Rochiţa-rândunicii, buruiana frumoasă cu proprietăţi laxative nebănuite. Cum se prepară planta pentru eficienţă maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volbura trebuie utilizată în cantităţi mici, tocmai din cauza efectelor sale puternic laxativefoto sanatate.bzi.ro
Volbura trebuie utilizată în cantităţi mici, tocmai din cauza efectelor sale puternic laxativefoto sanatate.bzi.ro

Cunoscută şi sub denumirea populară de rochiţa rândunicii, datorită eleganţei florilor, planta întâlnită frecvent la marginea drumului are şi o serie de calităţi terapeutice, recunoscute de sute de ani. Bunicii şi străbunicii o foloseau mai ales pentru vindecarea rănilor, negilor, dar şi a răcelilor, balonărilor, crampelor intestinale şi, mai ales, a constipaţiei.

“Volbura, pe numele ei ştiinţific Convohulus Arvensus, este o plantă perenă căţărătoare sau târâtoare care poate creşte până la 2 metri. Rizomul este lung, albicios, cu numeroase rădăcini. Frunzele, aşezate alternativ, sunt sagilate, de obicei fără peri. Florile, aşezate la axila frunzelor, sunt albe în formă de pâlnie cu diametrul de 2-3 cm. În România este întâlnită în întreagă ţară, în zona de câmpie şi de deal, ca buruiană de culturi, pe pajişti, pe marginea drumurilor etc.”, explică, pentru „Adevărul“, Elena Badea, fitoterapeut.

Efectele sale terapeutice şi-au dovedit eficienţa în multe boli comune, iar tratarea cu ajutorul volburei a afecţiunilor hepatice, colecistitei şi, mai ales, a constipaţiei, a făcut-o demult să urce mai sus de nivelul de banală buruiană. 

Virtuţile sale terapeutice se datorează enzimelor, vitaminelor şi altor câteva substanţe valoroase din punct de vedere terapeutic pe care planta le conţine.

“Convohulus arvensus conţine 2-3% rezine de natură glicozidica, convolvulina, jalapina, tanin, vitamina C, substanţe minerale. Substanţele active pe care le conţine conferă plantei proprietăţi laxative sau purgative în funcţie de doza folosită, coleretice, colagoge, depurative”, mai spune fitoterapeutul. 

Prepararea tincturilor pentru constipaţie durează luni de zile, însă merită tot efortul şi toată rabdarea, pentru că, spun spcialiştii, rezultatele sunt foarte uimitoare. Şi, în plus, preparatul odată obţinut poate fi păstrat timp de 24 de luni.

“Că laxativ, se foloseşte în principal sub formă de tinctură, doza recomandată fiind de 3 lingutite pe zi, în alternative, câte 7 zile, cu alte produse laxative. Poţi prepară din 20 de grame de rizomi şi rădăcini cu 100 de mililitri de alcool de 70 grade care se lasă la macerat timp de 10 zile, având grijă să le agiţi de 3-4 ori pe zi. La sfârşitul perioadei, filtrezi şi apoi laşi la decantat timp de 6 luni. Termenul de valabilitate este de 2 ani, de la dată preparării”, mai spune fitoterapeutul.

Ceva mai simplu şi mult mai la îndemână de obţinut este ceaiul de volbură.

“Pentru efectul său laxative se poate utiliza şi infuzia – preparată din 2 linguri de plantă macinala la o cană cu apă opărită şi lăsată la infuzat timp de 30 minute. O bei o dată pe zi, seară, înainte de culcare”, mai spune Elena Badea. 

Ceaiul de volbura, consumat dimineata, pe stomacul gol, ajută nu doar în caz de constipatie ci şi în afectiunile hepatice. Preparatul măreşte, de asemenea, secreţia biliară şi calmează crampele intestinale. Infuzia de volbură poate fi utilizata şi extern, pentru tratarea abceselor.

Precauţii şi contraindicaţii

Cunoscutul fitoterapeut atrage atenţia că volbura trebuie utilizată în cantităţi mici, tocmai din cauza efectelor sale puternic laxative. “Cantităţile mari pot provoca dureri de stomac. Nu utiliza rochiţă-rândunicii dacă eşti însărcinată sau alăptezi. De asemenena, nu utiliza volbură dacă suferi de apendicită, colită, boală Crohn sau sindromul colonului iritabil", avertizează Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite