Remedii naturiste în caz de hipotiroidie şi hipertiroidie. Cele mai eficiente plante pentru reglarea glandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipertiroidia, cauzată de o creştre a secretiei de hormoni tiroidieni, şi hipotiroidia, determinată de scăderea secreţie acestora sub nivelul normal, sunt dereglări ale glandei tiroide, care necesită o atenţie specială. Pe lângă  remedeiile alopate, există şi o serie de soluţii naturiste pentru fiecare din cele două situaţii.

Multe dintre simptomele care sunt atribuite  îmbolnăvirii tiroidei pot avea cauze ce nu au legătură cu această glandă. Specialistul în fitoterapie Elena Badea recomandă investigaţii specifice când există cel puţân două-trei simptome asociate.

Hipertiroidia este, în general, însoţită de :

– scădere semnificativă în greutate în ciuda unui apetit normal sau chiar crescut celui anterior debutului afecţiunii,

– probleme de adaptare la cald şi transpiraţii abundente până la deshidratare,

– ritm cardiac accelerat  (peste 100 bătăi pe minut, chiar şi în momente de relaxare şi inactivitate),

– oboseală musculară,

– tranzit intestinal accelerat, uneori diaree,

– tremurături constante ale mâinilor şi picioarelor, uneori şi în somn,

– nervozitate, anxietate, agitaţie,insomnii,

– osteoporoză,

– scăderea fertilităţii la ambele sexe şi perturbări ale ciclului menstrual la femei.

Hipotiroidia (în caz de scădere a secreţie sub nivelul normal ) se manifestă prin 

– creştere în greutate în condiţiile unui apetit scăzut, 

– dificultăţi de adaptare la frig şi, de asemenea, piele uscată, îngroşată şi aspră,

– ritm cardiac lente (sub 50 bătăi pe minut) şi apariţia pericarditei.

– lipsă de energie, apatie,

– constipaţie,

– reflexe întârziate,

– scăderea memoriei şi a concentrării,somnolenţă, dificultăţi de exprimare şi vorbit, depresie.

Alimentaţia este cea mai importantă cale pentru a readuce echilibrul. "Adoptă o alimentaţie care să-ţi aducă un aport suficient de iod, seleniu, zinc şi vitamina ", recomandă Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Tartamentele merg de la cele medicamentoase, până la cele naturiste. Cea mai cunoscută plantă care poate fi de ajutor tiroidei este sânziana.

"Este o plantă pe care este bine să o ai în cămară dacă suferi de disfuncţie a tiroidei, deoarece are rol de stabilizare a secreţiei glandei, fiind utilă atât în caz de hipotiroidie cât şi de hipertiroidie. Se foloseşte sub formă de tinctură sau macerat", explică Elena Badea.

Pentru echilibrare însă pot fi administrate şi alte plante, dar diferit în funcţie de natura dereglării funcţiei, astfel:

Remedii naturiste pentru hipotiriodie 

În caz de hipotiriodie sunt utile cojile de nucă verde sau frunzele de nuc, întrucât conţin mult iod.  

"Tinctura din coajă de nuca verde şi infuzia de frunze sunt foarte eficiente în tratamentul hipotiroidiei. Ienupărul, o altă plantă recomandată, se administrează, în cure de maximum o lun[, sub formă de decoct. Se prepară dintr-o lingură cu scoarţă şi ramuri uscate şi mărunţite la un litru de apă rece; se lasă la fiert 10-15 minute, se infuzează un sfert de oră, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.Mărarul este şi el foarte bun, luat sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă înainte de masă. Florile de măr şi seminţele de măr, pe lângă conţinutul bogat în iod, dispun de o serie de homoni naturali, benefici pentru reglarea activităţii glandei tiroide. Câteva seminţe sunt suficiente pentru a acoperi doză zilnică de iod", mai spune Elena Badea.

Tot în hipotiriodie, specialistul recomandă şi infuzia de creţişoară şi coada calului (două ceşti pe zi, una dimineaţă şi una seară, cu 30 de minute înainte de masă), dar şi salvia, sub formă de infuzie,  ( zilnic  două-trei  căni),  gargară cu infuzie de salvie sau capsulele cu extracte naturale, din magazinele naturiste.

Şi algele marine au indicaţii terapeutice în acest dezechilibru. "Algele stimulează secreţia hormonală, fiind o sursă bogată de iod şi de minerale. Dintre acestea, alga marină brună are rezultatele cele mai bune pentru hipotiroidie, administrându-se sub formă de decoct, infuzie sau capsule", spune Elena Badea.

Remedii naturiste pentru hipertiroidism

Pentru hipertiroidism sunt utile alte plane. Talpa gâştei, spre exemplu, este renumită pentru reglarea hiperfunctiei tiroidiene. 

"Se administrează tinctură de talpa gâştii, în asociere cu tinctura de păducel. Tinctura se obţine astfel: se pun 20 g de plantă în 100 ml de alcool de 70 de grade şi se lasă la macerat 7-8 zile; se strecoară şi se iau câte 20-30 de picături de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale" spune Elena Badea.

Şi ghimpele este eficient în astfel de cazuri, dacă se administrează sub formă de pulbere (câte trei linguriţe pe zi, timp de trei săptămâni, cu o pauză de 10 zile înainte de reluarea curei.

Specialiştii în fitoterapie recomandă, de asemenea, şi roiniţa.

"Extractele din roiniţă inhibă ­acţiunea hormonului tiroidian. Prepară o infuzie din una-două linguri de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Bea câte una-două căni pe zi, după mesele principale ale zilei. Poţi urma tratamentul între patru şi şase luni", spune Elena Badea.

Precauţii 

Specialistul atrage atenţia că un consum exagerat de spanac, soia, varză, piersici sau ridiche-neagră, blochează sinteza hormonilor tiroidieni.

"Dacă ai hipertiroidie, evită sursele bogate în iod: peşte, nuci proaspete, alge marine. Excesul de iod agravează această afecţiune", spune Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite