profit.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite