REPORTAJ Cum înveţi să crezi din nou în magie, la Disneyland Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disneyland Paris, care în acest an sărbătoreşte 25 de ani de existenţă, este un loc plin de magie şi farmec, însă nu este o destinaţie ieftină. Şi, ca să obţineţi un preţ cât mai bun, este indicat să vă rezervaţi totul – bilete de avion, intrări şi cazare – cel puţin cu patru luni înainte.

Iar dacă faceţi asta, costurile se vor duce undeva la aproximativ 1.500 de euro, cu minimum 200 de euro mai puţin decât dacă aţi face rezervările cu o lună înainte. Ca şi durată a sejurului, cel mai bine este să staţi patru nopţi, iar regimul de masă să fie demipensiune. Şi asta pentru a avea trei zile pline în cele două parcuri. La primul, Disneyland, este ideal să petreceţi două zile, în timp ce la Walt Disney Studios o zi petrecută de dimineaţa până seara este suficientă. Ambele parcuri se deschid la ora 10 dimineaţa.

image

Un prim sfat: este recomandat să alegeţi excursia la Disneyland Paris şi în funcţie de vârsta copilului. Şi asta din două motive. Primul ar fi că la mai multe obiective sunt bareme de înălţime, iar al doilea – copilul trebuie să aibă o vârstă la care să înţeleagă şi să se bucure cât mai bine de tot ce vede. Şi are ce vedea. Recomandarea noastră este să mergeţi cu copilul după ce a împlinit 5 ani, şi asta pentru a putea trăi pe deplin magia locurilor.

CUM SE AJUNGE DE LA AEROPORT LA PARCURI ŞI HOTELURI

La transport, iniţial am fost tentaţi să mergem low-cost. Însă după ce am analizat toate ofertele am ales să zburăm cu o cursă de linie, în speţă Air France. De ce? Pentru că orarul de zbor la cursele de linie este mult mai bun decât la low-cost. Şi mai sunt şi alte avantaje ale zborului de linie: nu plăteşti bagajele de cală, plus că ai masa inclusă pe durata zborului, masă care la low-cost se plăteşte şi nu e deloc ieftină. Să nu mai vorbim de faptul că majoritatea zborurilor low-cost aterizează pe aeroportul din Beauvais, aflat la mai bine de 80 de kilometri de Marne-la-Vallée, orăşelul unde este Disneyland Paris. Ca o comparaţie, de la aeroportul Charles de Gaulle până la Disneyland sunt doar vreo 30 de kilometri. 

În afară de costurile cazării, avionului şi biletelor de intrare, mai trebuie să luaţi în calcul şi transferul de la aeroport la Disneyland Paris. Pe internet găsiţi, la o simplă căutare, zeci de oferte. Noi am ales Magical Shuttle, compania oficială de transport pentru Disneyland Paris. Iar preţul dus-întors pentru doi adulţi şi un copil a fost de 100 de euro, aici fiind inclusă şi reducerea de 10% valabilă pentru rezervările online făcute până la sfârşitul acestui an. Avantajul în cazul autocarelor Magical Shuttle este că opresc la aproape toate hotelurile din zona Disneyland. Şi în total sunt 15 hoteluri: şapte hoteluri Disney şi opt hoteluri partenere alese.

AUTOBUZE GRATUITE PÂNĂ LA MIEZUL NOPŢII

Pentru periplul nostru în Regatul Fericirii, alias Disneyland Paris, am ales hotelul Kyriad, compus din două corpuri de clădire ce seamănă cu două mici castele rurale. Hotelul este într-o zonă liniştită şi cu multă verdeaţă, iar în spate are un iaz şi o mică fermă cu animale. Un peisaj idilic demn de un teritoriu al poveştilor. La Kyriad, fiecare cameră de familie, chiar dacă nu este foarte generoasă ca dimensiuni, are un pat dublu şi două paturi suprapuse. Marele avantaj este că există un autobuz gratuit – linia 54 – la gara Chessy, aflată chiar lângă Disneyland, până la miezul nopţii, din sfert în sfert de oră. Iar de la hotel şi până în parcuri faci cu autobuzul maximum zece minute. 

Legat de accesul în parcurile Disneyland Paris, cele mai rentabile sunt biletele în formula „trei zile la preţ de două“, care costă 147 de euro pentru un adult şi 130 de euro pentru un copil. Înainte de a păşi în lumea basmelor şi a atracţiilor nenumărate, trebuie neapărat să iei o hartă foarte bine realizată, unde găseşti repede fiecare obiectiv. Sunt în total 44 de atracţii în parcul Disneyland şi 18 atracţii în Walt Disney Studios.

LA PAS PRIN ŢARA MINUNILOR

image

Primul contact vizual şi olfactiv cu Disneyland este o bucurie a simţurilor. Chiar înainte de intrarea aflată sub hotelul Disneyland, treci printr-o oază de verdeaţă cu fântâni arteziene, flori multicolore şi un fundal audio cu muzică din desenele animate clasice.

Odată intrat la Disneyland, prima senzaţie e că te-ai întors în vremea cowboy-lor, a lui Tom Sawyer şi Huckleberry

Finn şi că hainele tale moderne sunt cam nepotrivite cu decorul. Eşti pe Main Street, o străduţă ce reconstituie fidel atmosfera dintr-un oraş american din a doua parte a secolului al XIX-lea, cu zeci de case multicolore din lemn, fiecare având la parter câte un magazin. Te simţi bine instantaneu văzând atâta culoare, relaxare şi mai ales multe zâmbete. Nici nu mai ştii ce să crezi: eşti în Ţara Minunilor sau în Patria Feţelor Zâmbitoare?

Undeva în stânga, chiar înainte de casele de pe Main Street, e coadă la Donald Duck. Da, nu am luat-o razna. Sunt cel puţin o sută de oameni care aşteaptă să facă o poză cu îndrăgitul răţoi cu bluză albastră de marinar şi voce inconfundabilă. De altfel, prin tot parcul sunt locuri special amenajate şi marcate pe hartă unde poţi face poze cu personajele Disney preferate.

COADĂ LA PRINŢESE

Parcul Disneyland este împărţit în patru zone: Fantasyland – unde regăseşti magia filmelor clasice Disney, Discoveryland –  unde se îmbină, aşa cum scrie pe hartă, „visurile de viitor ale timpurilor trecute şi prezente“, Frontierland –  lumea Vestului Sălbatic şi Adventureland –  lumea exploratorilor şi a aventurierilor.

Am ales să mergem mai întâi la atracţiile cele mai îndepărtate din Fantasyland şi am trecut în viteză pe lângă Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, sperând că numeroşii vizitatori se vor înghesui la obiectivele de la intrare. Deducţia a dat greş. La primul obiectiv pe care îl ochisem pe hartă –  Peter Pan’s Flight –  era o coadă de peste 50 de persoane. Însă cea mai mare coadă era la Pavilionul Prinţeselor, acolo unde în fiecare zi poţi face poze cu două dintre prinţesele din poveştile Disney. Timpul de aşteptare, scris foarte vizibil pe un ecran, era de o oră.

MICKEY MOUSE CEL TĂCUT

Din fericire, la zece dintre atracţiile din cele două parcuri tematice, ai o variantă magică de a scăpa de cozi. Este vorba de FastPass, biletul similar cu o programare. Concret, iei biletul de intrare în parc, îl validezi la nişte aparate speciale şi primeşti un alt bilet cu intervalul la care să revii la respectiva atracţie, pentru a nu mai sta la coadă. Iar până se face ora de pe FastPass poţi merge la alte atracţii. Aşa am făcut şi noi pentru a scăpa de cozile la Peter Pan’s Flight. Şi timp de o oră am mers să ne întâlnim cu Mickey Mouse. Am stat şi acolo la o coadă, dar mult mai rapidă. Cum e Mickey Mouse în realitate? La fel de zâmbitor, însă cam tăcut. Cine ştie, poate o fi fost din cauză că nu ştia toate zecile de limbi vorbite de vizitatorii ce aşteptau să îl cunoască pentru câteva minute. 

Am revenit la Peter Pan şi echipa sa şi în mai puţin de cinci minute eram deja îmbarcaţi în nişte vaporaşe de piraţi. Timp de aproximativ zece minute, am fost transportaţi în lumea magică a lui Peter Pan, am plutit printre stele cu vaporaşele, ne-am întâlnit chiar cu Căpitanul Hook fără să suferim repercursiuni.

Din lumea viselor am intrat direct într-un labirint – al lui Alice în Ţara Minunilor. Un labirint din garduri vii în care am petrecut câteva minute, după care ne-am simţit din nou copii în trenuleţul multicolor al elefantului Dumbo. O atracţie pe gustul tuturor a fost croaziera cu bărci în Ţara Poveştilor, prin intermediul căreia am putut vedea scene miniaturale din poveşti, cu căsuţe şi personaje liliputane, de la Elsa şi Anna din Regatul de Gheaţă până la Aladin şi Frumoasa şi Bestia.

PLIMBARE CU CEŞTILE GIGANTICE

image

O surpriză foarte plăcută şi amuzantă au fost Mad Hatter’s Tea Cups, în fapt nişte ceşti uriaşe şi colorate în care te învârţi pe un ring cu viteză de poveste şi cu fundal sonor de ţipete, chiuituri şi mai ales râsete fericite.

Din lumea poveştilor am intrat pe nepregătite în Discoveryland, o zonă cu atracţii futuriste, tocmai bună pentru pasionaţii de SF. Aici, atracţia-lider, în care toată familia s-a dat de dou ă ori, a fost în mod cert Autopia – o cursă cu maşini retro din anii 50 ce merg pe o pistă cu multe curbe, amplasată într-un decor science-fiction. Ce e cu adevărat distractiv la Autopia e faptul că cei mici conduc de adevăratelea maşinile colorate ce au pedală de acceleraţie şi frână, iar o şină amplasată pe tot traseul te ajută să nu ieşi în decor.

Cea mai frumoasă paradă alegorică are loc zilnic la Disneyland

image

La Disneyland, momentul de supremă încântare este parada personajelor Disney, ce se desfăşoară în fiecare zi de la ora 17.30, pe traseul dintre Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită şi Main Street. Iar ca să prinzi un loc bun pe traseu – cu câteva minute înainte de paradă nu mai e niciun loc pe trotuar – este indicat să vii cu aproximativ 30 de minute înainte. Zeci de mii de fani vin mereu la întâlnirea cu sutele de personaje.

image

De fiecare dată, parada este deschisă de îndrăgitele personaje din Clubul lui Mickey Mouse, cocoţate într-un car alegoric fantezist demn de o lume a uriaşilor. Parada în sine e muzică, dans, bucurie şi interacţiune. Şi asta pentru că te poţi trezi că unele dintre personaje – cum ar fi eroii din Cartea Junglei sau cei din Aladdin – vin spre tine şi te salută sau te iau la un dans rapid.

Din paradă nu lipsesc prinţesele şi prinţii Disney – de la Jasmine şi Aladin până la Rapunzel şi Cenuşăreasa.  La scurt timp după paradă, tot lângă castel, cei mari şi mai ales mici pot asista la un spectacol muzical susţinut de prinţesele Disney.  Seara, de la ora 23, ai parte de o altă bucurie: Disney Dreams – un spectacol incredibil de proiecţii laser pe castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, focuri de artificii, apă, foc şi muzică ce te poartă prin tot universul Disney.

 

LA CONACUL CU FANTOME

Cea de-a doua zi la Disneyland am început-o printre fantome. Mai precis, la Conacul Fantomelor din zona Frontierland, o atracţie înfricoşătoare şi plină de adrenalină, în care te plimbi cu un trenuleţ prin camere şi săli pline de fantome, schelete şi toată gama de accesorii horror. 

image

Odată ieşiţi dintre fantome, o croazieră cu un vapor cu aburi printre peisaje ce reconstituie fidel Vestul Sălbatic, este cum nu se poate mai indicată. Tot în Frontierland, o atracţie ce nu trebuie ratată este Big Thunder Mountain, pe parcursul căreia mergi cu un tren de mare viteză printr-un decor ce reconstituie o mină de aur abandonată. Viraje, urcări şi coborâri bruşte la unghiuri de 45 de grade, peisaje nemaipomenite, pe scurt adrenalina îşi face de cap aici.

image

În Adventureland, cea mai mare atracţie – Piraţii din Caraibe – era închisă când am fost noi. Ne-a plăcut însă aici Pasajul Fermecat al lui Aladdin, ce are peste tot scene din îndrăgita poveste. Plus muzica de pe fundal ce te duce cu gândul şi cu mintea la cele „1001 de nopţi“.

REDUS LA DIMENSIUNILE UNUI ŞORICEL

image

Ultima zi a fost dedicată parcului Walt Disney Studios. Şi deşi cei mai mulţi vizitatori au tendinţa de a lăsa acest parc pe locul doi, trebuie spus că aici sunt mai multe atracţii cu adevărat extrem de spectaculoase şi de neuitat.

Iar pe primul loc este detaşat Ratatouille. Te plimbi într-un „şobomobil“ prin tot felul de tuneluri şi decoruri foarte realiste, eşti redus la dimensiunile lui Remi, şoricelul din Ratatouille şi eşti purtat prin bucătăria lui Gousteau în 4D, fugărit pe sub mese şi lovit cu o mătură. Când plimbarea se termină, tot ce poţi spune este: „Mai vreau o dată!“

Ne-a plăcut mult şi Toy Soldiers Parachute Drop. Concret, aici urci în nişte paraşute cu scaune, totul într-un decor demn de războiul din Vietnam, ajungi la vreo 20 de metri înălţime, după care cazi brusc în gol.

image

O atracţie pe care o recomand tuturor este Studio Tram Tour: Behind the Magic. Este vorba de o vizită cu tramvaiul în culisele şi decorurile platourilor de filmare, pe parcursul căreia chiar asişti la reconstituirea unei scene dintr-un film, cu un camion ce explodează şi şuvoaie de apă ce vin dintr-un camion şi aproape că te ating. Tot pe parcursul Studio Tram Tour poţi vedea unul dintre avioanele din filmul Pearl Harbour, zeci de maşini care au fost folosite în filme la Hollywood sau chiar o reconstituire a unui colţ din Londra.

image

Foarte amuzant şi interactiv a fost spectacolul Stitch Live, cu îndrăgitul personaj comunicând cu cei din sală. Iar înainte de intrarea la spectacol, am avut surpriza să constatăm că unul dintre ghizi era o româncă. Graţiela lucrează de mai multe luni la Disneyland Paris şi adoră meseria sa.

Extrem de interesant este „Moteurs… Action! Stunt Show Spectacular“, un spectacol ce durează aproape o oră pe un platou de filmare în faţa unei tribune ce poate găzdui peste 3.000 de spectatori, cu cascadorii cu maşini şi motociclete, explozii şi urmăriri ca în filme, plus multe efecte speciale.

După trei zile arhipline, trei zile în care te-ai distrat cât pentru o viaţă, singura întrebare pe care ţi-o mai pui este: când ne mai întoarcem aici?

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite