Remedii naturiste pentru pintenii calcaneeni. De ce sunt adesea aceştia confundaţi cu fasciita plantară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul pintenului calcaneean, durerea apare la sprijin FOTO:sanatate.bzi.ro
În cazul pintenului calcaneean, durerea apare la sprijin FOTO:sanatate.bzi.ro

Cunoscuţi popular ca „ciocuri în călcâi”, pintenii calcaneeni sunt în fapt depuneri osoase ce se formează pe calcaneu. Durerea apare atunci când ţesutul care formeaza arcul piciorului (fascia plantară) se inflamează. Nu pintenul in sine doare, ci compresia pe care acesta o exercita asupra unui mic nerv ce trece pe sub el. Există remedii naturiste ce pot ajuta la ameliorarea radicală a durerilor.

De multe ori, pintenii calcaneeni sunt confundaţi cu fasciita plantară. În cazul acesteia, durerile apar pe marginea internă a piciorului, mai ales la primii paşi, dimineaţa, şi par a se ameliora dupa o perioadă de incalzire. Netratate, durerile devin insuportabile. În cazul pintenului calcaneean durerea apare la sprijin. Circa 70% dintre pacienţii cu fasciită plantară au un pinten osos care poate fi văzut la examenul radiologic. Cu toate acestea, mulţi pacienţi pot avea pinteni osoşi şi să nu prezinte simptome de durere.

Ca măsura de precauţie, organismul tinde să reacţioneze atunci când se produce o tensiune şi o agresiune asupra lui. În acelaşi mod, la nivelul piciorului, ligamentele tensionate pot tracţiona calcaiul. Pe măsură ce se produce reparaţia osoasă, se poate forma un osteofit pe faţa plantară a calcâiului. Aceasta agresiune asupra călcâiului repetată în timp se regăseşte la atleţi, dansatori, supraponderali şi la persoanele care poarta încălţări nepotrivite.

Infuzia de coacăz negru, foarte utilă

După cum ne-a precizat fitoterapeutul Simona Mihăilescu, există mai multe tratamente naturiste pentru pintenii calcaneeni, cu efecte dovedite. Iată în continuare câteva dintre aceste remedii naturiste.

* Se amestecă un borcan mic de iaurt cu o căpăţână de usturoi pisat. Se unge locul în fiecare seară, timp de 10-20 de zile. Se înveleşte călcâiul afectat cu o faşă şi se ţine aşa până a doua zi. Dimineaţa se spală locul respectiv cu apă caldă;

* Se face baie la piciorul bolnav, 20 - 30 minute, în soluţie fierbinte concentrată de apă cu sare. Se înveleşte apoi laba piciorului cu un prosop pentru ca răcirea să nu fie rapidă. Vindecarea durează cam 2 săptămâni;

* Tamponaţi pintenii, seară de seară, cu tinctură de iod şi durerile cedează;

* Fierbeţi, în 2 1itri de apă, 2 - 3 pumni de coji de nuci uscate. Se fierb până scade apa la jumătate. Strecuraţi şi puneţi-o fierbinte în lighean. Introduceţi călcâiele în apă cât suportaţi de caldă, până se răceşte. Se poate reîncălzi lichidul de 2-3 ori, pentru a repeta procedura şi în zilele următoare. După circa o săptămână, durerea dispare. Se poate folosi procedura şi pentru călcâie crăpate;

* Introduceţi piciorul timp de 30 minute în macerat + decoct de frunze de tătăneasă (300 g/5 1 apă). Acest decoct se poate refolosi încă o dată. Procedura se repetă 3 săptămâni, în fiecare seară. Concomitent, pot fi de folos tinctura şi alifia de rădăcină de tătăneasă;

* Într-un borcan de sticlă puneţi un ou proaspăt de găină. Se toarnă apoi 50 g esenţă de oţet, se închide cu capac şi se ţine 24 de ore în frigider. Se adaugă o lingură de untură de porc proaspătă (nesărată) şi se amestecă până se obţine o masă omogenă. Locul dureros se spală, se şterge cu un şervet şi se unge cu acest preparat. După o oră unguentul se înlătură şi se unge pielea cu cremă curată. Tratamentul se repetă câteva zile la rând.

„Întrucât calcifierile se produc din cauza excesului de acid uric, cu depuneri de uraţi, e indicat, în paralel, un regim de detoxifiere cu legume, fructe, cereale, fără carne. După masă, beţi infuzie din frunze de coacăz negru şi fructe de cătină”, mai precizează fitoterapeutul Simona Mihăilescu.

Orice afecţiune aveţi, trebuie ca înainte de a urma un tratament să apelaţi la sfatul unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite